TEST RUN<>
062016<><>

VSDC Free Video Editor 4.0

Besplatan i moćan

Autori programa su napravili mali gaf i svoje čedo „krstili” pomalo nespretno. Naime, prosečan korisnik može da pomisli kako se radi o još jednoj obradnoj alatki, koja služi za odsecanje neželjenih delova video-materijala i, eventualno, njegovo kropovanje i „pretabavanje” u neki drugi podržan oblik. U praksi je stvar nešto drugačija, jer VSCD Free Video Editor zapravo nije običan editor, već program za nelinearnu video-montažu. Na raspolaganju je vremenska linija i, praktično, neograničen broj „kanala” u koji mogu da se smeštaju gradivni objekti.

Program je svaštojed koji ne bira šta će „popapati” prilikom importovanja fajlova. Moramo reći da je ograničen na rad sa Full HD datotekama, ali da na ulazu prepoznaje praktično sve širokorasprostranjene video-formate. Ista situacija je i kada je reč o slikama i muzičkim numerama, a na meniju se čak nalaze i neki formati koji nisu podrazumevani u ostvarenjima iz namene (recimo, PSD kod slika). Učitavanje se obavlja bez bilo kakvog suvišnog procesiranja, raspakivanja ili reenkodovanja pa je inicijalni rad u programu brz i jednostavan. Free Video Editor donosi nešto svedeniji upravljački interfejs u odnosu na vedete žanra, ali to mu nije mana. Program je prvenstveno namenjen kućnim korisnicima koji nemaju potrebe za naprednim funkcijama i mnoštvom alternativnih metoda za stizanje do cilja. Prethodno rečeno uopšte ne podrazumeva da su autori zbrzali posao i na tržište poslali još jedan polufabrikat. Free Video Editor je moćna alatka za video-montažu koja je pri tome za krajnjeg korisnika potpuno besplatna. Ovakvi i slični projekti koštaju minimum 100 „zelenih novčanica”, ali su ga autori na softversku pijacu poslali bez reklama i bez skrivenih troškova.

Zato je nekako bilo i očekivano da se u programu neće naći gomiletina specijalnih efekata, grafičkih filtera i prelaza za kadrove. Autori nas, ipak, nisu ostavili na suvom pa ove komponente ipak postoje, a posebno nam se svidelo što je tu i sekcija za rad sa zvukom. Odavde se zvučna komponenta može dodatno ispeglati, normalizovati ili joj se naglasiti određene frekvencije. Na raspolaganju je i sedam tranzicionih i četiri specijalna efekta, ali i sijaset onih uobičajenih preko kojih sliku izoštravate/zamućujete, pretvarate je u crno-beli komplement i tako dalje. Mnoge će obradovati, ali i iznenaditi, to što Free Video Editor podržava rad u režimu „slika u slici”, pa čak dozvoljava da se originalni materijal smanji i oko njega postave statični grafički objekti, tekst, slike i tome slično. U bateriji opcija nalazi se i podrška za jednostavno animiranje objekata, mada je bolje reći „kretanje” iz tačke „A” u tačku „B”. Definisanje scena posmatra se kao rad sa denjkom paus papira, što znači da se objekti mogu pomerati po dubini, dozvoljeno je i njihovo grupisanje, konverzija u sprajtove, poravnavanje po vertikalnoj ili horizontalnoj osi... Za momenat nam se učinilo da se nalazimo u Corelu, jer neke od navedenih funkcija pre odgovaraju programu za vektorsku obradu nego nelinearnu montažu. Pored klasičnih multimedijalnih elemenata, Free Video Editor je opremljen podrškom za manipulaciju tekstualnim prevodima u formatu SRT, tooltipovima, animacijama, a omogućava i ucrtavanje linija, pravougaonika, krugova, pa čak i dijagrama i grafikona. Sve ovo nas navodi na zaključak da su autori na umu imali mnogo širu grupu korisnika od kućnih video-montažera. Program se može iskoristiti i za izradu prezentacija, video-tutorijala...

Eksportovanje kreacija je samo naizgled pojednostavljeno jer se „ispod haube” krije prava šuma opcija. Manje vični korisnici će jednostavno odabrati jedan od podržanih izlaznih formata: AVI, MPG, MOV, WMV, MKV, RM, SWF ili FLV i dalji rad prepustiti ugrađenoj rutini. Međutim, ako se malo bolje obrati pažnja, vidi se da su autori ostavili i brojne šablone preko kojih se vrši dodatno tweakovanje izlaznog kvaliteta. Sve radne parametre možete i sami da definišete, a program će vas nagraditi i opcijom za deljenje datoteke nakon dostizanja određene veličine. Kao da to već nije bilo dovoljno, za one koji baš ne žele da se zamaraju sa „nosećim” formatima i profilima kodeka, tu je sekcija iz koje se bira tip eksternog uređaja na kojem je potrebno obaviti reprodukciju. Svi su predstavljeni sličicama i pored mobilnih telefona i igračkih konzola odavde se nudi i pretakanje materijala u oblik pogodan za reprodukciju sa linijskih DVD uređaja (takozvano „autorizovanje”).

Na početku teksta pomenuli smo odsecanje neželjenih delova i kropovanje. E, ovaj program i to može, preko naročite komandne forme koja predstavlja svojevrsnu vremenski liniju „u malom”. Sve funkcioniše na klasičan način, dodavanjem markera, a pored seckanja dozvoljeno je i „čupati” sličice iz video-datoteke, baš kao i ekstrahovati audio-komponentu i snimiti je u jednom od šest podržanih formata zapisa (WAV, MP3, AAC, OGG...). Sve uz podešavanje radnih parametara, naravno. Da li je tu kraj? Nije! Free Video Editor ima i sekciju za brzu primenu stilova preko koje se kompletnom video-materijalu može podesiti kontrast ili „prišiti” neki od izlistanih grafičkih filtera. Kako bi stvar bila totalno otkačena, na meniju su i rutine za hvatanje materijala sa eksternih izvora video-sadržaja (video-kamere, na primer) pa čak i mogućnost da se korisnikove radnje sa desktopa pretvore u svojevrsni filmić sa zvukom i uvezu u program.

VSDC Free Video Editor je kao bogom dan za sve kućne entuzijaste, ali i one nešto naprednije montažere-amatere. Brz je i okretan kao Fleš, nudi sasvim solidan dijapazon mogućnosti, a i dalje ne verujemo da je besplatan. Kako su autori to izveli? Pribegli su malom triku – naplaćuju članarinu na mesečnom i godišnjem nivou za tehničku podršku. Oni srećni, mi srećni!

Vladimir PISODOROV

 
NirLauncher 1.19.83
SynWrite 6.201
SketchUp Pro 2016
System Explorer 7.1, AnVir Task Manager Pro 8, Process Explorer 16.12, Process Hacker 2.39
MeediOS Lyon 2.0 Beta
ON1 Effects 10.5
VSDC Free Video Editor 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Privacy Eraser Free 4.12
AIMP 4.02
Snappy Driver Installer
FireGestures 1.10.7
KeyFreeze 1.3
ClickMonitorDDC 2.3
Silver Efex Pro 2
The Great Suspender 6.21
Hain 0.3.0
Inteset Secure Lockdown 2.0
Topaz Detail 3.20

Tip:
nelinearna video-montaža
Potrebno:
Windows
Veličina:
32,6 MB, 108,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .videosoftdev .com /free -video -editor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera