TEST RUN<>
062016<><>

Snappy Driver Installer

Diler drajvera

Zašto se manje iskusnom, pa čak i prosečnom korisniku, diže kosa na glavi na bilo kakav pomen drajvera? Čak i kada znate gde da tražite i šta, često se srećete sa loše organizovanim i nepreglednim sajtovima proizvođača, linkovima koji ne vode nigde, sporom konekcijom... Windows je, naravno, od male pomoći u automatskom instaliranju i pretrazi, pogotovo ako koristite njegove starije iteracije. S druge strane, diskovi za drajverima lako se zaturaju, ali i brzo gube na aktuelnosti, pa ako vam drajveri zatrebaju posle godinu-dve dana, obrali ste bostan u slučaju da se oslanjate samo na njih.

Postoji tu još jedna stvar, mnogi korisnici vole da im drajveri budu u tip-top formi, a nemaju dovoljno vremena da se posvete potrazi za novim verzijama. Ako su u pitanju samo grafička i zvučna kartica, sve će još i proći nekako, ali ne zaboravite da svaki hardver u mašini zahteva i odgovarajući upravljački softver. Svaki! Možda u ovakvoj i sličnim situacijama Snappy Driver Installer može da bude od pomoći...

Ova besplatna i portabilna alatka funkcioniše pod svim verzijama Windowsa (počevši od XP-a), bilo da su u pitanju „obične” ili server edicije. U arhivi dobijate 32-bitnu i 64-bitnu verziju programa, koji se u svom radu oslanja na bazu podataka uskladištenu na sajtu driveroff.net. Šta je zanimljivo? To što se uključeni paketi osvežavaju praktično na dnevnom nivou, pa o aktuelnosti ne treba da brinete. Snappy Driver Installer je krajnje automatizovano parče softvera koje ne samo da može da izvrši nadogradnju već instaliranih drajver, već će umesto vas pojuriti i drajvere za uređaje koji ih iz nekog razloga nemaju (čitaj: nisu instalirani).

Veoma je važno napomenuti da ovaj program zapravo nije namenjen početnicima, već pre ljudima koji održavaju računare i u čestom su dodiru sa različitim konfiguracijama. Po prvom pokretanju, Snappy Driver Installer će vam ljubazno skrenuti pažnju da je sa interneta potrebno preuzeti takozvane driverpackove, koji su tematski podeljeni (bluetooth moduli, grafičke kartice, štampači, matične ploče...) i predstavljaju srce programa. Verovali ili ne, ukupna veličina ovih paketa prelazi 12 gigabajta, što jasno pokazuje koja je pedantnost primenjena u procesu prikupljanja drajvera. Da biste koristili program ne morate preuzeti sve pakete, već samo one koje su vam potrebni. Otežavajuća okolnost je to što se o domenu primene paketa može zaključiti isključivo na osnovu naziva preuzimanih 7Z arhiva. Ovaj korak može da se izbegne ukoliko sa sajta autora programa preuzmete njegovu punu varijantu, ali imajte na umu da se u tom slučaju download mora obaviti putem nekog torrent klijenta.

Jednom kada je baza podataka oformljena internet konekcija vam više ne treba, što je i te kako od značaja. Zamislite samo situaciju u kojoj ste upravo instalirali Windows, a iz nekog razloga nemate pristup internetu ili ste zagubili osnovni drajver za mrežnu karticu. U ovim situacijama Snappy Driver Installer naprosto briljira. Program će automatski preskenirati sistem i na uvid ponuditi spisak komponenti koje zahtevaju pažnju. Ne samo to, već će sve komponente biti poređane po kategorijama i za svaku će biti ponuđeno po nekoliko verzija drajvera. Putem tekstualnih poruka, korisnik se obaveštava da li su pronađeni drajveri optimalniji za korišćenje od postojećih, da li postoji neka novija varijanta (a manje optimalna), kao i da li se u opticaju eventualno nalaze i neke nepotpisane verzije upravljačkih programa. Ukoliko pokazivač miša zadržite nad bilo kojom komponentom na ekranu će iskočiti poveći tooltip sa mnoštvom korisnih podataka. U svojevrsnom uporednom prikazu možete da vidite ko su autori instaliranog i apdejtovanog drajvera, koji je datum izdavanja, koja je oznaka verzije i tome slično.

Snappy Driver Installer omogućava izradu Restore tačaka i vraćanje sistema u pređašnje stanje ukoliko nešto pođe po zlu, a može da radi i sa famoznim Snaphost (SNP) datotekama. Inače, program ne služi samo kao informator i download menadžer, pošto se bez napuštanja upravljačkog okruženja može obaviti i sam proces instalacije drajvera. Da stvar bude još bolja, instalaciju možete da pokrenete za svaku komponentu ponaosob ili u batch maniru. Posebno nam se svidelo to što se instalacija obavlja u silent režimu, bez ikakvih dodatnih intervencija korisnika i iskakanja kontrolnih prozora na ekranu. Ukoliko je nakon obavljenog posla potrebno restartovati računar dobićete vizuelno obaveštenje.

Rekli smo da Snappy Driver Installer donosi visoku automatizaciju, ali da ipak nije namenjen manje iskusnim korisnicima. Nedostatak bilo kakvog helpa i hintova je u velikoj meri zaslužan za to, pa ako se ipak odlučite da koristite program budite spremni da uložite nešto vremena na savladavanje upravljačkog interfejsa i „kopanje” po forumima u potrazi za odgovorima. Uloženi trud će vam se vratiti višestruko jer je Snappy Driver Installer najbolja aplikacija za apdejtovanje drajvera koju smo do sada testirali. Ne samo da ćete ih odavde locirati i uskladištiti u offline bazi podataka, već ćete biti i u mogućnosti da ih instalirate bez mnogo filozofiranja. Da li smo pomenuli da je sve besplatno i da sa programom ne dolazi reklamni i ostali „smarački” sadržaj?

Vladimir PISODOROV

 
NirLauncher 1.19.83
SynWrite 6.201
SketchUp Pro 2016
System Explorer 7.1, AnVir Task Manager Pro 8, Process Explorer 16.12, Process Hacker 2.39
MeediOS Lyon 2.0 Beta
ON1 Effects 10.5
VSDC Free Video Editor 4.0
Privacy Eraser Free 4.12
AIMP 4.02
Snappy Driver Installer
Šta mislite o ovom tekstu?
FireGestures 1.10.7
KeyFreeze 1.3
ClickMonitorDDC 2.3
Silver Efex Pro 2
The Great Suspender 6.21
Hain 0.3.0
Inteset Secure Lockdown 2.0
Topaz Detail 3.20

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
3,4 MB, 12,2 GB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
sdi -tool .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera