TEST DRIVE<>
062016<><>

Synology NVR216

Mrežni video-rikorder

Iz firme Synology po prvi put nam na test stiže jedan mrežni video-rikorder. Radi se o modelu koji nosi oznaku NVR216. Nama je na test stigao model koji ima podršku za četiri kamere, a proizvođač u ponudi ima još jedan „model” sa istom oznakom, ali koji podržava do devet IP kamera. Mrežni video-rikorderi su, za razliku od svojih zabavnih starijih rođaka video-rikordera, predviđeni za snimanje materijala sa sistema za video-nadzor. Ovaj NVR može da se koristi kao samostalni uređaj za video-nadzor uz pomoć HDMI monitora, kao mrežni uređaj za video-nadzor ili kao kombinacija te dve stvari.

U pakovanju stižu i ostale potrebne komponente, kao što su naponski kabl, LAN kabl, napajanje, dve vrste šrafića za montažu drajvova i zatvaranje kućišta, kao i kratko slikovito uputstvo za montažu i upotrebu uređaja.

Kućište NVR-a je hibrid klasičnog i modernog dizajna. Najvećim delom izrađeno je od crne plastike sa mat završnicom, što je sjajno za odbijanje masnih otisaka prstiju, ali je pomalo preterano, pa prilično privlači prašinu. Jedini deo sa sjajnom završnicom nalazi se na prednjem panelu, a nosi signalnu sekciju i taster za uključivanje. Signalna sekcija daje prikaz statusa, mreže, kao i aktivnost oba povezana disk-drajva, a LED na tasteru za paljenje zgodno daje prikaz napajanja. Sa bočnih strana nalaze se logotipi firme u koje su lepo uklopljeni rashladni otvori. Donja strana odlikuje se kvalitetnim gumenim nožicama, što čini uređaj izuzetno stabilnim, kao i velikim rashladni otvorima za poboljšanje hlađenja. Pozadi se nalazi aktivno hlađenje koje čini jedan ventilator, a tu su i svi priključci: audio konektori, USB 3.0 port, HDMI konektor, dva USB 2.0 porta, LAN, eSATA i naponski, kao i Kensington bravica i taster za restartovanje uređaja.

Da bi se u ovaj NVR ugradili drajvovi, potrebno je samo kliznuti desni panel unapred (gledano sa zadnje strane), čime se otkrivaju dva Drive Baya. Pored toga što omogućava montažu HDD/SSD uređaja, daje i pristup ventilatoru, te je moguće očistiti ga ili zameniti nakon određenog vremena korišćenja. Na kraju, moguće je osigurati NVR od lakog otvaranja sa dva šrafa. Moramo samo da napomenemo da je unapred moguće bezbedno montirati 3,5-inčne drajvove, dok je za 2,5-inčne potrebno imati adapter koji je stigao uz drajv ili nabaviti adapter koji Synology ima u ponudi.

Od softvera uz sam uređaj ne stiže ništa, ali se na sajtu proizvođača mogu preuzeti Assistant i Evidence Integrity Authenticator. Assistant je desktop programčić koji služi za pronalaženje Synology uređaja kao što su NAS-ovi i NVR uređaji u lokalnoj mreži. Pored toga, daje i mogućnost povezivanja na uređaje, kao i Wake on LAN (WoL) podešavanja. Ova aplikacija dostupna je za Windows, Mac OS X i Linux (Ubuntu i Fedora) operativne sisteme. Evidence Integrity Authenticator je aplikacija dostupna za Windows i Mac OS X, a omogućava validaciju i konfirmaciju toga da su snimci i skrinšotovi napravljeni od strane Synology Surveillance Stationa, odnosno da nisu izmenjeni na bilo koji način od trenutka originalnog snimanja. Pored toga što odobrava snimke i embedovani digitalni potpis, ovaj alat takođe može da prikaže i tačno vreme snimanja i serijski broj uređaja na kojem je snimak napravljen.

Nakon dodavanja drajvova i zatvaranja uređaja, potrebno je uređaj povezati na mrežu. Zatim je potrebno pronaći ga u mreži (pomoću Assistanta ili drugačije) i otvoriti u browseru web interfejs preko IP adrese. Proces postavki je vrlo brz i lak. Nakon instalacije DiskStation Managera (DSM), koja može da se uradi automatski ili ručno, potrebno je uneti ime servera (po želji), napraviti admin nalog, podesiti na koji način će se softver ažurirati, podesiti automatske S.M.A.R.T. provere sa slanjem izveštaja, i za sam kraj instalirati Surveilance Station modul.

DSM je klasičan, sa svim opcijama koje inače imaju Synology NAS uređaji. U browseru se prikazuje desktop sa ikonicama i menijima, sve sa finim animiranim prelazima. Od bitnih aplikacija ima Control Panel, File Station, EZ-Internet, Package Center, Resource Monitor, Storage Manager, Log Center, Security Advisor i Surveilance Station. Tu su naravno i notifikacije, opcije za isključivanje, restart, logout, popup meni gde se nalaze System Health sa podacima o nazivu servera, IP adresi i Uptime vremenom i Resource Monitor sa grafičkim prikazom korišćenja procesora, radne memorije i mreže.

Ono što nas najviše zanima je, naravno, Surveilance Station aplikacija. Kada se klikne na nju, otvara se potpuno nov desktop u novom tabu ili prozoru browsera, sa drugačijim aplikacijama. Od aplikacija bitnih za spomenuti imamo IP Camera, Notification, Action Rule, Users, E-Map, Snapshot, License, Log, Add-Ons, Live View, Timeline, Smart Search, Recording, Audio Pattern i I/O Module. Najzanimljivije dve su E-Map i Add-Ons. E-Map služi za pravljenje mapa sa lokacijama kamera, što je korisno, recimo, ukoliko se obezbeđuje nekoliko lokacija sa po nekoliko kamera. Add-Ons omogućava instalaciju proširenja i njihovo korišćenje. Predefinisano tu su moduli za Local Display, Device Pack, CMS, Visual Station, Joystick i Axis Door Conroller. Local Display modul omogućava kombinovano korišćenje uređaja kao sistema za video-nadzor povezivanjem HDMI monitora, USB tastature i USB miša. Device Pack obezbeđuje kompatibilnost Surveilance Stationa sa kamerama regularnim osvežavanjem. Central Management System služi za Multi-Site & Multi-Server scenarije i omogućava efektno nadgledanje i upravljanje sistema svih veličina. U ovom modulu hijerarhijski se postavlja jedan centralni server koji ima potpunu kontrolu nad svim ostalim serverima. Visual Station omogućava da se uređaj koristi samo kao sistem za video-nadzor.

Što se tiče video-nadzora sa mobilnih uređaja, podržani su iOS i Android uređaji kroz DS cam aplikaciju. Kroz nju se može pristupati Live View, reprodukciji, PTZ, ali i primati push notifikacije. Može se preuzeti besplatno sa App ili Play prodavnice.

Zahvaljujući bogatim softverskim opcijama, kao i mogućnostima hardverskih proširenja, ovaj uređaj možemo preporučiti za korišćenje u kućnim i poslovnim okruženjima. Zahvaljujući tome što podržava više režima rada, može biti koristan za različite scenarije, gde se recimo može koristiti kao samostalni mrežni uređaj u manjim prostorima, ili kao Full Blown sistem za video-nadzor, recimo u firmama koje imaju svoje interno obezbeđenje 24/7.

Petar LONČAREVIĆ

 
DJI Phantom 4
Silicon Power S70 SSD
Dell S2716DG
LogiLink LockDown Security Enclosure
HP Envy x360 Convertible
Kingston MobileLite Wireless G3
CyberPower CP1500EPFCLCD
LG 55EG920V OLED TV
Silicon Power Armor A30 i A60
Horizons AB1 Android Box
Synology NVR216
Šta mislite o ovom tekstu?
Ubiquiti UniFi AP AC Lite
Netis WF2681 Beacon Gaming Router

Korisni linkovi
NVR216 Compatibility List: ow.ly/VhF1300hrda
NVR216 Downloads: ow.ly/ED6Y300hrxm

Osnovno:

Network Video Recorder, 4 kanala (4 besplatne licence)
Ostalo:
1 GHz 32-bit Dual Core Embedded SoC CPU, 1 GB DDR3 RAM, 2 x Drive Bay kompatibilan sa 2,5” i 3,5” SATA 2 i SATA 3 HDD, maksimalni interni sirov kapacitet 16 TB (2 x 8 TB HDD), maksimalna veličina jednog Volume-a 16 TB, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x eSATA, 1 x HDMI, 2 x 3,5 mm Audio konektori, dimenzije 165 x 100 x 225,5 mm, težina 0,9 kg, Total FPS H.264 (120 FPS @ 720p na 4 kanala, 120 FPS @ 1080p na 4 kanala, 50 FPS @ 2048 x 1536 na 4 kanala, 30 FPS @ 2591 x 1944 na 3 kanala), Total FPS MJPEG (90 FPS @ 720p na 4 kanala, 40 FPS @ 1080p na 4 kanala, 10 FPS 2048 x 1536 na 1 kanalu, 10 FPS @ 2591 x 1944 na 1 kanalu), formati za video kompresiju (MJPEG, MPEG-4, H.264, MxPEG), Audio kodeci (PCM, ADPCM, G711, G726, AMR, AAC), 1 x Gigabit LAN Port (RJ-45), Wake on LAN/WAN, System Fan 80 x 80 mm, Fan Speed Mode (Cool ili Quiet), Power Recovery, Noise Level 19 dB(A), Scheduled Power On/Off, napajanje 60 W, potrošnja energije 14,14 W (pristup) i 5,09 W (HDD hibernacija), British Thermal Unit 48,28 BTU/h (pristup), 17,38 BTU/h (HDD hibernatcija), radna temperatura 5 do 45 °C, radna vlažnost vazduha 5 do 95% RH, File sistem internih drajvova EXT4, File sistem eksternih drajvova EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+ (Read Only, max vol size 2 TB), maksimalni broj internih Volume-a 256, Synology Hybrid RAID, Basic RAID, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID Migration (Basic u RAID 1), Volume Expansion sa većim HDD (Synology Hybrid RAID, RAID 1), Volume Expansion dodavanjem HDD (Synology Hybrid RAID), maksimalni broj naloga 1024, maksimalni broj grupa 256, maksimalni broj deljenih foldera 256, Windows Access Control List (ACL) integracija, Log centar, 100 Syslog događaja u sekundi
Proizvođač:
Synology
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera