TEST DRIVE<>
062016<><>

Ubiquiti UniFi AP AC Lite

Univerzalni AP Revisited

Od kompanije Ubiquiti na probu smo dobili osavremenjenog naslednika pristupnih tačaka iz porodice UniFi (SK 6/2012). Naime, radi se o modelu UniFi AP AC Lite, predstavniku „lake kategorije” iz trenutne palete proizvoda označenih etiketom UniFi. Izrađen je po standardu 802.11ac, a maksimalne deklarisane brzine koje može postići su 867 Mbit/s na pet gigaherca i 300 Mbit/s na 2,4 gigaherca.

U pakovanju uz ovaj AP stižu naponski kabl, PoE (Power over Ethernet) Injector koji služi za napajanje uređaja, Wall Mount Bracket, Ceiling Backing Plate, kratko štampano uputstvo, šrafovi i tiplovi. Jedino što u pakovanju nedostaje da bi uređaj radio Out-of-the-Box su LAN kablovi, što je u neku ruku mana, pogotovo za kućne korisnike.

Dizajn ovog uređaja je moderan, ali je akcenat opet na neupadljivosti, više nego na isticanju. Oblik je i dalje popularna „plafonjera”, a kućište je izrađeno od izuzetno kvalitetne plastike bele boje sa mat završnicom. Za razliku od starije braće, dosta je manjih dimenzija i gabarita. Od konekcija tu je samo LAN port, a od tastera tu je samo onaj nezaobilazni za restartovanje, koji se nalaze sa donje strane. Tu je takođe i prorez za kabl, koji se može koristiti po potrebi. Što se tiče signalizacije, tu je samo jedna višebojna LED koja se nalazi na kružiću na vrhu. Uređaj je prvenstveno predviđen za montažu na plafon ili zid, mada se može postaviti i na komodu ili sto, ukoliko za tako nešto postoji potreba.

Što se softvera tiče, iako u pakovanju ne stiže, može se preuzeti sa sajta proizvođača (ow.ly/FypG300s8rF). Radi se o redizajniranom programu koji se zove UniFi Controller, a koji postoji u verzijama za Mac, Windows i Linux (Debian / Ubuntu). Instalacija UniFi Controllera je jednostavna, ali je potrebno imati već instaliranu Javu na računaru da bi instalacija prošla bez problema. Nakon instalacije i pokretanja, dobijamo jednostavan interfejs koji nam omogućava automatsko startovanje WebUI radi dalje konfiguracije AP-a. Prvo se mora proći kroz inicijalnu konfiguraciju koja se sastoji iz četiri koraka, i to: izbora zemlje i vremenske zone, izbora uređaja koji konfigurišemo, podešavanja SSID imena AP i lozinke za pristup bežičnoj mreži, i postavljanja administrativnog imena i lozinke. Kada se prođe kroz ovih nekoliko koraka, može se pristupiti uređaju radi naprednijeg podešavanja i statistike.

UniFi uređaji i Controller softver za upravljanje njima svoj pun potencijal ostvaruju tek u enterprise okruženjima. Ovaj softverski engine idealan je za high-density primene gde se zahtevaju niska kašnjenja i visoke uptime performanse. Sa svojim sposobnostima baziranim na softveru, UniFi virtuelna kontrola omogućava da, pod jednim centralizovanim kontrolerom, imate skoro neograničenu skalabilnost, kao i da ovakvim „tanjirima” obezbedite pokrivenost nekoliko prostorija ili pak čitavih zgrada.

Petar LONČAREVIĆ

 
DJI Phantom 4
Silicon Power S70 SSD
Dell S2716DG
LogiLink LockDown Security Enclosure
HP Envy x360 Convertible
Kingston MobileLite Wireless G3
CyberPower CP1500EPFCLCD
LG 55EG920V OLED TV
Silicon Power Armor A30 i A60
Horizons AB1 Android Box
Synology NVR216
Ubiquiti UniFi AP AC Lite
Šta mislite o ovom tekstu?
Netis WF2681 Beacon Gaming Router

Osnovno:
802.11ac (867 Mbit/s na 5 GHz)
Ostalo:
300 Mbit/s na 2,4 GHz, unazad kompatibilan sa 802.11a/b/g/n, napajanje 24 V, 0,5 A (Passive PoE), dimenzije 160 x 31,45 mm, težina 170 g (185 g sa Mounting Kitom), 1000 Mbit/s LAN, Default dugme, 2 x 3 dBi Dual Band antena, maksimalna potrošnja 6,5 W, maksimalni TX Power 20 dBm, do 4 x BSSID po radio primopredajniku, enkripcija WEP, WPA-PSK, WPA-Enterprise (WPA/WPA2, TKIP/AES)
Proizvođač:
Ubiquiti
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera