VREMENSKA MAŠINA<>
062016<><>

HDTV, Duke Nukem 3D i predsednici

Broj 69, jun 1990.

Prvog juna američki predsednik Džordž Buš stariji i GenSek komunističke partije SSSR-a Mihail Gorbačov potpisuju sporazum koji predviđa obostrani prekid proizvodnje hemijskog oružja i uništavanje postojećih zaliha. Osmog juna počinje FIFA svetski kup u Italiji, koji je, između ostalog, zapamćen po prvom emitovanju HDTV signala u eksperimentalno-komercijalne svrhe na teritoriji Evrope. Trinaestog juna počinje demontiranje Berlinskog zida, sedam meseci nakon što je formalno otvoren „za saobraćaj”.

 
Ovaj pozni prolećni broj „Sveta kompjutera” otvara svoje latice predstavljanjem Amige 3000, vrlo skupog i vrlo moćnog 32-bitnog računara koji nije zamišljen da bude mainstream kao super-popularna petstotka. U ad-hoc rubrici „Kompjutersko izdavaštvo” detaljno pišemo o tome kako nastaje svaki broj „SK-a”, a u tekstu se hvalimo time kako smo u potpunosti prešli na kompjuterski foto-slog u rezoluciji od 1500 tačaka po inču, što je pre 26 godina bila značajna stvar.

A „Svet igara”, šta je s njim? Otvaramo ga opisom Amigine verzije Pirata Sida Mejera, koju cenjeni autor ne ocenjuje baš najbolje zbog mnogobrojih propusta tehničke i konceptualne prirode. Rubriku obeležava detaljni osvrt na Johny Reb II, jednu od prvih pravih ratnih strategija za kućne kompjutere, kao i nekoliko opisa danas potpuno zaboravljenih igara (Blinky’s Scary School, WTF?).

Broj 141, jun 1996.

 
Desetog juna Intel na tržište izbacuje Pentium na 200 megaherca, procesor koji je bio predmet slatkih snova većine članova naše redakcije. Devetnaestog juna Boris Jeljcin dobija prvu rundu predsedničkih izbora u Rusiji, koje ultimativno osvaja i nastavlja da zemlju vuče u ekonomski i socijalni ponor. Četiri dana kasnije, Nintendo 64 konzola izlazi u verziji za japansko tržište, dok je evropska morala da sačeka mart iduće godine. Dvadeset petog juna u bioskope dolazi „Dan nezavisnosti” u režiji Ronalda Emeriha sa Vilom Smitom i Džefom Goldblumom u glavnim ulogama.

Tema broja – digitalna fotografija. Iz jedinstvenog teksta iz pera Vladimira Simovića, profesionalnog fotografa zaposlenog u američkoj model agenciji „Robinsons May”, saznajemo sve detalje o rezonovanju menadžmenta i problematici tehničke implementacije digitalne fotografije, tehnologije koju danas, 20 godina kasnije, uzimamo zdravo za gotovo.

 
„Svet igara” otvaramo gromopucateljno-blagoglagoljivim opisom Duke Nukem 3D, igre čiji budući legendarni status odmah biva prepoznat od strane našeg umešnog autora V. Pisodorova (dao joj je 92). Nastavljamo sa još bolje ocenjenom Civilizacijom 2, a tu su i Zork Nemesis, Mission Critical, kao i detaljan prikaz SNES konzole.

Broj 237, jun 2004.

Petog juna u 93. godini umire bivši američki predsednik Ronald Regan, koji je dugo vremena bolovao od Alchajmerove bolesti. Dvadeset prvog juna iznad pustinje Mohave, SpaceShipOne postaje prva privatna letelica koja probija granicu svemira. Sutradan na tržište izlaze memoari Bila „fellatio” Klintona pod nazivom „Moj život” koji se za 24 sata prodaju u preko 500.000 primeraka, rušeći mnoge knjižarske rekorde u Americi.

 
Rano leto 2004. godine bio je ekstremno dosadan period za IT, te zato pišemo i na naslovnu stranu stavljamo filmski hitić „Dan posle sutra” („Day after tomorrow”) o čijim specijalnim efektima naširoko bistrimo. Imamo i analitički osvrt na RFID (Radio Frequency Identification), a nastavljamo i sa tehničkom analizom CD-R medija koji se prodaju u Srbiji, donoseći detaljne dijagrame performansi sa fontovima koji su bili čitljivi samo sokolovima. U Rubrici „Test Drive” prikazujemo šesnaest grafičkih kartica niže i srednje klase, što su oduvek bili tržišni segmenti koji su najbolje prolazili u nas.

U ovomesečnom „Svetu igara” za igru meseca proglašavamo UEFA Euro 2004 koju G. Joksimović hvali na dve strane. Tu su i opisi Hitman: Contracts, True Crime: Streets of L.A., Manhunt, Desert Rats VS Afrika Korps, Breed, itd.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Poslovanje kompanije Intel

 PRIMENA
Efekti u filmu „Warcraft: The Beginning”

 NA LICU MESTA
Start konferencija
Konferencija „Siemens – Partner za održivu tranziciju ka Industriji 4.0”
Epson prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Finding Dory
Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Gejming računar za više korisnika

 VREMENSKA MAŠINA
HDTV, Duke Nukem 3D i predsednici
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Google bi još četovanja
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera