TEST PLAY<>
072016<><>

Neon Drive

Ritmičkih igara nalik Audiosurfu ima kao pleve i bili smo uvereni da je na tom polju malo toga ostalo nedorečeno, ali je slovenački studio Fraoula uspeo da nas ubedi u suprotno. Neon Drive odiše retro senzibilitetom, počev od očiglednih estetskih rešenja do igračke mehanike koja zahteva učestalu konzumaciju bensendina – Dark Souls se kao jedinica mere za digitalni izvor frustracija odavno izlizao, tako da od sada važi fraza „težak k’o Neon Drive”.

Među glavnim kvalitetima ove igre je sigurno prezentacija – na sve strane sevaju neonke, trodimenzionalne rešetke, električno-plavi i purpurni dezeni, pa su nivoi šareni kao Bebi Dol na psihodeličnom sajber-ringišpilu.

Igra polazi od jednostavne ideje upravljanja vozilom na stazi izdeljenoj u nekoliko traka i izbegavanja prepreka na putu u ritmu muzike koja neumorno svira. Zvuči dosadno, ali nakon prelaska prve deonice koja uvek podrazumeva „gepek perspektivu” poput one u Lotus Esprit Turbo Challenge, baš kao kada Erik pojede bananu, događa se neverovatna promena. Tako se na jednom nivou perspektiva prebacuje u ptičju kada izbegavate saobraćaj koji vam ide u susret, na drugom eskivirate laserske zrake letelice koja vam diše za branik, zatim jezdite lovačkim avionom i izvodite vrtoglave akrobacije (kao Afterburner, samo bez pucanja), vozite svemirski brod i uništavate asteroide u misiji spašavanja Zemlje, a jedna od ovih deonica je direktno inspirisana spinnerom iz Blade Runnera (čak prolećete pored čuvene reklame sa gejšom). Poslednji nivo se odigrava u kosmičkoj fabrici automobila u kojoj ste na početku prikovani za pokretnu traku dok robotizovane ruke šalju blokove u vašem pravcu, da biste se potom transformisali u pravog, pravcatog autobota i potrčali uz traku na kojoj skokovima i saginjanjem savladavate prepreke.

Jedan od najvećih kvaliteta ove igre sigurno je prezentacija. Na sve strane sevaju neonke, trodimenzionalne rešetke, električno-plavi i purpurni dezeni, pa su nivoi šareni kao Bebi Dol na psihodeličnom sajber-ringišpilu, a opcije glavnog menija su predstavljene arkadnim automatima koje „opslužuje” ženski robot po uzoru na dela Hađimea Sorajame. Odlična synthwave muzika probudiće u svakome skrivenog Dona Džonsona koji zalizane kose i sa rejbankama na vr’ nosa čuči u podsvesti. Čak i ako ne nameravate da probate igru (što je jasan pokazatelj da pripadate jereticima rođenim devedesetih ili kasnije), trk na Soundcloud i dovucite OST, nećete zažaliti. Igra je strahovito teška, zahteva brze reflekse, osećaj za ritam, ali i ekran sa normalnim odzivom. Čak i ako ispunite sve pomenute kriterijume, ginućete češće nego Švabe u filmskim ostvarenjima Veljka Bulajića.

Nažalost, sa svojih sedam nivoa i uprkos „beskrajnom” endurance modu igra je prekratka i ne treba očekivati bogznašta od gameplaya koji zahteva upotrebu svega dva tastera, ali se ovi nedostaci više nego adekvatno kompenzuju ludim idejama i, naravno, šmekom osamdesetih. Možda će se nekome učiniti da je cena viša nego što bi trebalo, ali Neon Drive vredi svaki dinar.

Jan ČMELIK

 
Hearts of Iron IV
The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine
Total War: Warhammer
Overwatch
Moonstone Tavern
Duskers
Mirror’s Edge: Catalyst
The Way
rFactor 2
Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter
Turmoil
The Solus Project
Table Top Racing: World Tour
Brigador
Steamworld Heist
Neon Drive
Šta mislite o ovom tekstu?
Ghost 1.0

Platforma:
PC, Mac, iOS
Potrebno:
dual core procesor, 2 GB RAM
Poželjno:
quad core procesor, GeForce GTX 570, 4 GB RAM
Veličina:
395 MB
Adresa:
neondrivegame .com
PEGI:
nema

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera