TEST JOY<>
062016<><>

A4Tech Bloody: B2100 Blazing Gaming Desktop, B418 8 LK Mechanical Gaming Keyboard, B540 Ahead Mechanical Gaming Keyboard i A90 Light Strike Gaming Mouse

Krvavi marketing

Neko u A4Techu je pre nekoliko godina odlučio da njihove igračke periferije, cenjene zbog dobrog balansa cene i performansi, nemaju dovoljno „gejmerskog pedigrea” te su osnovali sopstveni skunkworks krvavog imena, kako bi se dodvorili perspektivnim online masovnim ubicama. Modeli koje smo do sada imali prilike da testiramo uglavnom su bili kombinacija solidne izrade i upotrebljenih komponenata i u najmanju ruku diskutabilnih softverskih i dizajnerskih rešenja. Ovoga puta imali smo priliku da isprobamo nekoliko proizvoda od kojih neki donose nova rešenja za koje proizvođač smatra da predstavljaju napredak i koje bi trebalo da vam olakšaju da krvlju svojih neprijatelja ispišete svoju virtuelnu legendu.

Počećemo od „najobičnijeg” proizvoda. B2100 (nećemo da ponavljamo kompletne nazive, jer je nadnaslov tekst za sebe) je komplet miša i tastature, čije su oznake B120 i V9C. B210 je tastatura manje-više standardnih dimenzija. Kažemo „manje-više”, jer je zbog izlomljenih linija i osvetljenja koje izbija sa strana nešto šira, ali nema dodatnih tastera. „Svemirski” izgled bi trebalo da ostavi utisak na ciljnu grupu. Kvalitet izrade je sasvim solidan i ovaj model je čak prilično težak za jednu tastaturu sa membranskim tasterima. Upotrebljena plastika ima mat crni finiš čiju monotoniju razbija samo pozadinsko osvetljenje. Pored tastature u pakovanju dolazi i malo odmorište za levi dlan. Sa jedne strane, pomalo smeta to što odmorište nije u dužini tastature, što bi olakšalo kucanje sa dve ruke. Sa druge strane, ovo je igračka tastatura i „ne-igračke stvari su za slabiće”. Uzgred, ovako zauzima manje mesta i manje košta za proizvodnju i transport. Odmorište se pričvršćuje za tastaturu veoma malim šrafom i ostaje nekako nesigurno i kada se dotični zavrne do kraja, pa ne treba biti previše nasilan sa ovim modelom jer će doći do lomljave. Tastatura je sasvim prijatna za kucanje i igranje, mada ne ostavlja neki izrazito igrački utisak (što je krajnje subjektivno i diskutabilno, u stvari). Kako nema dodatnih tastera, opcije se aktiviraju pritiskom na ’Fn’ taster. Opcije, da ih tako nazovemo, obuhvataju multimedijalne funkcije, isključivanje ’Windows’ tastera, podešavanje jačine pozadinskog osvetljenja i A4Techove omiljene modove za neprekidno i višestruko „pucanje”.

Mišiji deo ovog kompleta V9C očigledno je više nego inspirisan Razer DeathAdder mišem. Oblik je gotovo identičan, ali je po dimenzijama V9C nešto manji. Bočni tasteri su sa druge strane potpuno isti kao na uzoru, dok je osećaj klika malo drugačiji, naravno. Upotrebljeni materijali su slični kao na tastaturi, dobrog kvaliteta izrade i završne obrade, ali očigledno nešto jeftiniji. Osnova miša je hrapava mat plastika, dok je gornja površina presvučena gumiranim slojem, dok osnovni tasteri imaju reljefne gumene „presvlake”. Pored osnovnih i bočnih tastera i veoma dobrog skrola, na mišu se nalaze još tri tastera. Ovim tasterima je nemoguće menjati funkcije, a namenjeni su izboru moda levog klika (okidača). Očekivano, u zavisnosti od toga koji je mod aktiviran, u igri ćete pucati jednom, dva ili tri puta. Nećemo se više baviti raspravom o tome koliko je ova opcija korisna, ukoliko potencijalnom korisniku odgovara utoliko bolje, a ostalima može samo da smeta što ne mogu da promene namenu tasterima. Dodatne opcije za „fino podešavanje” oružja (čitaj: varanje) se otključavaju u čuvenim Core opcijama koje, u zavisnosti od nivoa, moraju da se dokupe. U pakovanju dolazi kartica sa kôdom za Core 3 verziju, koja omogućava upotrebu i editovanje makroa, kao i pomenute opcije za podešavanje, što u stvari predstavlja kompenzaciju za nedostatak želje za stvarnim napredovanjem. Miš se u toku korišćenja ponašao sasvim dobro. Senzor nepoznatih karakteristika na početku (posle kalibracije u softveru) imao je problema sa „tromošču”, da kažemo, jer je ponekad imao lag kad se prvi put pokrene iz stanja mirovanja.

Moramo da napomenemo da nismo uspeli da utičemo na pozadinsko osvetljenje tastature i miša ovog kompleta, izuzev jačine ili isključivanja. Ovo možda ne bi bio problem da pozadinsko osvetljenje nije višebojno, što ne ostavlja utisak ozbiljnog proizvoda.

A4Tech B2100 na našem tržištu košta oko 5.500 dinara, što nije loše za igračku tastaturu i miš, negde u rangu CM Storm Devastatora. Osim uobičajenog „veselja” sa A4Tech softverom, problem predstavlja i miš, koji ćemo opisati kasnije u tekstu, a koji bi u kombinaciji sa nekom drugom tastaturom (Logitech G103/G105) za malo više novca, bio mnogo bolje rešenje za jeftinije igranje.

Kao što je već pomenuto, A4Tech i još neke dalekoistočne kompanije (Genius) često svoje proizvode opremaju „novim tehnologijama” diskutabilne korisnosti. Na modelima kojima ćemo se baviti u ostatku teksta primenjeni su optički mikroprekidači koje nećete videti u ostalim (bar mi nismo probali) periferijama. Tehnologiju nazivaju „Light Strike” ili „LK” („K” je za „Keys”, valjda). Radi se o jednostavnom infracrvenom senzoru koji detektuje pritisak (prekid) i po tvrdnji proizvođača obećava brži (gotovo trenutan) odziv. Koliko ovakvi prekidači zaista omogućavaju „prednost” korisniku je, naravno, diskutabilno. Reklamni sadržaj navodi milimetar i po hoda tastera do aktivacije, što su „obični” mehanički tasteri već prevazišli...

Da krenemo redom. B418 je obično/neobična tastatura. Na prvi pogled deluje kao rođak aluminijumskih mehaničkih tastatura koje, nažalost, nismo imali prilike da isprobamo, ali se „znamo” sa slika. Optička varka je uspešna zahvaljujući aluminijumskom limu koji pokriva gornji deo tastature. Lim je relativno tanak, ali čvrst i dobro obrađen, i u svakom slučaju dodaje na vizuelnom utisku. Dotični vizuelni utisak je doduše narušen kombinacijom boja. Finiš lima je, upotrebićemo izraz koji su nekada koristili za audio uređaje – champagne, osnova tastature je bela, tasteri su sivi, izuzev grupe od osam tastera narandžaste boje (kojima ćemo se bliže pozabaviti uskoro), a tu je i pozadinsko osvetljenje. Na sreću ovaj kolaž ne deluje tako strašno, ali će sigurno odbiti neke potencijalne korisnike. Osam tastera koji imaju silikonske poklopce narandžaste boje (kao i na ostalim tasterima na testu) ispod sebe imaju optičke mikroprekidače, dok je ostatak tastature klasičan – ispod tastera se nalaze gumeni odbojnici koji pritiskaju membranu i tako iniciraju komunikaciju sa računarom. Iako proizvođač ima softver koji bi trebalo da posluži kao dokaz da su optički prekidači brži, nismo imali priliku da uporedimo testirane modele sa drugim mehaničkim tastaturama. Ono što sigurno možemo da kažemo je da odziv jeste izuzetno brz. A4Tech takođe navodi da su optički prekidači otporniji na prašinu, što za period testa svakako nismo imali prilike da isprobamo. Tastatura, kao i kod B210, ima malo odmorište za levi dlan. U slučaju B418 to odmorište je nešto veće i potpuno izrađeno od gume, što ga čini udobnijim. Takođe, ovo odmorište se „ubada” u metalni lim na gornjem delu tastature, što je elegantnije rešenje, mada postoji i rupa za šraf, ako mislite da nije dovoljno sigurno. Zajednički softver za sve Bloody tastature ovom modelu omogućava dodeljivanje alternativnih funkcija tastera, kao i snimanje i podešavanje makroa. Opcije za kontrolu osvetljenja podrazumevaju konstantno plavo osvetljenje, lajt-šou u više boja (plava/zelena/ljubičasta) na deset minuta ili isključivanje.

A4Tech Bloody B418 slično košta kao prethodno opisani komplet (oko 5600 dinara), aluminijumski lim, „mala” mehanička tastatura i nešto bolji ukupan utisak svakako podižu cenu, nismo sigurni doduše koliko će potencijalni kupci biti spremni da je plate. Činjenica je da u ovom cenovnom rangu nećete dobiti ni osam mehaničkih tastera, ali je daleko poznatija i priznatija konkurencija i te kako prisutna u njemu. U svakom slučaju pažljivo odmerite prioritete i uporedite proizvode, ako ste u mogućnosti pre kupovine.

Za razliku od prethodne tastature nastale ukrštanjem membrane i mehaničkih tastera, B540 je „punokrvna” mehanička tastatura. Kao i većina mehaničkih tastatura i ovaj model je jednostavnih spartanskih linija, ako uopšte ima „linije”, jasno pokazujući kancelarijsko poreklo ovog tipa tastatura. Robusna i teška, podseća na CM Storm modele, što opet nećemo da uzmemo kao zamerku, jer smatramo da manje poznati proizvođači imaju manje šanse da „zastrane” kada kopiraju poznatije nego kada pokušavaju da budu jedinstveni i onda naprave „nešto što samo majka može da voli”. Naravno, i kod ovog modela glavni akcenat je na optičkim mikroprekidačima koji se ovde nalaze ispod svakog tastera. Hod je zaista kratak i na momente je teško prepoznati da se radi o mehaničkoj tastaturi. Proizvođač obećava 50 miliona klikova za ove mehaničke tastere, što je impozantno. Ova tastatura takođe ima poseban čip čija je svrha da se tastatura ne „zaglupi” pri simultanom pritiskanju tastera, bez obzira na to da li ste slučajno pritisnuli nekoliko ili legli na nju. Još jednom, proizvođač navodi da je ovo rešenje superiornije u odnosu na „konvencionalno”. U pakovanju se našlo identično odmorište za levu šaku kao na B210. Vizuelno se ne uklapa u tastaturu i, što je mnogo bitnije, fizički se ne uklapa precizno, a nema rupe da se pričvrsti šrafom. Nismo sigurni da li samo testirani primerak ima ovaj problem ili je proizvođač prevideo nešto pri pakovanju. Pozadinsko osvetljenje B540 je, za razliku od prethodno testiranih modela, u skladu se imenom cele serije „krvavo”, a može da se podešava u šest nivoa. Ostala podešavanja su već pomenuta i svode se na podešavanje i snimanje makroa, promenu funkcije tastera, neprekidnu ili višestruku paljbu i Ultra Cores, koja se doplaćuju. Cena je veća boljka ovoj tastaturi nego prethodno opisanim modelima zbog cifre od skoro 12.500 dinara. Bez obzira na „najbrži” odziv i 50 miliona klikova, teško je preporučiti ovaj model umesto modela poznatijih i iskusnijih proizvođača koji zaista sarađuju sa profesionalnim igračima i imaju daleko više iskustva u projektovanju i proizvodnji periferija.

Za kraj smo ostavili miš koji ima optičke prekidače. A90 je „pljunuti” V9C, dakle umanjena kopija Razer DeathAddera, ali malo dorađena. Gumirani finiš se proširio i na bočne strane, završna obrada deluje nešto bolje, iako bi ovo moglo da bude optička varka, a osvetljenje je crveno i osim pukotina i krvave ruke, probija i kroz reč „bloody”, za slučaj da niste znali koliko je „krvav”.

Mnogo bitnije izmene su unutra. Prekidači su, kao što je već previše puta napisano u ovom tekstu, optički i zaista su prijatniji u radu, imaju jasniji klik. I, da, brži su, barem malo. Takođe, već na pakovanju se hvale upotrebom Avago A3050 senzora, koji je doduše namenjen entry level miševima. Oba testirana miša imaju „čelične oklopljene čizme”, iliti metalne stope. U nazivu proizvoda na reversu stoji „4 core mouse”, pa pretpostavljamo da kôd koji se nalazi na pakovanju otključava dodatne opcije u softveru, bez kojih je V90 „pošten” miš sa dobrim senzorom, pet tastera i skrolom i još tri tastera da se igrate sa multi-shoot „mogućnostima”, ako vam se baš hoće. Ono što je najbolje je cena – A90 je izuzetno povoljan. Sasvim solidan kvalitet izrade, „najbrži prekidači”, i oblik poznat svakom korisniku Microsoft IntelliMouse miševa i njihovih naslednika, treba da platite oko 2700 dinara. Malo je igračkih miševa na tržištu po ovoj ceni.

Završićemo slično svakom prethodnom tekstu o Bloody periferijama. Čini se da A4Tech bez potrebe pokušava da se dodvori potencijalnoj publici i da demonstrira kako spada u vrh proizvođača igračkih periferija, obećavajući „nedostižne” performanse, koristeći teške reči na lošem engleskom, uz opcije za (objektivno rečeno) varanje u igrama i prazne priče o „čistokrvnim” igračkim periferijama razvijenim za potrebe i po ideji profesionalaca. Ova kompanija bi trebalo da se „mane ćorava posla” i da pravi solidne periferije koje za uloženi novac daju mnogo, što su radili do sada, i da ne pokušavaju da se „umuvaju” u visoku klasu, jer to zahteva mnogo ozbiljniji pristup i kvalitetnije proizvode.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
A4Tech Bloody: B2100 Blazing Gaming Desktop, B418 8 LK Mechanical Gaming Keyboard, B540 Ahead Mechanical Gaming Keyboard i A90 Light Strike Gaming Mouse
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC Vive

 JA, IGRAČ
Tempus fugit

A4Tech Bloody B2100 Blazing Gaming Desktop
Tastatura:
106 tastera, pozadinsko osvetljenje
Ostalo:
dodatni tasteri za isključivanje ’Windows’ tastera i osvetljenja, pristup multimedijalnim komandama preko ’Fn’ tastera, podešavanje i snimanje makroa, promena funkcije tastera, mogućnost cikličnog aktiviranja kombinacija tastera ili makroa, USB veza
Miš:
optički senzor 3000 tpi, pet tastera + skrol
Ostalo:
dodatni tasteri za izbor multi-shoot moda, mogućnost podešavanja i snimanja makroa (Core 3), mogućnost „finog” podešavanja trzaja, ciklične paljbe, USB veza

A4Tech Bloody B418 8 LK Mechanical Gaming Keyboard
Osnovno:
106 tastera, pozadinsko osvetljenje
Ostalo:
osam mehaničkih tastera sa LK optičkim prekidačima, pristup multimedijalnim komandama i isključivanje ’Windows’ tastera preko ’Fn’ tastera, podešavanje i snimanje makroa, promena funkcije tastera, USB veza

A4Tech Bloody B540 Ahead
Osnovno:
106 tastera, pozadinsko osvetljenje
Ostalo:
mehanički tasteri sa LK optičkim prekidačima, poseban čip za N-key rollover, pristup multimedijalnim komandama i isključivanje ’Windows’ tastera preko ’Fn’ tastera, podešavanje i snimanje makroa, promena funkcije tastera, USB veza

A4Tech Bloody A90 Light Strike Gaming Mouse
Osnovno:
optički senzor 4000 tpi
Ostalo:
dodatni tasteri za izbor multi-shoot moda, mogućnost promene funkcije tastera, otključavanje naprednijih opcija dokupljivanjem „jezgara”, USB veza
Proizvođač:
A4TEch
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera