TEST DRIVE<>
062016<><>

Kingston MobileLite Wireless G3

(Ne)jaka trojka

Pre nešto više od godinu i po dana (SK 10/2014) predstavili smo drugu generaciju prilično neobičnog uređaja namenjenog deljenju sadržaja memorijskih kartica i USB flešića u lokalnoj Wi-Fi mreži. G2 je ostavio vrlo dobar utisak i pokazao se kao korisna spravica. U svetu hiperprodukcije gde se generacije smenjuju na godišnjem nivou, bilo je sasvim očekivano da i ovakav uređaj dobije naslednika. Ipak, ovoga puta Kingston je previše požurio i novi G3 zakinuo za jednu od vrlo korisnih funkcija koje su činile okosnicu prethodnih modela. Pogledajmo detaljnije o čemu je reč.

Prvo što se dâ primetiti svakako je radikalan zaokret kada je estetika u pitanju. Umesto elegantnog i neupadljivog uređaja, skladnih linija i zaobljenih ivica koga je lako smestiti u džep, kakav je bio G2, novi model izgleda kao da je izašao iz Appleove fabrike. Zapravo, pokušava da se predstavi kao dodatna oprema nekog od „i” uređaja. Iako estetici ne pridajemo preterano važnost kada je tehnika u pitanju, na neopravdano insistiranje na „Apple look” dizajnu i dodvoravanje pozerima koji vole da utoniraju gedžete uvek gledamo s podozrenjem. U ovom slučaju to je sasvim opravdano, budući da je G3 funkcionalno inferiorniji u odnosu na prethodnika.

Za razliku od G2, podrška za USB 3G modeme u potpunosti je izostala. Bez ikakvog objašnjenja Kingston je jednostavno izostavio tu, vrlo korisnu, funkciju u situacijama za koje je ova vrsta uređaja namenjena. Dalje, G3 nije moguće koristiti kao čitač (SD) kartica kada se USB kablom poveže sa računarom. Ne, sada je neophodno povezati se na njegovu Wi-Fi mrežu i uz pomoć browsera pristupiti podacima. Kako većina desktop konfiguracija ne raspolaže bežičnom karticom, G3 će u ovom režimu uglavnom biti ograničen na upotrebu uz neki Windows tablet ili laptop. Čak i tada će korisnik morati da se odjavi sa druge Wi-Fi mreže da bi mu pristupio, što je krajnje neelegantno rešenje. Treba li da napominjemo da prateći softver još uvek podržava isključivo Android (4.2+) i iOS (iPhone4S+, iPad2+) uređaje?

Neke stvari su ipak unapređene, pa je G3 dobio bateriju koja je većeg kapaciteta u odnosu na prethodnika i uz pomoć koje je moguće dopuniti druge uređaje i po dva puta u nekim slučajevima. Ipak, autonomija samog G3 je nešto skromnija, pa umesto 13 časova aktivne upotrebe kod G2 modela, ona sada iznosi, i dalje solidnih, 11 časova. Veći kapacitet baterije odrazio se na dimenzije koje su primetno veće u odnosu na prethodnika, naročito debljina, koja je porasla za pet milimetara, ali i na težinu koja je takođe veća. Unapređena je i podrška za bežične standarde, pa je pored 802.11b/g/n pridodata podrška i za novi 802.11ac standard, ali samo u opsegu od pet gigaherca, dok je za najčešće korišćeni opseg 2,4 gigaherca zadužen režim rada u skladu sa nekim od starijih i sporijih standarda.

Ostatak funkcionalnosti identičan je sa prethodnikom. I dalje je prisutno bežično povezivanje sa postojećom Wi-Fi mrežom u bridge modu ili kreiranje sopstvene uz podršku za WPA2 zaštitni protokol, kao i LAN port uz pomoć koga može da se poveže sa modemom/ruterom i tako funkcioniše kao pristupna tačka za druge uređaje. Uređaj može da pročita sadržaj isključivo sa SD tipa memorijskih kartica i to svih njihovih verzija (microSD uz priloženi adapter), kao i bilo kog skladišnog uređaja koji se priključuje na USB port, pod uslovom da je formatiran u nekom od podržanih fajl sistema (FAT, FAT32, exFAT, NTFS). USB port ni u ovoj generaciji ne podržava 3.0 standard, a maksimalan kapacitet priključenog uređaja i dalje je ograničen na dva terabajta.

Ako vam je potrebna eksterna baterija, onda lepo kupite neku od 10K mAh i imaćete električni tanker za svoje gedžete, gde god da pođete. Ako vam je, pak, potrebna neka od mogućnosti koju pruža MobileLite, naša topla preporuka je da potražite model iz prethodne generacije. Još uvek je bez premca.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
DJI Phantom 4
Silicon Power S70 SSD
Dell S2716DG
LogiLink LockDown Security Enclosure
HP Envy x360 Convertible
Kingston MobileLite Wireless G3
Šta mislite o ovom tekstu?
CyberPower CP1500EPFCLCD
LG 55EG920V OLED TV
Silicon Power Armor A30 i A60
Horizons AB1 Android Box
Synology NVR216
Ubiquiti UniFi AP AC Lite
Netis WF2681 Beacon Gaming Router

Osnovno:
litijum-jonska baterija 5400 mAh (autonomija 11h), Wi-Fi 802.11b/g/n @ 2,4 GHz, 802.11ac @ 5 GHz (AP ili bridge mod sa WPA2 zaštitom), slot za SD kartice, USB port, podrška za FAT, FAT32, exFAT i NTFS
Ostalo:
LAN port, micro USB za punjenje baterije
Dimenzije i masa:
115 x 80 x 24 mm, 192 g
Proizvođač:
Kingston
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera