TEST JOY<>
072016<><>

Logitech G610 Orion Brown

Ovo je moja puška

Nomenklatura Logitech igračkih proizvoda je u najmanju ruku komplikovana. Gotovo svi noviji modeli pored „slovno- brojčane” oznake imaju i zvučan sufiks. Pošto smo u nekoliko prethodnih opisa modela ovog proizvođača već dovoljno filozofirali na temu njihovog imenovanja, toga ćemo se manuti u ovom tekstu. Uz to, tastatura koja nam se našla na testu može greškom da se zameni sa G910 Orion Spark, sa kojom deli samo poreklo i kategoriju proizvoda. Uh!

Bilo kako bilo, G610 Orion Brown predstavlja Logitechovu viziju „spartanske” igračke mehaničke tastature namenjene pre svega profesionalnim igračima kojima izdržljivost, kvalitet izrade i vrhunski mehanički prekidači sa određenim vremenom odziva znače više od dodatnih softverskih opcija i makro tastera. Kao i većina sličnih modela drugih proizvođača, tastatura je jednostavna, „sirova” i teška. Težina je naravno više posledice ploče ispod mehaničkih prekidača, nego dizajnerskih rešenja i upotrebljenih materijala. Plastika je kvalitetna, a finiš je prema proizvođaču takav da ne „upija” otiske prstiju. Nismo uspeli da vidimo jasne otiske prstiju na tasterima i površini, to je sigurno, ali ova tastatura i te kako skuplja dokaze korišćenja. Nećemo ovo da uzmemo kao manu, jer je kvalitet izrade i finiša odličan, ali navod o neskupljanju otisaka treba uzeti sa dozom skepse sa kojom razumni ljudi slušaju politički govor. Dakle, G610 deluje kao da može da izdrži godine frenetičnog igranja i povremene izlive besa iz koji će „ona druga strana” da izvuče deblji kraj. Dimenzije i kompaktni format (pravougaoni) i pored težine olakšavaju pakovanje i prenos, a debeo dugačak kabl dodatno uverava u njene sposobnosti preživljavanja. Osim osnovne tastature (sa numeričkim delom) postoje samo multimedijalni tasteri, od kojih se izdvaja valjak za podešavanje jačine zvuka sa „beskrajnim” hodom i taster za aktiviranje „game” moda. Osim isključivanja Windows tastera, game mod otključava podešavanja alternativnih funkcija tasterima. Kako bi zadržao format i jednostavnost, Logitech je omogućio da se programiraju samo funkcijski tasteri. Dakle, na raspolaganju vam je „samo” 12 tastera za vaše skraćenice makroe, pozivanje softvera ili šta god ste smislili, jer tastatura koristi isti „G” softver kao i sve igračke periferije Švajcaraca. Tastatura ima pozadinsko osvetljenje, ali jednobojno, belo. U skladu sa već previše puta pomenutim minimalizmom, belo pozadinsko osvetljenje ispunjava samo potrebnu funkciju, obeležavajući vas kao hladnog profesionalca u moru adolescenata željnih pažnje šarenišem. Kao i u slučaju opcija za alternativne funkcije tastera, pozadinsko osvetljenje može da se podešava po određenim zonama, kao i sa nekoliko svetlosnih efekata koji su, po nama, potpuno suvišni, s obzirom na spartansku prirodu modela. Pre instalacije drajvera, a nakon što je uključite G610 će vas pozdraviti „talasanjem” pozadinskog osvetljenja, koje posle instalacije možete da izmenite jer ume da bude iritantno. Ideja proizvođača je verovatno bila da privlači pažnju posetilaca i prolaznika dok je priključena na neki računar u prodavnici ili na nekom događaju.

Cherry Brown tasteri, koji su krivac za drugi deo sufiksa, zaista spadaju u grupu najbolje baždarenih mehaničkih tastera koje smo imali prilike da „lupamo”. Ovo je naravno subjektivno i ovi tasteri zahtevaju navikavanje jer, iako su mehanički, reaguju maltene na najmanji dodir. Sa druge strane, ako kucate tekst ili pritisnete malo jače i dalje pružaju odličan taktilni odziv i imaju prepoznatljiv, ali ne preglasan klik.

Kako smo mehaničku tastaturu „manjeg” proizvođača okarakterisali kao preskupu, ne možemo i nećemo Logitech modelu da progledamo kroz prste samo zato što su lepi, negovani i iz dobre kuće. G610 Orion Brown (i njegov parnjak Red) je ozbiljna, kvalitetna tastatura koja „puca” pre svega na profesionalne ili izuzetno aktivne igrače i (barem po proizvođaču, a mi smo skloni da poverujemo) prilagođena je „pravim” potrebama, bez suvišnih dodataka i opcija (koje doduše ne bi smetale). Sa druge strane, kao i većina mehaničkih tastatura, naročito poznatijih proizvođača, skupa je. Veoma. Na našem tržištu ovaj model košta oko 16000 dinara. Ne treba trošiti reči na to kome ovo treba i da li treba ovoliko da plati. Onaj ko zna da mu treba neće mnogo da razmišlja, osim o sličnim modelima drugih proizvođača (Cooler Master, Corsair, Razer...). Sa druge strane, Logitech očigledno zna da može da ih proda za ovaj novac i da tržište prihvata ovaj nivo cena za hardver koji očigledno ima jasnu namenu, iako deluje „obično”.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
E3 2016

 TEST JOY
Corsair M65 RGB
Logitech G610 Orion Brown
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Barnabas Qz

Dodatni tasteri:
multimedijalni tasteri, taster za isključivanje Win tastera i aktivaciju game moda
Ostalo:
velike mogućnosti podešavanja belog pozadinskog osvetljenja, snimanje i podešavanje makroa i zadavanje alternativnih komandi funkcijskim tasterima
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera