TEST DRIVE<>
062016<><>

CyberPower CP1500EPFCLCD

Pametan, zelen, lep, a i čuva

U napajanju električnom energijom na našim prostorima nisu retka nepredviđena isključenja, kao i skokovi i padovi napona. UPS ne može da popravi stanje na mreži, ali može da vam zaštiti opremu i pruži barem malo sigurnosti i u ključnim slučajevima pruži nekoliko minuta da sačuvate dokumenta i/ili završite posao.

CyberPower CP1500EPFCLCD je namenjen kućnim korisnicima, manjim radnim okruženjima i manjim data-centrima. Kao glavne karakteristike proizvođač navodi očuvanje kvaliteta struje koja se prosleđuje uređajima (iliti isporuku čiste sinusoide), sa aktivnom regulacijom napona kojom stabilizuje ulazni signal i održava potreban napon. Uređaj se ne „kači” svaki čas na bateriju, što produžava njen vek i ovaj model predugog i teško pamtljivog naziva čini „zelenim”.

Dimenzije UPS-a otprilike odgovaraju kompaktnom računaru baziranom na Mini-ITX ploči, pa neće zauzeti mnogo mesta. Doduše, zbog dva USB konektora za punjenje mobilnih uređaja i LCD ekrana sa korisnim informacijama, najbolje je da bude relativno blizu računara. Za povezivanje uređaja na raspolaganju vam je šest šuko utičnica. Sve imaju i zaštitu od udara i skokova/padova napona, kao i napajanje/zaštitu preko baterije. Pošto je deklarisana izlazna snaga 900 vati (naravno, postoje i slabiji modeli), na ovaj model može da se „nakači” poprilična količina uređaja. Uređaj smo opteretili sa tri računara sa pripadajućim monitorima i još jednom starinom od monitora sa katodnom cevi ne bi li „povukli” malo više struje. Uređaj je izdržao manje-više u skladu sa specifikacijom – oko deset minuta sa 475 vati opterećenja, mada moramo da napomenemo da su računari koji su korišćene za test „vrteli” multimedijalni materijal i igre simultano i da bi verovatno, u slučaju čistog čuvanja dokumenata i završavanja posla, uređaj sigurno mogao duže da napaja računar. Pomenuti LCD prikazuje sve relevantne podatke, od stanja baterije i opterećenja, preko procenjenog vremena trajanja baterije na trenutnom opterećenju, napona, frekvencije signala, vremena zakazanog isključivanja ili nekog problema. Ovaj UPS se povezuje sa računarom putem USB (dolazi u pakovanju) ili RS232 konektora. Uređaj automatski (ili zakazano) isključuje povezani računar pre nego što se baterija isprazni, dok se ostali uređaji povezani na UPS isključe kada se baterija isprazni. Posle uključivanja ili dolaska struje CP1500EPFCLCD će vratiti računar u prethodno stanje (kao da je bio u hibernaciji) i započeti punjenje baterije. Za kontrolu i manipulaciju može da se koristi i PowerPanel Personal Edition softver, koji dolazi na disku sa uređajem, ili može da se preuzme sa stranice proizvođača. Osim podataka koje možete da vidite i na LCD panelu PowerPanel vam omogućava da zakazujete gašenje računara, podesite pod kojim uslovima će da se aktivira baterijska zaštita, tj. podesite nivo opterećenja ili napon ispod/iznad kog će baterija da interveniše. Takođe, možete da isključite užasne zvuke koje uređaj proizvodi po defaultu kada ima nešto da vam „kaže”. Softver podržava Windows od verzija XP i Server 2003 do Windowsa 10, kao i Linux 1.3.2 i Mac OS X 1.0.7.

CyberPower CP1500EPFCLCD je ozbiljniji uređaj, ozbiljnije snage, sposoban da pruži zaštitu i kontinuirano napajanje većem broju računara/uređaja, pa samim tim ima i cenu od oko 36.000 dinara, što većinu kućnih korisnika izbacuje iz jednačine jer investiciju u ovakav uređaj može da opravda samo neko ko zarađuje od nekoliko „zaštićenih” računara u kući ili kancelariji.

Danilo LUKINOVIĆ

 
DJI Phantom 4
Silicon Power S70 SSD
Dell S2716DG
LogiLink LockDown Security Enclosure
HP Envy x360 Convertible
Kingston MobileLite Wireless G3
CyberPower CP1500EPFCLCD
Šta mislite o ovom tekstu?
LG 55EG920V OLED TV
Silicon Power Armor A30 i A60
Horizons AB1 Android Box
Synology NVR216
Ubiquiti UniFi AP AC Lite
Netis WF2681 Beacon Gaming Router

Osnovno:

1500 VA / 900 W, šest šuko utičnica
Ostalo:
ulazni napon 165-265 V, ulazni raspon frekvencija 47-63 Hz, izlazni napon 230 V, izlazni raspon frekvencija 50-60 Hz, tipično vreme punjenja baterije 8 sati, autonomija 3-20 minuta, zaštitni konektori za RJ-11/RJ-45 uređaje (jedan ulazni i jedan izlazni) komunikacija sa računarom putem USB ili RS232 kabla, dva USB porta za punjenje prenosnih uređaja, dimenzije 370 x 100 x 265 mm, masa 9,9 kg
Proizvođač:
CyberPower
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera