TEST RUN<>
062016<><>

System Explorer 7.1, AnVir Task Manager Pro 8, Process Explorer 16.12, Process Hacker 2.39

Praćenje sistemskih procesa

Za vreme kompjuterskog neolita, koji je trajao do pre nekih 30 godina, računari su bili u stanju da istovremeno izvršavaju samo jedan program. U vreme kućnih računara kada je na igranje video-igara otpadalo 95 procenata aktivnosti, to i nije bio neki problem. Međutim, kako je napredovao hardver i kako su operativni sistemi postajali kompleksniji, pojavila se potreba za istovremenim izvršavanjem više programskih procesa, poznata i kao multitasking. Na početku se broj aktivnih programa mogao računati na prstima jedne ruke, ali su vremenom stvari postale zamršenije i na savremenom računaru kome je urađena potpuno čista instalacija, od samog starta se izvršavaju desetine svakojakih servisa i drugih sistemskih programa.

Neko će se možda zapitati, kakva je svrha postojanja softvera za praćenje sistemskih procesa ukoliko sa Windowsom dobijamo Task Manager preko koga možemo nadzirati rad pokrenutih aplikacija? Task Manager (pogotovo njegove nove verzije) je dobar i za većinu korisnika potpuno dovoljan program. Međutim, kako to obično biva, Microsoftova rešenja uvek ostavljaju mesta nezavisnim proizvođačima da značajno usavrše i prošire postojeći koncept. Kao što ćemo videti u nastavku teksta, takvi programi imaju mnoštvo opcija koje su od velike koristi za napredne korisnike računara.

System Explorer 7.1

Nakon završetka instalacije, program (systemexplorer.net, 2 MB) vam predlaže da prođete bezbednosnu proveru aktivnih procesa, što je svakako razuman potez. Posle toga će vas dočekati prilično jednostavan korisnički interfejs sa četiri stupca od kojih je prvi namenjen radu sa procesima. Oni su predstavljeni sa leve strane u obliku stabla (može se po želji promeniti u klasičnu listu) i za njima slede informacije o proceni stepena njihove bezbednosti, trenutnom i prosečnom zauzeću procesora, veličini iskorišćene memorije, vremenu prvog pojavljivanja i argumentima komandne linije sa kojima su pokrenuti. Za svaki proces je moguće saznati određeni broj detalja preko sajta proizvođača, mada su oni često dosta opskurni. Ostali stupci sadrže vizuelne informacije o iskorišćenosti resursa (sjajno je urađena opcija Performance), spisak svih aplikacija koje ostvaruju mrežni saobraćaj zajedno sa protokolima i portovima koje koriste (opcija Connections) i statistiku vezanu za važnije događaje na sistemu (History).

Ako ste pomislili da je to sve, debelo ste se prevarili. Ikonica + u gornjem desnom uglu prozora pod sobom skriva dodatnih 14 modula sa velikim brojem kvalitetnih instrumenata za kontrolu sistema. Nažalost, prostor nam ne dozvoljava da se sa njima ozbiljnije pozabavimo. U gornjem levom uglu nalazi se nekoliko instrumenata za kontrolu prikazanih sadržaja. Tako možemo izabrati prikaz procesa pokrenutih od aktivnog naloga ili od svih korisnika (sistemski resursi), zatim, možemo uključiti/isključiti prikaz procesa čiji je autor Microsoft, a sličnu stvar možemo da uradimo i sa aktivnim servisima. Ako ikonicu u obliku snajperskog nišana odvučemo do nekog prozora, System Explorer će ga selektovati u okviru liste procesa. Još da ne zaboravimo da napomenemo da postoji mogućnost filtriranja sadržaja po nazivu fajlova.

AnVir Task Manager Pro 8

Ovaj program dolazi u tri varijante: Free, Standard i Pro. Razlike među njima su zasnovane na broju podržanih opcija, ali su sve potpuno funkcionalne. Ukoliko vam kojim slučajem ruski jezik nije problem, možete potpuno legalno (čitaj: besplatno) dobiti standardnu verziju (doduše, za nekomercijalnu upotrebu).

Testirana Pro verzija (anvir.com, 4,09 MB, 50 dolara) ima najveći broj opcija i nakon završenog procesa instalacije nas dočekuje „čarobnjak” za njihovo podešavanje. Na prvom ekranu se nudi mogućnost dodeljivanja specijalnih tastera prozorima svih aplikacija. Iako je reč o vrlo praktičnoj stvari viđenoj pre mnogo godina, dopunski elementi u naslovnoj liniji prozora su danas retka pojava. Preko njih možemo fiksirati prozor da stalno stoji na vrhu, da se skriva u systrayu, da se pretvori u ikonicu na radnoj površini ili da se prozor sakrije unutar njegove naslovne linije. U sledećem koraku biramo koji će sve podaci biti prikazani u systrayu (indikatori aktivnosti procesora, diska, baterije, memorije i mrežnog saobraćaja).

Glavni prozor aplikacije jasno stavlja do znanja da je reč moćnom paketu kome je kontrola procesa samo jedan od zadataka. Stubac Startup je zadužen za kontrolu automatskog startovanja programa. Za svaku je pohvalu postojanje opcije odloženog starta, što može biti vrlo korisno kada su u pitanju neke sumnjive aplikacije ili ako želimo da ubrzamo proces startovanja sistema. Svaka stavka ima informaciju o tome koliko može biti potencijalno opasna za bezbednost računara. Stubac Applications prikazuje aktivne programe, Services je namenjen sistemskim servisima, dok je u okviru stupca Processes ono što nas ovom prilikom najviše zanima.

Kao što to i doliči ovakvim programima, glavni deo ekrana je rezervisan za listu sa procesima. Izvorno su prikazani podaci o izvršnom fajlu, nazivu aplikacije, proceni bezbednosnog rizika, načinu na koji je proces pokrenut, trenutno zauzeće resursa procesora i diska, naziv proizvođača i putanja do izvršnog fajla. Postavljanjem kursora miša na neki od procesa dobijamo mnoštvo važnih informacija o njemu, dok klikom na neku stavku iz liste u donjem panelu možemo nadgledati veliki broj parametara vezanih za izabrani proces.

Od ostalih korisnih stvari možemo da izdvojimo mogućnost isticanja bojom procesa koji trenutno troše sistemske resurse. Posebno nam se svidela mogućnost da postavimo maksimalno zauzeće procesorskih resursa u slučaju da pozadinski procesi troše mnogo procesorskog vremena, kao i mogućnost automatske optimizacije memorije nekog procesa ukoliko prekorači postavljeni limit. Isto tako, imamo mogućnost kreiranja liste prioriteta pojedinih procesa, što u pojedinim situacijama može biti od velike koristi. U slučaju da vam se neki proces učini sumnjivim, tu je i opcija za proveravanje stepena opasnosti preko Googleovog servisa Virus Total koji za tu namenu koristi usluge više od 30 različitih antivirusnih programa.

Process Explorer 16.12

Često smo u okviru rubrike „Test Run” hvalili male sistemske programe napisane od strane izdavača Sysinternals, koji je već duži niz godina u vlasništvu Microsofta. Iako početni interfejs sa mnoštvom obojenih redova nekome može izgledati kompleksno, u stvari on je prilično jednostavan i logičan. Kao i kod većine naslova iz ove kategorije, levi deo panela je zadužen za prikaz stabla aktivnih procesa i prikazuje hijerarhijsku zavisnost ukoliko ona postoji. To, recimo, može da bude od koristi u slučajevima kada neki svchost proces troši mnogo resursa i preko ovog programa mi možemo da saznamo koji je podređeni sistemski servis uzročnik takvog ponašanja.

Izvorno, program (goo.gl/p6crN3, 1,2 MB) daje samo najosnovnije podatke o procesima (zauzeće CPU i memorije, PID, opis i naziv proizvođača), ali je moguće uključiti prikaz za čak 24 dodatne vrste informacija. U liniji alatki klikom na opciju System information dobijamo vizuelni prikaz iskorišćenosti sistemskih resursa. Veliki broj korisnih informacija o izabranom procesu ćete dobiti ukoliko kliknete na opciju Properties. Iskreno, mišljenja smo da bi mnogo praktičnije i preglednije bilo sve ove informacije prikazati u obliku višeslojnog panela kako je to obavljeno, recimo, u okviru programa AnVir Task Manager Pro. Opcija Find Handle or DLL olakšava traženje i rukovanje bibliotekama, dok „snajperski nišan” ima istu ulogu kao i kod programa System Explorer.

Isticanje procesa različitim bojama je odlična stvar koja olakšava snalaženje u dugačkim spiskovima i pomaže nam da brzo shvatimo prirodu ponašanja pojedinog procesa. Tako, recimo, stavke u listi koje su označene ružičastom bojom predstavljaju pokrenute servise. Plavom su označeni procesi koji su u vlasništvu drugih procesa. Novokreirani procesi su označeni zelenom bojom, dok su oni koji se brišu nakratko označeni crvenom. Inače, boje možete prilagoditi sopstvenom ukusu. Osim standardnog prikaza istorije zauzeća procesora u systrayu, tamo je moguće prikazati još četiri vrste dodatnih informacija (iste one koje su prikazane u okviru linije alatki glavnog prozora).

Slično kao u slučaju programa AnVir Task Manager Pro, postoji mogućnost provere sumnjivih procesa preko servisa Virus Total. Sysinternals u svom arsenalu ima i alatku pod nazivom Process Monitor, koja predstavlja svojevrsni monitor aktivnosti sistemskih procesa u realnom vremenu. Kada bi se te dve aplikacije integrisale u jednu, predstavljale bi izuzetno moćno sredstvo za kontrolu ponašanja sistema, ali i bez toga je ova aplikacija na glasu kao jedna od najboljih u svojoj kategoriji.

Process Hacker 2.39

Postoji velika verovatnoća da Process Hacker (processhacker.sourceforge.net, 1,1 MB) vizuelno pomešate sa Process Explorerom. Razlog za to leži u činjenici da je programer koji je napisao ovu aplikaciju svoj glavni uzor video upravo u navedenoj aplikaciji. Sličnosti najviše doprinosi način bojenja pojedinih vrsta procesa. Prikazani su podaci o PID-u procesa, zauzeću procesora i memorije, trenutnom obimu prenosa podataka, nalogu pod kojim se proces izvršava i njegovom opisu. Malo?

Kroz podešavanja programa je moguće u okviru liste prikazati neverovatnih 111 različitih podataka vezanih za svaki nabrojani proces! Praktično, ne postoji podatak koji vam može pasti na pamet a da ga Process Hacker ne može prikazati. Rekli smo da je princip bojenja stavki u okviru liste sličan, ali treba istaći da za razliku od osam vrsta procesa koje podržava Process Explorer, ovde ih imamo tačno dva puta više. Što se tiče linije alatki, ona ovde izgleda nešto siromašnija i nudi mogućnost traženja DLL fajlova i hendlova u okviru sistema, uz mogućnost upotrebe regularnih izraza. Treba istaći da ona to radi vrlo brzo, što kod njenog uzora nije uvek slučaj. Opcija System information nudi jednostavan grafički prikaz zauzeća resursa. Tri ikonice sa desne strane namenjene su za pronalaženje informacija o određenom prozoru, zatim sličnu (i veoma informativnu) opciju nalaženja prozora sa davanjem informacije o aktivnim nitima programa i, na kraju, opciju za terminisanje procesa programa čiji smo prozor izabrali.

Kao izuzetno korisnu opciju bismo mogli da označimo mogućnost filtriranja procesa, pomoću koje možemo istovremeno prikazati sve instance pojedinih programa koji rade sa više aktivnih segmenata (tipičan predstavnik te grupe je Google Chrome). Iako je jasno da je osnovna namena programa kontrola procesa, tvorac Process Hackera je dodao opcije elementarne kontrole servisa, prikaz mrežne aktivnosti procesa i potencijalno korisnu mogućnost praćenja rada sa disk podsistemom. Omogućeno je istovremeno prikazivanje do osam ikonica u systrayu.

Dvoklikom na neku od stavki iz liste procesa aktiviramo prozor koji sadrži detaljne informacije o tom procesu. Prozor vizuelno neodoljivo podseća na onaj koji smo videli kod Process Explorera, samo što podržava još veći broj informacija. Kao što smo prethodno opisanom programu zamerili nedostatak posebnog panela za prikazivanje podataka, istu stvar možemo da ponovimo i ovde. Mišljenja smo da bi mnogo preglednije bilo da se ta masa postojećih informacija prikazuje na način kako to radi AnVir Task Manager Pro. Program nudi mogućnost provere malicioznosti procesa putem web servisa i to preko opcije kontekstualnog menija Send To. Osim pomenutog Virus Totala, na raspolaganju su nam još dva dodatna: virusscan.jotti.org i camas.comodo.com.

• • •

U ovom pregledu nismo mogli da se pozabavimo naprednim opcijama koje se sreću praktično u svim navedenim programima, pošto bi to zahtevalo mnogo više prostora. Prikazani naslovi predstavljaju najbolje što se može pronaći u ovoj klasi softvera i svaki od njih je i te kako upotrebljiv u poslovima kontrole rada procesa. System Explorer sa svojim inicijalnim izgledom nudi interfejs pogodan početnicima, dok se dodatno može transformisati u alat za napredne korisnike. AnVir Task Manager i u svojoj besplatnoj varijanti predstavlja odličan instrument za rad sa procesima, dok komercijalne varijante sa sobom donose još neke specijalne mogućnosti. Process Explorer i Process Hacker su slični po mnogim pitanjima, ali potonji ima više opcija namenjenih naprednim korisnicima i programerima.

Igor S. RUŽIĆ

 
NirLauncher 1.19.83
SynWrite 6.201
SketchUp Pro 2016
System Explorer 7.1, AnVir Task Manager Pro 8, Process Explorer 16.12, Process Hacker 2.39
Šta mislite o ovom tekstu?
MeediOS Lyon 2.0 Beta
ON1 Effects 10.5
VSDC Free Video Editor 4.0
Privacy Eraser Free 4.12
AIMP 4.02
Snappy Driver Installer
FireGestures 1.10.7
KeyFreeze 1.3
ClickMonitorDDC 2.3
Silver Efex Pro 2
The Great Suspender 6.21
Hain 0.3.0
Inteset Secure Lockdown 2.0
Topaz Detail 3.20
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera