TEST DRIVE<>
062016<><>

LogiLink LockDown Security Enclosure

Podaci iz tajne fioke

Sasvim drugačija eksterna fioka za 2,5-inčne HDD ili SSD uređaje. Na gornjoj strani kutijice je numerička tastatura za unos šifre, a podaci se hardverski, „u letu” i potpuno transparentno za korisnika, kriptuju i dekriptuju pomoću AES 256XTS algoritma. Ako imate podatke koje želite da sačuvate od tuđih očiju, ovakva fioka, pored nešto više cene, ima samo jednu razliku u odnosu na neku običnu – deblja je milimetar ili dva, zbog prisustva numeričke tastature.

Podržan je USB 3.0 interfejs, a drajvovi koji se smeštaju u fioku mogu biti visine sedam ili devet i po milimetara. Njihov kapacitet je praktično neograničen, ali to u praksi znači da je trenutno omogućeni kapacitet jedan ili možda dva terabajta, jer hard-diskovi koji su prostraniji od toga dolaze u kućištima koja su visine 15 milimetara. USB kabl koji dolazi uz LockDown nema dupliran priključak na strani računara, tj. napajanje drajva je samo preko jednog USB priključka, ali savremeni hard-diskovi (i svi SSD-ovi) i ne zahtevaju struju jaču od pola ampera koliko obezbeđuje jedan USB 2.0.

Kada izaberete drajv kojim ćete napuniti fioku, dovoljno ga je samo smestiti ispod poklopca uređaja i povezati kablom sa računarom. Iznad tastature sa brojevima nalazi se pet signalnih lampica koje, redom, označavaju: uređaj je povezan; treba ukucati novu šifru (kod promene šifre, ili kod prvog povezivanja); treba ukucati redovnu šifru; šifra je pogrešna; uređaj je zauzet. Prilikom povezivanja, uređaj se pojavljuje u sistemu tek nakon ukucavanja (ispravne) šifre koja se sastoji od osam brojeva (ili manje). Dalji rad sa eksternim diskom je isti kao i sa svakim drugim, sa razlikom što ovaj uređaj interno radi (de)kriptovanje podataka.

Pomislili bismo da su zbog šifrovanja podataka performanse diska degradirane, pored eventualnog malog usporenja kojem, kao i kod svake druge eksterne fioke, može da doprinese konverzija sa SATA na USB standard. LockDown fioku smo probali sa jednim SSD-om koji nam je bio pri ruci. U desktop računaru, taj SSD postiže oko 500/450 MB/s pri čitanju/pisanju, a povezan u LockDown fioku postizao je samo 206/166 MB/s. Upotreba hard-diska, a ne SSD-a, je verovatniji scenario za korisnike ovakve eksterne fioke. Zato raduje podatak da pri upotrebi HDD-a nema nikakvih usporenja! Naime, stavili smo u LockDown hard-disk Seagate ST500LT012 i brzina transfera je bila oko 118 i 117 MB/s pri čitanju i pisanju, što su identične vrednosti koje taj disk postiže na SATA interfejsu u desktop računaru. Enkripcija je, dakle, transparentna, ali i dovoljno brza da se ne odražava na performanse diska. Sve ovo odnosi se na USB 3.0 interfejs, a korišćenje fioke na starijim portovima je manje komforno, s obzirom na teoretski limit transfera od 60 MB/s kod USB 2.0.

Ako imate određenu količinu podataka koje želite da sakrijete od radoznalaca, verovatno vam neki šifrovani flešić predstavlja sasvim dovoljno a minijaturno rešenje. Ipak, za veću količinu podataka ovakva fioka je verovatno jedini izbor. Cena koju plaćate za to (pored cene same fioke, a koja i nije tako strašna), jeste to što ćete sa sobom da nosite ovu kutijicu, sa pripadajućim kablom, ali ćete biti sigurni da su vam podaci skriveni.

Tihomir STANČEVIĆ

 
DJI Phantom 4
Silicon Power S70 SSD
Dell S2716DG
LogiLink LockDown Security Enclosure
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Envy x360 Convertible
Kingston MobileLite Wireless G3
CyberPower CP1500EPFCLCD
LG 55EG920V OLED TV
Silicon Power Armor A30 i A60
Horizons AB1 Android Box
Synology NVR216
Ubiquiti UniFi AP AC Lite
Netis WF2681 Beacon Gaming Router

Osnovno:
USB 3.0 fioka za SATA HDD ili SSD od 2,5 inča (visine 7 ili 9,5 mm), hardversko AES 256XTS kriptovanje podataka
Ostalo:
fizička numerička tastatura za unos šifre, pet signalnih lampica, USB kabl, platnena torbica za nošenje, dimenzije 78 x 135 x 16 mm, masa 75 grama
Proizvođač:
LogiLink
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera