TEST PLAY<>
072016<><>

rFactor 2

Pre nego što pomislite da smo potpuno poludeli pa pišemo o igri koja se na rafovima prodavnica pojavila pre više od tri godine, sačekajte da vam objasnimo. Prethodnih meseci pisali smo o gotovo svim pomena vrednim trkačkim igrama i bila bi prava šteta da se ne dotaknemo i ostvarenja čuvene kompanije Image Space Incorporated. Ostavili smo je za kraj ovog svojevrsnog „serijala”, jer je u pitanju simulator nad simulatorima, jagoda na šlagu, naslov koji svim tvrdokornim ljubiteljima simulacija zauzima posebno mesto u srcu.

rFactor 2 je vanvremensko ostvarenje koje je sastavni deo F1 cirkusa, a koriste ga i NASCAR timovi.

Iako je svetlost dana ugledao dalekog 28. marta 2013. godine, rFactor 2 je, kao i većina simulatora, vanvremensko ostvarenje. Njegovi autori su u stalnoj potrazi za novim sadržajem i u vojničkoj pripravnosti su kada je „peglanje” bagova i nadogradnja fizičkog modela u pitanju. Sledeća pomena vredna stvar je podatak da se rFactor 2 obilato koristi u svetu automobilizma. Na njemu se vežbaju vozači brojnih kategorija, a koriste ga i sami konstruktori koji pre zvaničnih trka ovu igru uzimaju kao reper za podešavanje automobila. Ipak, kada čujete da je igra sastavni deo F1 cirkusa i da je koriste NASCAR timovi, ne možete da ostanete ravnodušni.

Sve prethodnorečeno moguće je zbog ultrarealističnog fizičkog modela koji je krajnje dinamičan i u svom radu se ne oslanja na skripte. Ova igra je jedina koja koristi Real Road sistem koji do tančina oponaša izmenu uslova na stazi proticanjem vremena i može da se ubrzava. Računa se potrošnja guma i količina čestica koja se ostavlja na stazi za vreme trkačkog vikenda. Igra „pamti” stanje staze između sesija, a čak registruje gomilanje đubreta pokraj idealne putanje. Naravno da je podržana i vožnja po kišnim uslovima koja pokazuje sve potencijale pokretačkog enginea (nazvan je isiMotor 2.5). S druge strane, oduševljava način na koji vozačku sesiju možete da prilagodite sopstvenim potrebama. Na primer, možete da odredite kakvo će vreme da bude tokom slobodnog treninga, kvalifikacija i same trke i to samo po sebi ne bi bilo ništa čudno. Autori su otišli korak dalje i omogućili su da vremenske (ne)prilike menjate po segmentima za svaku pojedinačnu sesiju (u svakoj ih ima po pet). Postoji čak 11 različitih scenarija – od lepog, plavog neba, preko sporadičnih oblačića i po koje kapi kiše, pa sve do prave oluje. Pored toga, možete da odaberete koja je tačno temperatura vazduha, kojim intenzitetom duva vetar i iz kog pravca, koja je verovatnoća da će pasti kiša, kolika je vlažnost vazduha, ali i u koje doba dana vozači izlaze na stazu.

Real Road sistem koji do tančina oponaša izmenu uslova na stazi proticanjem vremena za sada koristi samo ova igra potpomognut je ultrarealističnim modelom fizike.

rFactor 2 je jedna od retkih igara u žanru (ne računamo tu reli simulacije) u kojoj možete da prevrnete auto na krov ili čak napravite nekoliko pirueta. Divljačka vožnja ovde se penalizuje u deliću sekunde i rezultuje oštećenjima od kojih ne možete da se oporavite. Možete da uključite „neranjivi” režim rada, ali vam on neće puno pomoći pošto za vožnju morate da budete pravi majstor zanata. rFactor 2 je ubedljivo najteži simulator koji smo imali prilike da igramo, čak i kada uključite svu automa-tiku. Ne vredi pomoć pri kočenju i korekcija putanje, ne vredi što ćete da uključite automatsko kvačilo i prebacivanje brzina, igra je jednostavno monstruozno zahtevna. Igrati je uz pomoć tastature ili analognog gamepada je čisto gubljenje vremena – potreban je volan i to neki sa odličnim force feedback motorom koji će vam do tančina preneti osećaj vrelog asfalta pod točkovima. Šta da kažemo više o ovome osim da morate da vodite računa i o blokiranju kočnica. Ne, najmanji problem će biti to što ćete izgubiti vreme – dolazi do oštećenja pneumatika i pojave ravnog dela na njenom obodu koji dovodi do vibracija i sijaset drugih problema koji se na to kaleme. Prosto neverovatno!

U ovom momentu, u igri se nalaze 32 staze, neke su poznate široj javnosti, neke nisu, a ima i onih legendarnih koje se više ne voze. Broj različitih postavki je daleko veći jer većina staza ima po nekoliko layouta koji se koriste za različita takmičenja i služe za različite namene. Slično je i sa automobilima koji postoje u različitim varijantama i različitim setupima, ali samo ćemo napomenuti da je na raspolaganju sve: od touring četvorotočkaša, preko stock automobila, pa do formula. Ne brinite, na raspolaganju su i kartinzi, IndyCar bolidi i tako dalje. Inače, do novog sadržaja se lako i redovno dolazi pošto je rFactor 2 ultimativna platforma za modovanje, tako da sadržaja nikako ne nedostaje.

Ubedljivo najteži simulator koji smo imali prilike da igramo, čak i nakon što se aktiviraju sve pomoćne opcije.

U odnosu na vizuelni identitet koji donosi, rFactor 2 je užasno zahtevna igra. Na preporučenoj konfiguraciji konkurencija prosto leti, a Project CARS i Forza Motorsport 6: Apex izgledaju božanstveno. Čak su i Assetto Corsa, a pogotovo RaceRoom za dva koplja iznad. Optimizacija vizuelne komponente autorima nije na listi prioriteta i može se mirne duše reći da je kompletan vizuelni koncept u drugom planu. Čak i godine kada se pojavila na tržištu igra je izgledala sasvim prosečno, dok se danas čini kao ostvarenje zrelo sa rubriku Test of Time. U ovom segmentu rFactor 2 je ispodprosečna igra, bez obzira na to da li pričamo o modelima automobila ili objektima na i oko staze. Sve ostavlja utisak DirectX 9 ere, što je prava šteta jer da je stvar drugačija igra bi se vrlo lako probila među publiku koja nije toliko okrenuta simulacijama vožnje. Ovako, džaba je njima pričati da je ovde moguće takmičenje protiv 103 AI vozača, da su online trke nešto najbolje ikad viđeno u klasi i da je vožnja svakog bogovetnog, podržanog automobila identična sedanju za njegov komplement iz realnog sveta.

Vladimir PISODOROV

 
Hearts of Iron IV
The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine
Total War: Warhammer
Overwatch
Moonstone Tavern
Duskers
Mirror’s Edge: Catalyst
The Way
rFactor 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter
Turmoil
The Solus Project
Table Top Racing: World Tour
Brigador
Steamworld Heist
Neon Drive
Ghost 1.0

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel Core 2 Duo na 2,8 GHz ili AMD Athlon II X2 na 3 GHz, Nvidia GeForce GTS 450 ili AMD Radeon 5750, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel i5 na 3 GHz ili AMD FX na 4 GHz, Nvidia GeForce GTX 760 ili AMD Radeon 7870, 8 GB RAM
Veličina:
24,7 GB
Adresa:
rfactor .net /web /rf2
PEGI:
nema

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera