TEST RUN<>
062016<><>

MeediOS Lyon 2.0 Beta

Stara škola

Vreme klasičnih multimedijalnih centara je davno za nama. Dokaz za tako nešto je Kodi, koji je napravio pravi bum na tržištu u momentu kako se na njemu pojavio. Iako je na prvi pogled u pitanju samo još jedan od projekata koji nudi visok stepen kastomizacije, Kodi je zapravo mnogo više od toga. U pitanju je prava borbena mašina koja je spremna da zadovolji sve znane i neznane prohteve korisnika, a sve to moguće je zbog fantastične podrške za plug-inove. Eksterni dodaci programu kaleme mogućnosti kakve se samo mogu sanjati, a kada se na sve to doda podatak da program radi pod Windowsom, Linuxom, Mac OS X-om, Androidom i iOS-om stvari dodatno dobijaju na težini.

Sa pravom se, zato, postavlja pitanje šta autori MeediOS-a mogu da očekuju kada imaju takvu konkurenciju? Oni su odlučili da igraju na sasvim drugu kartu (bar se tako sada čini) i želja im nije bila izrada ultimativnog radnog okruženja. Umesto toga, ciljevi su nešto skromniji, pa se „puca” na manje zahtevne korisnike koji hoće objedinjeno i unikatno radno okruženje, ali i sveden broj mogućnosti. Sledeća stvar koja proizilazi iz ovoga je sistemska podrška, koja je u slučaju MeediOS-a rudimentarnog karaktera. Primetili ste da Kodi ne fercera pod mobilnim Windowsom, ali zato MeediOS fercera, dok mu je uzletna pista na desktopu isključivo klasičan Windows. Možete pogrešno zaključiti da ovaj program ne donosi podršku za plug-inove, što je jedan od najvećih prednosti konkurenta, ali to nije tačno. MeediOS i te kako može da se nadogradi eksternim dodacima, ali oni u ovom slučaju ne prave razliku.

Program je okrenut offline sadržaju (ne brinite, bistri i online komponente, ali i igre), koji ste prethodno uredno sortirali u direktorijume. Pravi se razlika između slika, muzike, serija i filmova i za svaku od kategorija aktivira se naročit set funkcija. Tako se, na primer, u slučaju filmova može „povući” trejler ili informacije o glumačkoj ekipi, u slučaju serija dobijaju se zapleti epizoda i fotografije... Sortiranje materijala može da se obavi na nekoliko načina i svi su vizuelno prilično upečatljivi. Program automatski vrši preuzimanje ilustracija i informacija o itemima na listi sa interneta, a među njima može da se nađe i materijal koji su izradili fanovi. Inače, na home ekranu programa upravo se smenjuju ovakve slike, pa vas svaki put očekuje nešto novo. Akcija nije vezana samo za video, već se primenjuje i na audio-materijal. Stvar koja nam se u ovom odeljku nije svidela je to što program malo toga nudi kada je prilagođavanje reprodukcije u pitanju. Zbog toga se u velikoj meri morate osloniti na plug-inove, kojih za sada nema u onoj meri u kojoj je to očekivano. Ako se na stranu stavi to što tokom preslušavanja muzičkih numera nije moguće pristupiti grafičkom ekvilajezeru ili što reprodukcija video-klipova ne podrazumeva bilo kakvo „igranje” sa slikom, najveća mana je izostanak podrške za tekstualne prevode.

Da li zbog toga što je u pitanju Beta verzija ili su stvari jednostavno tako zamišljene, MeediOS u sekciji sa podešavanjima nudi opcije koje se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Nijedna od njih se ne može smatrati suštinskom i korisniku je ostavljeno na raspolaganju da obavi osvežavanje instaliranih plug-inova, odnosno da promeni vizuelnu temu i podesi parametre vezane za nju. Prava podešavanja pozivaju se eksternim putem, tako što se pred korisnikom pojavljuje jednostavan editor u koji se, automatski, učitava konfiguracioni, XML fajl. Odjednom, opcija je kao šaše i velika je verovatnoća da se manje iskusni korisnici u obilju sadržaja neće snaći. Sve je organizovano kao podešavanje formi u programskim jezicima iz Visual serije, što u ovom slučaju nije zgodno. Međutim, pozivanje Configuration Editora je nužno zlo, ako ni zbog čega drugog, zbog podatka da se po defaultu upravljanje resursima programa obavlja tastaturom. MeediOS pored ovog vrlo nezgodnog načina kontrole podrazumeva i upotrebu daljinskih upravljača, igračkih kontrolera, naravno, i miševa. Radno okruženje može da se podesi i tako da posluži kao „školjka” za više korisnika koji će se prijavljivati svojim imenom i šifrom.

U poređenju sa Kodijem, MeediOS deluje veoma siromašno i nedorađeno. Prezentacija sadržaja je na vrhunskom nivou i program stvarno deluje upečatljivo. Nažalost, ispod haube nedostaje konja i svakom iole zahtevnijem korisniku to će zasmetati. U ovakvim situacijama obično se oslanjamo na plug-inove čija je baza još uvek prilično mršava. Sledeća važna stvar je prilična hardverska zahtevnost. Program minimalno zahteva procesor iz i3 klase, dva gigabajta memorije i neće funkcionisati kako valja sa integrisanim grafičkim karticama. Čak i u slučaju da ispunite sve zahteve autora, MeediOS će vas često „nagrađivati” gubitkom sinhronizacije između zvuka i slike, skokovitim prelazima između kadrova i kvalitetom prikaza koji nije za busanje u grudi. Projekat zahteva pažnju i vreme, kako od strane autora tako i od strane korisnika. Ako vam ne smetaju nesavršenosti, po koji bag i pretraživanje baze plug-inova, MeediOS može da zadovolji. Izgleda zaista prelepo i sveden je baš onako kako su to autori želeli.

Vladimir PISODOROV

 
NirLauncher 1.19.83
SynWrite 6.201
SketchUp Pro 2016
System Explorer 7.1, AnVir Task Manager Pro 8, Process Explorer 16.12, Process Hacker 2.39
MeediOS Lyon 2.0 Beta
Šta mislite o ovom tekstu?
ON1 Effects 10.5
VSDC Free Video Editor 4.0
Privacy Eraser Free 4.12
AIMP 4.02
Snappy Driver Installer
FireGestures 1.10.7
KeyFreeze 1.3
ClickMonitorDDC 2.3
Silver Efex Pro 2
The Great Suspender 6.21
Hain 0.3.0
Inteset Secure Lockdown 2.0
Topaz Detail 3.20

Tip:
multimedijalni centar
Potrebno:
Windows
Veličina:
102,3 MB, 544,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .meedios .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera