LAKI PINGVINI<>
062016<><>

Etcher 1.0.0 - beta 6

Poslastica za distrohopere

Kompanija Resin.io aktivna je na polju Interneta stvari (Internet of things) i uvidevši nedostatak multiplatformskog softvera koji bi odgovarao njihovim potrebama razvili su Etcher. U pitanju je program koji ima samo jednu funkciju, upisivanje slika (ISO fajlovi) na USB fleš memorije, SD kartice, eksterne hard-diskove i ostale aktuelne nosače podataka. Za one koji ne razumeju zašto bi ovo radili kada imamo programe kao što je unetbootin koji je multiplatformski, moramo skrenuti pažnju da je u pitanju drugačiji pristup kopiranju fajlova, kao i da slike koje nam trebaju ne moraju nužno sadržati neki operativni sistem. Ljudi iz različitih potreba prave kopije svojih podataka u ISO sliku koja se dalje može lako distribuirati kao jedan fajl. Među našim čitaocima ima dosta onih koji su već upoznati sa ubacivanjem slika na nosače podataka, bilo kroz konzolu ili neki GUI alat, do sada verovatno nisu sretali alat koji ima funkciju kopiranja na više medija.

Instalacija ovog programa je nešto drugačija nego inače, makar na Linuxu, jer je u pitanju portable verzija, dok verzije za druga dva operativna sistema možete i instalirati. Sa zvaničnog sajta je potrebno skinuti fajl sa ekstenzijom AppImage, potom otvoriti terminal i ukucati

chmod +x Etcher-linux-x64.AppImage

nakon čega se program pokreće komandom

sudo ./Etcher-linux-x64.AppImage

Ovo su komande za 64-bitnu verziju, ukoliko koristite 32-bitnu, upisaćete x86. Prvu komandu možete izvršiti i mišem tako što ćete u podešavanjima datoteku označiti kao izvršnu. Iako programeri ovako zaobilaze problem pripreme posebnih pakete za svaku distribuciju, verujemo da bi većina korisnika ipak želela da ima Etcher instaliran.

Aplikacija ima veoma jednostavan interfejs, koji je pri tome i vrlo elegantan. Centralni deo zauzimaju tri velike opcije: odabir slike, odabir nosača podataka i dugme za pokretanje procesa kopiranja. U gornjem desnom uglu se nalazi dugme sa svega tri opcije: uključivanje provere upisa, automatsko montiranje nakon završetka procesa i prijava mogućih grešaka. Iako nema šta da vas buni, postoji i link koji bi trebalo da vas odvede na neku adresu (verovatno sa uputstvima), ali i pored više pokušaja, kod nas se ništa nije dešavalo klikom na link.

Tokom postupka prebacivanja možete videti trenutnu brzinu upisa podataka kao i procenat napretka upisivanja. Nakon ovoga započinje proces provere (validation) upisanog sadržaja ukoliko ste uključili ovu opciju u podešavanjima. Ukoliko je sve prošlo kako treba, po završetku radnje imate izbor da kopirate istu sliku na novi uređaj ili da odaberete neku novu sliku za prebacivanje. Ako ne želite ništa od ovoga, možete jednostavno izaći iz programa zatvaranjem prozora.

Koliko možemo zaključiti, Etcher se vodio čuvenom UNIX krilaticom „Do one thing and do it well”. Dobro radi, lepo izgleda i osim malo komplikovanijeg procesa „instalacije”, ne možemo mu ništa zameriti. Ukoliko volite da imate funkcionalan program, ali i elegantan interfejs, onda je Etcher kao stvoren za vas.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus
GNOME Maps 3.20.1
Etcher 1.0.0 - beta 6
Šta mislite o ovom tekstu?
Baobab 3.20.1
Malina na steroidima

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS
Licenca:
Apache v2
Veličina:
68 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .etcher .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera