TEST DRIVE<>
062016<><>

LG 55EG920V OLED TV

Melem za oči

Dok mi imamo samo jedan, nacionalni, HD kanal, 4K rezolucija polako postaje uobičajena stvar u svetu. Međutim, nije samo visoka rezolucija novitet koji dolazi u svet digitalne televizije. Uskoro će nekoliko novih tehnologija i standarda dosta toga promeniti. Ako se do sada niste puno interesovali zašto se o OLED (Organic Light Emitting Diode) panelima toliko priča u hvalospevima, moramo da se podsetimo nekih osnovnih razlika između nje i trenutno dominantne LCD (Liquid Crystal Display) tehnologije da bismo objasnili razlike i često prisutne zablude.

LCD tehnologija je već decenijama stara. Od početka HD evolucije u televiziji doživela je svoj tehnološki maksimum. Razne tehnologije novih materijala i pozadinskog osvetljenja pomogle su da LCD displeji postanu mnogo bolji od onih koje smo pre nekoliko decenija upotrebljavali u džepnim kalkulatorima. Vremenom smo se navikli (možda i previše) na njihove tehničke nedostatke i današnji LCD paneli se koriste i kod profesionalnih fotografa, TV i filmskoj industriji. LCD panel prikazuje sliku tako što filtrira (u željenu RGB boju) pozadinsko osvetljenje, čime se gubi dobar deo svetlosnog spektra, a to rezultira manjom gamom boja koja se prikazuje. Takođe, povećanjem brzine odziva panela dodatno se smanjuje količina pozadinskog osvetljenja koja prolazi kroz panel. Tako na tržištu imamo brze TN (gejmerske) monitore sa lošijim prikazom boja, koje se dodatno degradiraju sa većim uglovima gledanja, i sporije panele (PVA, IPS) koji prikazuju veću gamu boja i imaju bolje uglove gledanja. Dodatni problem LCD panelima predstavlja i dizajnerski trend da moraju da budu što tanji. Posledica tog trenda je da monitor/TV ima još teži zadatak da ravnomerno rasporedi pozadinsko osvetljenje preko celog ekrana. Rezultat toga je loša uniformnost panela, a problem postaje još izraženiji na većim dijagonalama ekrana. Različite strategije pozadinskog osvetljenja se koriste da bi se što više zamaskirale pomenute mane. OLED paneli su slični PDP (Plasma Display Panel) tehnologiji, nemaju problema sa uglovima gledanja, odziv panela ne utiče na kvalitet prikaza boja, sami pikseli emituju svetlost, uniformnost panela je idealna i savremeni dizajn tankih ekrana takođe ne utiče kvalitet slike (samo na zagrevanje).

WRGB subpikseli ne emituju svetlost kada su ugašeni
CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) pozadinsko osvetljenje je bilo primarno kod LCD monitora i televizora u početku. CCFL se dosta greje i lampe relativno brzo gube početne karakteristike. Brže-bolje, LED pozadinsko osvetljenje je zamenilo inferiorni CCFL. LED je preko noći postao marketinški san. Obećavao je više svetla i bolji kontrast panela, lokalno zatamnjenje dela ekrana, tanje modele monitora i televizora, trošio je manje struje i manje se grejao... Ta evolucija je bila toliko uspešna da danas skoro svi LCD televizore i monitore nazivaju LED.

Nažalost, stare mane panela sa tečnim kristalima su ostale. Ni razni trikovi sa lokalnim zatamnjivanjem panela, „Edge” i „Matrix” distribucijom LED pozadinskog osvetljenja nisu dali kvalitetniji prikaz slike već su, naprotiv, nastale neke nove nuspojave. Prejako pozadinsko osvetljenje je dovelo do još većeg prosijavanja svetla kada je scena na ekranu tamna, još lakše su se gubili detalji u svetlim delovima slike, a crna je sve više bila siva osim ako se ne posegne za lokalnim ili potpunim zatamnjivanjem pozadinskog osvetljenja. Međutim, marketing je ipak uspeo da obavi svoj posao. Više osvetljenja i kontrasta svi vole, a tek prezasićene boje koje se mogu videti na izloženim modelima u prodavnicama... Sreća, sreća, radost.

Danas, kako OLED prezdravlja dečje bolesti koje prate svaku novu tehnologiju i cene padaju, imamo priliku da vam predstavimo razloge zašto ćete uskoro poželeti da posedujete monitor ili TV sa organskim ekranom.

LG 55EG920V „na prvu” pokušava da vas impresionira izgledom čak i kad ne radi. Ram oko panela je jedva primetan. Postolje je delom napravljeno od providne plastike tako da stvara iluziju da panel lebdi u vazduhu. Sa zadnje strane, donja polovina televizora je malo zadebljana da bi se smestila elektronika, zvučnici i priključci za ostale uređaje. Gornja polovina je prilično tanka i doprinosi eleganciji i lepom izgledu uređaja. Zakrivljenost ekrana nije velika i deluje elegantno, mada ne možemo da se otmemo utisku da bi postavljen na nosače na zid pokvario taj utisak otmenosti.

Prilikom prvog pokretanja u rad dočekuje nas vodič koji će i manje iskusne korisnike uputiti kako da podese svoj novi televizor. Posle inicijalnih podešavanja i skeniranja TV kanala, dočekuje nas WebOS koji je veoma nenametljiv i, što je najvažnije, ne komplikuje korišćenje uređaja. Opcije i meniji su vizuelno pregledni i lako se na njih navikava. Raspodela opcija u menijima je logična i brzo se pamti navigacija kroz njih. Magic Remote, koji smo toliko hvalili kod prethodnih modela LG televizora, nekako je postao još bolji i lakši za upotrebu. Kursor na ekranu se lako kontroliše i ruka se brzo navikava na njegovo korišćenje.

Posle početnih podešavanja, na red su došli test video snimci za ocenu kvaliteta. Standardni baraž referentnih HD snimaka i sintetičkih testova smo u međuvremenu dopunili novim snimcima zahvaljujući novim satelitskim kanalima u 4K rezoluciji i raznim 4K kamerama i fotoaparatima koje smo u međuvremenu testirali.

Prikaz boja je odličan, mogli bismo slobodno reći najbolji koje smo videli do sada (a potpisnik ovih redova je poznat kao video-nacista i puritanac koga su do ovog modela zadovoljavali samo plazma televizori). Lica ljudi na ekranu izgledaju prirodno, nema plastičnosti ni kolorizacije boja kože u neku neprirodnu nijansu. Nijanse najsvetlijih objekata su prisutne i ne gube se detalji (izgorele boje), čak i kad povećamo osvetljenje i kontrast, kao što je čest slučaj kod LCD panela.

Ono što nas je najviše zanimalo ipak su nijanse i detalji u najtamnijim nijansama koje se prikazuju. Zahvaljujući tome što kod OLED panela svaki subpiksel nezavisno emituje svetlost, moguće je dobiti i potpuno crnu boju. Kod LCD panela crna je sasvim crna samo ako se gasi pozadinsko osvetljenje, što dovodi ili do „disanja” osvetljenosti panela, ili do „glow” efekta oko kontrastnijih delova slike (bela slova na crnoj pozadini, na primer). Čak i kod (pokojne) plazma tehnologije crna nije baš bila skroz crna zbog afterglow efekta fosfora koji emituje vrlo malo svetlosti i nakon što je potpuno ugašen. OLED nema ovakve probleme. Kad se piksel ugasi, ne emituje nikakvu svetlost, nema prosijavanja pozadinskog osvetljenja, jer pozadinsko osvetljenje ne postoji. Crna na slici izgleda baš kao da je TV ugašen. Gledanje filma u mraku je zaista pravo zadovoljstvo. Imate podsvesnu potrebu da se nagnete napred prema ekranu da zavirite u sitne detalje koji se ponekad jedva vide u tamnim nijansama. Ovo stvara dodatni efekat dubine i realnosti u prikazu slike, što je veoma pohvalno.

Zahvaljujući odzivu panela od samo jedne milisekunde (10 do 100 puta brže od LCD panela), nema efekta zamućenja u brzim filmskim scenama ili sportskim akcijama, što je uobičajeno kod LCD panela. Ova brzina takođe doprinosi i da 3D filmovi izgledaju bolje zbog umanjenog crosstalk efekta koje stvaraju (sporiji) LCD paneli. Uz 55EG920V se dobijaju dva para pasivnih 3D naočara. Moguće je dokupiti i gejmersku verziju naočara koje omogućavaju da dva igrača istovremeno igraju, a svaki vidi drugačiju sliku na ekranu.

Upscale HD videa je prilično dobar, čak jedan od najboljih koje smo videli do sada. To su potvrdili i sintetički testovi koji su imali najmanje nuspojava i smetnji koje ukazuju na razne nedostatke i slabosti panela ili elektronike koja je zadužena za što bolji krajnji kvalitet uveličane slike.

LG u svoje OLED televizore implementira i četvrti subpiksel, bele boje, čime se dobija veći kontrast i osvetljenost slike, što će u budućnosti biti veoma bitno za još jednu novu tehnologiju koja definitivno postaje deo nove generacije televizora i video-obrade i emitovanja TV programa. Pojam 10-bitnog HDR-a (High Dinamic Range) će verovatno biti poznat fotografima, a prostim rečima znači da će novi standard omogućiti da se sačuva veći broj detalja i boja koje zabeleže profesionalne kamere, a trenutno moraju da se degradiraju na današnji osmobitni standard emitovanja i reprodukcije boja, koji je star koliko i emitovanje slike u boji.

Nažalost, 55EG920V ne podržava ovaj standard emitovanja, a to je verovatno i razlog zašto je najjeftiniji OLED sa zakrivljenim ekranom. Moraćemo još da sačekamo da vidimo svo to bogatstvo boja na nekom budućem ili skupljem modelu. Takođe, za ovu godinu su najavljeni i prvi komercijalni OLED monitori, tako da se nadamo da ćemo uskoro probati HDR u pravom kompjuterskom okruženju.

Zanimljivo je bilo videti i čuti komentare kolega i slučajnih prolaznika u redakciji za vreme testiranja ovog televizora. Svi koji su smatrali da je gledanje DivX filma u PAL rezoluciji sasvim zadovoljavajuće, doživeli su tehnološki preobražaj. Snimak sa drona DJI Phantom 4, koji smo nestrpljivo prvo odgledali na kompjuterskom 4K LCD monitoru, izgledao je neuporedivo bolje i prirodnije. Kolege, profesionalni fotografi iz susednih redakcija, sa nevericom su gledali prikaz boja na ekranu i odmah je počela rasprava na temu da li će morati ponovo da obrađuju slike u Lightroomu kada se pojave OLED monitori.

OLED tehnologija nije bez mana, ali trenutno su to mane kroz koje je prošla gotovo svaka tehnologija trenutno prisutna na tržištu. Sačekaćemo da cene malo padnu, i dečje bolesti prođu, pa ćemo onda moći da raspravljamo da li su otklonjeni svi problemi ili su ove mane odlika te tehnologije koja će je uvek pratiti. Sledeći put kada budete slušali hvalospeve o nekom najnovijem i najboljem televizoru na svetu i vasioni, razmislite malo šta je od svega toga marketinški trik, a šta zaista znače te „nećete verovati” specifikacije. LCD tehnologija zasigurno će nastaviti da postoji na tržištu, ali neće zadržati sinonim najkvalitetnija, ma kakvo pozadinsko osvetljenje ugradili iza panela.

Zoran OLUIĆ

 
DJI Phantom 4
Silicon Power S70 SSD
Dell S2716DG
LogiLink LockDown Security Enclosure
HP Envy x360 Convertible
Kingston MobileLite Wireless G3
CyberPower CP1500EPFCLCD
LG 55EG920V OLED TV
Šta mislite o ovom tekstu?
Silicon Power Armor A30 i A60
Horizons AB1 Android Box
Synology NVR216
Ubiquiti UniFi AP AC Lite
Netis WF2681 Beacon Gaming Router

Veličina:

55 inča
Panel:
OLED (WRGB), 1ms
Rezolucija:
3840 x 2160 px
Softver:
WebOS, LG store
3D:
Pasivan (2 x naočare)
Kodek:
HEVC, 4K 60p; 4K 30p; 2K 60p
Audio:
2 x 10 W
Priključci:
2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 3 x HDMI, CI Slot, RF in, Digital audio out (Toslink), LAN, RS-232C, analogni kompozitni i komponentni ulazi
Ostalo:
DVB-T2/C/S2, DVR, Smart Share, EPG, WiFi
Dimenzije i masa:
1225 x 719 x 49 mm, 16 kg
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera