INTERNET<>
062016<><>

WWW vodič

Art UK

Britanska Fondacija za javni umetnički katalog i njen sajt Your Paintings promenili su istovremeno ime u Art UK. Iako pod novim imenom, misija Fondacije i funkcija sajta ostale su nepromenjene – da čuvaju umetnička dela i olakšaju javnosti da ih vide. Na ovom sajtu možete da vidite više od 210.000 umetničkih dela, da se informišete o gotovo 40.000 umetnika koji stoje iza njih kao i da saznate više o preko 3000 muzeja i ustanova u kojima se čuvaju. Bazu možete da pretražujete po lokaciji, tipu, temi ili stilu, a tu su i tematski članci.

artuk.org

St. Paul’s

Google Cultural Institute je nedavno postavio online prezentaciju anglikanske katedrale Svetog Pavla u Londonu. Ovaj centar Londonske eparhije izgrađen je između 1675. i 1710. godine i tokom poslednja tri veka postao je ogledalo lokalne istorije i kulture. Prezentacija sadrži tri odvojene virtuelne izložbe, snimke visoke rezolucije skoro sto pedeset umetničkih dela koja krase njene zidove i plafone, a pošto je Googleov Street View tim obavio snimanje gotovo cele unutrašnjosti, možete i da se slobodno „prošetate” kroz katedralu.

goo.gl/0aoT7M

ULAS

ULAS (University of Leicaster Acheological Services) je specijalna nezavisna kompanija pridružena Arheološkom odeljenju Univerziteta u Lesteru čija se međunarodna reputacija vinula u zvezde nakon što su se 2012. godine proslavili otkrićem ostataka Ričarda III ispod lokalnog parka. Sketchfab prezentacija ove kompanije sadrži četiri interaktivna 3D modela ULAS-ovih iskopina koje možete da proizvoljno rotirate i zumirate, a tu su i anotacije sa objašnjenjima komponenata iskopine. Najinteresantnija je svakako grobnica Ričarda III.

goo.gl/EHBz1U

Šekspir

Krajem aprila, u okviru obeležavanja četiri veka od smrti slavnog Vilijama Šekspira, Britanska biblioteka dodala je svom zvaničnom sajtu odeljak posvećen legendarnom piscu i njegovim delima. Ova prezentacija nudi posetiocima obilje interesantnih članaka. Tu su prikazi trinaest Šekspirovih najpoznatijih komada, zatim više od osamdeset eseja koji analiziraju teme koje se ili javljaju u pojedinim dramama ili se provlače kroz više dela. Tu je i galerija sa skoro trista istorijskih eksponata kao što su retka izdanja, dokumenti ili ilustracije.

www.bl.uk/shakespeare

Royal

Čak i britanska kraljevska familija ne može da se suprotstavi modernim vremenima pa su, konačno, i oni dobili svoju zvaničnu kraljevsku onlajn prezentaciju. Ipak, čak i pored modernog izgleda sa beskonačnim skrolom i mozaikom krupnih slika na kojima su tekstualni linkovi ka člancima, od nekih tradicija se ne može pobeći pa je prva stvar koja dočekuje posetioce slika kraljice Elizabete II i njenih korgija. U desnom uglu je i jednostavni meni sa pregledom tema od kojih je svakako preporučujemo onu o istoriji i tradicijama.

www.royal.uk

Boaty!

Britansko Veće za istraživanje prirode i čovekove okoline (NERC) je od sredine maja do sredine aprila organizovalo javni konkurs za imenovanje njihovog najmodernijeg broda za istraživanje polarnih regiona. Izgradnja ovog broda koštaće dvesta miliona funti i, kada bude porinut 2019. godine, biće najmodernija pokretna laboratorija za istraživanje Arktika i Antarktika. Najpopularniji predlog bio je „Boaty McBoatface” (sa više glasova nego svi ostali predlozi zajedno), ali su u NERC ipak odlučili da brod ponese ime ser Dejvida Atenboroua.

nameourship.nerc.ac.uk

Herbilicious

Da li je moguće da postoji sajt posvećen bosiljku, ruzmarinu, peršunu i majčinoj dušici? I te kako je moguće, pogotovo ako je glavni sponzor sajta jedan od najvećih evropskih proizvođača povrća i začinskih biljaka. Kompanija Vitacress pokrenula je sajt Herbilicious sa ciljem da informiše ljubitelje dobre kuhinje o tome kako malo svežih začinskih biljaka može da dobar obrok pretvori u fenomenalan. Sem saveta i podacima o začinima, na ovom sajtu možete da pretražujete bazu recepata i po glavnim sastojcima i po začinskim komponentama.

www.lovefreshherbs.co.uk

Novi Džejmi

Bez obzira na to da li volite njegove recepte ili da se našalite na njegov račun, opšteprisutni slavni kuvar Džejmi Oliver nikad ne miruje i non-stop nudi novi sadržaj. Tako je njegova zvanična prezentacija još jednom redizajnirana i predstavlja ogledalo njegovih aktuelnih projekata prilagođeno za pregledanje preko mobilnih telefona. Sem toga, sajt se odnedavno redovno ažurira sa mnogo više originalnog sadržaja, pre svega recepata i kulinarskih saveta Džejmija i njegovih gostiju, kao i zanimljivih članaka na temu hrane i zdravlja.

www.jamieoliver.com

Kuhinja

Evropska organizacija za zaštitu potrošača pokrenula je sajt koji posetiocima postavlja jednostavno, ali veoma važno pitanje: „Šta je u vašoj kuhinji?” Na dopadljivom interfejsu, koji predstavlja crtež kuhinje, možete da kliknete na deset artikala koje većina nas redovno konzumira. Iza svakog od njih nalazi se kratak članak za najbitnijim informacijama o toj vrsti namirnica, bilo da se radi o upozorenju o količini šećera, soli ili masti ili, pak, naglašavanje činjenica o navodno lekovitim namirnicama kao što su jogurt ili čaj

www.whatsinyourkitchen.eu

Gde je ISS?

Kada pogledate u nebo, samo dva objekta su lakše uočljiva od Međunarodne svemirske stanice (ISS). Naravno, Sunce i Mesec. Zašto onda većina nas nije videla ISS nijednom? U NASA su rešili da reše ovu nepravdu tako što će svima zainteresovanima dati jednostavan alat za pronalaženje Međunarodne svemirske stanice. Dovoljno je da u dva padajuća menija nađete svoju zemlju i najbliži grad i dobićete tačnu informaciju kog dana i u koliko sati treba da se okrenete na koju stranu sveta i za koliko stepeni da podignete pogled.

spotthestation.nasa.gov

Ecosia

Ako želite da budete ekološki svesni dok pretražujete internet – možete i to zahvaljujući servisu Ecosia. U pitanju je solidan pretraživač koji rade manje-više isto kao Google, ali sa jednom bitnom razlikom. Kao i ostali pretraživači, i Ecosia vam sem rezultata vaših pretraga pokazuje i reklame i na taj način zarađuje novac. Razlika je u tome što Ecosia troši više od osamdeset posto svoje zarade na projekat sađenja drveća u afričkoj pustinji. Tokom sedam godina postojanja Ecosia je sakupila 2,88 miliona evra i zasadila 4,2 miliona drveća.

www.ecosia.org

Buduća energija

Tehnički gledano, sajt Our Future Energy namenjen je edukaciji tinejdžera o ekološkim i energetskim izazovima koji očekuju čovečanstvo u decenijama koje su ispred nas. Naravno, ne morate biti tinejdžer da vam se svide prilozi koji na interesantan, nepristrasan i često zabavan način objašnjavaju aktuelne i nove načine za dobijanje energije od fosilnih goriva, preko geotermalne i solarne energije do elektrana koje rade na vetar ili energiju okeanskih talasa. Sadržaj varira od članaka i video klipova do kvizova i mini igara.

ourfuture.energy

Avira

Jednim pogledom na novu prezentaciju antivirusnog softvera Avira saznajete neverovatnu količinu informacija o istoimenoj kompaniji. Prvo, dočekuje vas animirani ekran sa nasmejanom, urbanom mladom osobom – gađamo buduću ciljnu grupu. Zatim, sajt je prilagođen mobilnim telefonima, ali sa naglaskom na to da je Avira kompatibilna sa Windowsom 10 – znamo kako nas većina ljudi gleda, ali i kako zarađujemo. Najbitnije, u samom centru je gigantsko dugme za prosleđivanje ka odeljku za preuzimanje softvera jer je sto posto posetilaca došlo na sajt upravo sa tim razlogom.

www.avira.com

Live Smart

Pametne kuće i bela tehnika, pametni automobili i gomila potrebnih i nepotrebnih uređaja koje možete da nakačite na sebe bilo trajno tokom svakodnevnih aktivnosti bilo tokom neke posebne delatnosti – sve ovo naći ćete na sajtu Live Smart. Ovaj onlajn magazin posvećen je pametnim gedžetima svih veličina, oblika i namena. Glavni deo sajta posvećen je pametnom domu i ima čak deset pod-kategorija dok ostale celine (zdravlje i fitnes, automobili i nosivi uređaji) nemaju manje sekcije. Najbolji deo sajta su praktični saveti za kupovinu.

www.live-smart.co

Pitchfork

Nakon šest godina postojanja, čikaški onlajn magazin samoproklamovan kao „najpouzdaniji glas u svetu muzike” prošao je kroz svoj prvi ozbiljan redizajn. Spartanski izgled prilagođen pregledu na mobilnim uređajima sa jasnim i preglednim tekstom i slikama deluje ozbiljnije od mnogih velikih novinskih kuća. Uz najnovije vesti, recenzije, predstavljanje novih numera i umetnika i video klipove, najznačajnije novosti su mogućnost pretraživanja (kao i isključivanja) sadržaja na osnovu žanrovske odrednice, kao i odeljak posvećen koncertima.

pitchfork.com

iNews

Britanski dnevni list „i” je u februaru promenio vlasnika. Nakon redizajna štampanog izdanja, novi vlasnici su se u aprilu okomili i na zvanični sajt ovog lista, iNews. Sajt odlikuje trenutno popularan jednostavan i pregledan dizajn i veoma intuitivan sistem pronalaženja vesti. Tako od vrha sajta nailazite na likove ka sve većem broju članaka koje preporučuje uredništvo sajta (jedan, pa pet, pa šesnaest) kao i šesnaest članaka koji su najpopularniji među posetiocima. Sami članci podeljeni su na esencijalne, objašnjenja, razonodu i mišljenja.

inews.co.uk

YouTube360

Pre nešto više od godinu dana, YouTube je uveo podršku za puštanje snimaka u kojima možete da rotirate sliku za punih 360 stepeni. Od ovog aprila podrška je proširena za striming živih prenosa u 360 stepeni. Ovo je, naravno, posebno zanimljiv način gledanja prenosa sportskih manifestacija ili muzičkih koncerata gde možete da „usmeravate svoj pogled” na tačno onaj deo dešavanja koji vas najviše interesuje. Iako su ovakvi klipovi zabavni na monitoru, ugođaj postaje osetno bolji kada se gledaju na setovima za virtuelnu stvarnost.

goo.gl/pEv5vJ

Chromebooks

U Googleovoj gigantskoj paleti delatnosti jedna od stavki su i povoljni prenosni računari koji koriste operativni sistem Chrome i sve pogodnosti konstantne povezanosti sa netom – Chromebookovi. Kako bi nas ubedili da nam ne treba tradicionalni PC, nego je dovoljan ovaj thin client, Google je pokrenuo novu onlajn prezentaciju Chromebookova gde na jednostavan, ali i prilično ubedljiv način, objašnjavaju sve što može da vas zanima u vezi sa Chromebookom do toga zašto i kako da pređete sa svog trenutnog računara na opciju pod Chrome OS-om.

www.google.com/chromebook/

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Borba za privatnost
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera