PHONE ZONE<>
062016<><>

Coolpad Porto S

Porto Kineze

Pre nekoliko meseci (SK 1/2016) pisali smo o Coolpad Portou, prvom telefonu kineske kompanije Coolpad koji se pojavio na našem tržištu, kada je zaključeno da se radi o solidnom jeftinom uređaju koji ipak nije najbolja kupovina u svojoj cenovnoj klasi. Vredne ruke žutih ljudi koji će piti vodu iz Morave nisu se dale pokolebati tim zaključkom, već su prionule na posao i nekoliko meseci kasnije na tržište izbacile unapređeni model.

Coolpad Porto S je vizuelno (gotovo) identičan starijem modelu, sa izuzetkom dijagonale ekrana koja je sa 4,7 porasla na pet inča, uz skok u rezoluciji na 720p, što lagano postaje standard i za telefone koji koštaju ispod ili oko 150 evra. IPS LCD srednjeg kvaliteta nije preterano čitljiv na jakom suncu, uz uglove gledanja koji nisu baš fantastični, ali za ovaj cenovni razred bilo bi nerealno imati veća očekivanja. Ekran, naravno, nema Gorila staklo već samo sloj protiv grebanja, što ovaj telefon ne čini idealnim izborom za šeprtlje ili roditelje sa malom decom. Na opšti kvalitet izrade nemamo preterane zamerke – čvrsto utegnuti plastični monoblok (baterija se ne vadi) u rukama deluje stameno i ne škripi kada ga stisnete.

Umesto Qualcomm Snapdragona 410, dizajneri Portoa S opredelili su se za Mediatek MT6735P čipset rešenje, što predstavlja mali korak unazad po pitanju performansi, ali zbog niske cene omogućava druge apgrejdove za iste pare. Jedan od njih je hibridni slot koji može da primi drugu SIM ili microSD karticu u zavisnosti od toga šta vam je potrebnije. Od osam gigabajta interne memorije korisniku je dostupno manje od polovine, tako da će većina vlasnika Portoa S izabrati još skladišne memorije. Primarna kamera od osam megapiksela, sa otvorom blende od f/2.4 nema optičku stabilizaciju, ali pravi solidne fotografije u uslovima dobrog svetla.

Coolpad Porto S pokreće Android 5.1 presvučen laganim skinom proizvođača, koji poput većine Kineza, ne koristi plemeniti koncept fioke za aplikacije, već ih redno trpa na houm skrinove. Takođe, za telefon koji je izašao sredinom 2016. godine realno bi bilo očekivati da ima Android 6.0 – apdejt u ovoj klasi je krajnje neizvestan, tako da je razumno očekivati da će vas petica pratiti do kraja eksploatacije.

Sve pohvale i zamerke treba staviti u kontekst cene, koja za ovaj model iznosi oko 130 evra, što je dvadesetak novčanih jedinica manje od slabijeg prethodnika. Za te pare, to što se nudi je zaista razumno.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Asus Zenfone Max
HTC 10
Huawei P9
Coolpad Porto S
Šta mislite o ovom tekstu?
Slidebox – Photo Organizer
fooView – Float Viewer
Eat This Much – Meal Planner
Physics Formulas
Software Data Cable
Monospace – Writing and Notes
Encode: Learn to Code
GIPHY. All the GIFS
Beme
SnoreLab: Record Your Snoring
Foodie – Delicious Camera

Operativni sistem:
Android 5.1
Dimenzije:
143 x 72 x 7,6 mm / 125 g
Ostalo:
Mediatek MT6735P čipset (Quad-core 1 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T720MP2 GPU), 5” IPS LCD (720 x 1280, 294 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), FM radio, A-GPS, GLONASS, hibridni slot (Dual SIM/microSD), microUSB 2.0, 3,5-mm audio konektor, 8 Mpx primarna kamera (f/2,4, 1080p@30fps video, dual LED blic), 2 Mpx prednja kamera, Li-Po 2000 mAh baterija
Proizvođač:
Coolpad
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera