TEST DRIVE<>
062016<><>

Netis WF2681 Beacon Gaming Router

Gejming, bežično

Od kineskog Netisa ovaj put na test smo dobili jedan bežični ruter izrađen po 802.11ac standardu, sa maksimalnim propusnim opsegom od 900 Mbit/s na radnoj frekvenciji od pet gigaherca. Uređaj je unazad kompatibilan sa 802.11b/g/n na 2,4 gigaherca i 802.11a/n na pet gigaherca, sa maksimalnim propusnim opsegom od 300 Mbit/s na 2,4 gigaherca. Prema rečima proizvođača, ovaj ruter se izdvaja od ostalih po naprednim mogućnostima QoS (Quality of Service) podešavanja za gejmere.

U pakovanju, pored rutera, stižu još i napajanje, instalacioni CD, Ethernet kabl, postolje i kratko štampano uputstvo. Kućište je modernog dizajna, izrađeno od crvene plastike sa mat završnicom, dok su obod i detalji bele boje, uključujući i antene (što će se sigurno svideti delijama gejmerima). Sa prednje strane nalazi se signalna sekcija sa deset zelenih LED, kojoj je jedina mana što se prelivaju boje između dioda, te se ne vidi sve precizno, a sve usled providne maske koja prekriva sve diode. Leva strana nosi samo rashladnu rešetku, dok desna nosi proreze za montažu na zid. Sa gornje strane nalaze se četiri fiksne antene i rashladne rešetke, a sa donje strane još rashladnih rešetki i otvori za montažu postolja. Sve konekcije su spakovane sa zadnje strane, i to: četiri LAN, WAN i napojni konektor, kao i WPS dugme i Default prekidač.

Softver koji stiže na propratnom CD-u zove se Beacon i predstavlja svojevrsni Setup Wizard. Radi se o instalacionoj aplikaciji izrađenoj samo za Windows operativni sistem. Nakon startovanja, uz pomoć ovog programa moguće je izabrati jedan od dva režima rada: gejmer ili korisnik. Nakon toga otvara se maska za podešavanja. Na prvom koraku pojavljuje se merač brzine internet protoka koji radi uz pomoć sajta SpeedTest.net, a koji je potrebno uraditi i sačuvati rezultate zarad kvalitetnog QoS podešavanja, koje je potrebno fino naštelovati naknadno. U sledećem koraku moguće je fino naštelovati procentualni stepen koje ruter treba da „odvoji” za određenu namenu, a od ponuđenih postoje Gaming, Video Streaming, Web Browsing i Others. Pored toga, moguće je napraviti Gaming, Application i Website Library, koji omogućava još finije štelovanje. Nakon ovog kratkog podešavanja, moguće je uključivati Gaming režim rada pritiskom na samo jedno dugme u okviru programčića. Aplikacija sve vreme sedi u Trayu grafičkog interfejsa Windowsa, tako da je moguće brzo menjati režime rada.

Naprednim podešavanjima ovog rutera se može, naravno, prići iz browsera, putem IP adrese. Podržava nekoliko komunikacionih režima rada: AP (Access Point), Repeater, AP + WDS (Wireless Distribution System, WDS, Client i Multi-SSID. Od naprednih opcija izdvojili bismo IPTV podešavanja i WOL konzolu. IPTV je moguće podesiti da radi automatski, kao Bridge ili 802.11Q Tag VLAN, dok je uz pomoć WOL konzole moguće uključivati računare udaljeno, naravno, pod uslovom da znamo MAC adrese računara, kao i da su već podešeni za tu mogućnost u BIOS-u/UEFI-ju.

Petar LONČAREVIĆ

 
DJI Phantom 4
Silicon Power S70 SSD
Dell S2716DG
LogiLink LockDown Security Enclosure
HP Envy x360 Convertible
Kingston MobileLite Wireless G3
CyberPower CP1500EPFCLCD
LG 55EG920V OLED TV
Silicon Power Armor A30 i A60
Horizons AB1 Android Box
Synology NVR216
Ubiquiti UniFi AP AC Lite
Netis WF2681 Beacon Gaming Router
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
802.11ac (900 Mbit/s na 5 GHz), unazad kompatibilan sa 802.11b/g/n na 2,4 GHz i 802.11a/n na 5 GHz, 300 Mbit/s na 2,4 GHz
Ostalo:
snaga emitovanja signala 20 dBm (maksimum), režimi rada (AP, Repeater, AP + WDS, WDS, Client, Multi-SSID), enkripcija (WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK), Wireless MAC Filtering, 1 x 1000 Mbit/s WAN port (RJ45), 4 x 1000 Mbit/s LAN port (RJ45), LED (PWR, WPS, SYS, 2.4G, 5G, WAN, LAN1 – LAN4), Default i WPS tasteri, 4 x fiksna eksterna 5 dBi antena, dimenzije 145 x 155 x 35 mm, težina 285 g, WAN Type (DHCP, Static IP, PPPoE, L2TP, PPTP, Dual Access, WISP), Port Forwarding (Virtual Servers, Port Triggering, UPnP, DMZ, FTP Private Port), QoS (WMM, Bandwidth Control za Gaming režim), Access Control (IP/MAC/Domain Filtering), VPN Pass-through (PPTP, L2TP, IPSec)
Proizvođač:
Netis
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera