INTERNET<>
072016<><>

.rs

Roming u ravnoteži

Nema besplatnog ručka – Virtuelni mobilni operater u Srbiji – Street View u Crnoj Gori – Digitalna garaža

Vreme je letnjih godišnjih odmora i jedna od tema jeste i roming u inostranstvu. Od kraja aprila u EU je stupilo na snagu poslednje pojeftinjenje rominga pre potpunog ukidanja koje će se desiti 15. juna naredne godine. Sada se u evropskim zemljama (EU, Island, Norveška i Lihtenštajn) svaki odlazni poziv i MB podataka plaća dodatnih pet evrocenti, a SMS dodatna dva evrocenta u odnosu na uslugu u nacionalnoj mreži.

Time su cene poziva i poruka u romingu pale na četvrtinu dok je prenos podataka pao na trećinu prethodne cene. No, ukidanje rominga neće značiti potpuno slobodno korišćenje usluga u inostranstvu. Ukoliko neko stalno koristi karticu iz strane mreže u kojoj su cene niže ili ako stalno boravi u inostranstvu sa karticom iz svoje zemlje, to će se smatrati zloupotrebom. Ujedno stupili su na snagu i propisi o neutralnosti interneta po kojima operateri neće moći da usporavaju ili blokiraju internet sadržaje, osim u izuzetnim situacijama.

Ove mere će uticati na poslovanja operatera pa i na prihode od poreza pojedinih država.

Najbolji dokaz jeste korekcija tarifa u fiksnoj telefoniji koje je uradio SBB zbog tzv. diferencijacije cena koje su uvele pojedine zemlje. Reč je o dvostrukim tarifama za dolazne pozive u zavisnosti od toga da li je on upućen iz EU ili van nje. Ovo je način da se nadoknadi gubitak koji pravi mobilna telefonija. SBB je fiksnu telefoniju Austrije, Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine i Makedonije svrstao iz druge u treću zonu dok je mobilnu telefoniju Crne Gore svrstao u petu zonu (a fiksna je u drugoj)!

Vekton mobajl

Srbija će na jesen dobiti virtuelnog mobilnog operatera pod brendom Vekton mobajl. Iza cele operacije stoji britanska firma Mundio mobajl koja već pruža svoje usluge milionima korisnika u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Portugaliji i Austriji, a tokom godine započeće poslovanje u Italiji, Češkoj i na Kipru. U Srbiji će iznajmljivati mrežne kapacitete od Vipa, a nudiće „pripejd usluge, pripejd pakete i mesečne pretplate za međunarodne pozive”. Najavljeno je da će biti besplatni pozivi i između korisnika u Srbiji i ka korisnicima u drugim zemljama.

Telenor ove godine obeležava deset godina poslovanja u Srbiji. Tim povodom će do kraja jula svojim korisnicima ponuditi popuste na određene uređaje, dok će servis Capture biti besplatan do kraja 2017. godine. Telenor će do kraja godine investirati dodatnih 40 miliona evra u razvoj mreže, zbog čega će 50 odsto stanovnika dobiti pristup 4G internetu. Ujedno, Telenor je omogućio besplatan internet za igranje najpopularnijih igara na svetu – Clash of Clans i Clash Royale. Preduslov je da se sa portala ili aplikacije Moj Telenor aktivira igra, ali i preuzme aplikacija DataEye.

Tokom prvog kvartala 2016. godine kompanija Vip mobile je ostvarila prihod od 6,2 milijarde dinara, što je povećanje od 21,5 odsto u odnosu na 2015. godinu, a dobit (EBITDA) je zabeležila rast od 22 odsto do sume od jedne milijarde dinara. Na kraju marta, Vip je imao više od dva miliona korisnika i udeo na tržištu od 22,6 odsto. Tokom 2016. godine, Vip nastavlja da ulaže u razvoj mreže širom zemlje, i planira da do kraja godine 4G signalom pokrije čak 75 odsto stanovništva Srbije. Uzgred, obratite pažnju na Vip promocije koje teško možemo da ispratimo kao mesečnik (besplatni video servisi i Vip MagicBox i 3 GB interneta zauvek), možda vas iznenade.

U Sloveniji postoji 2,35 miliona mobilnih telefona naspram samo 721 hiljade fiksnih priključaka. Samo tokom prošle godine saobraćaj u fiksnoj telefoniji opao je za 22 odsto. Inače, kada već pominjemo Sloveniju, Telekom Slovenije je i dalje zainteresovan za Telekom Srbije, a njihova uprava je načula da je plan Vlade Srbije sada da prvo nađe manjinskog stranog partnera kako bi se kompanija reorganizovala i postigla veću cenu na nekom budućem tenderu.

Na Hrvatskom tržištu telekomunikacionih usluga samo su još Metronet i H1 veći operateri koji još uvek nisu pod kontrolom HT-a ili Vipneta. No, i to će se uskoro promeniti jer Metronet traži strateškog partnera kroz izlaz na berzu i veoma je moguće da će neko od dva velika igrača zagristi.

Komapnija M:tel CG je ovogodišnji laureat nagrade za inovativnost Privredne komore Crne Gore. Ovu nagradu je zaslužila Mondo go aplikacijom za pametne telefone koja pruža personalizovani doživljaj korisniku i predstavlja odgovor operatora na OTT usluge. Ona kombinuje različite vrste servisa: Mondo, m:call, poruke i self care servise. U poređenju sa sličnim aplikacijama, Mondo go omogućava komunikaciju sa korisnicima koji nemaju instaliranu aplikaciju. Pored toga, M:tel je ove godine u saradnji sa Elektroprivredom i Elektroprenosima Crne Gore svojim korisnicima ponudio kablovsku televiziju i internet na bazi ADSS tehnologije, u čiji će razvoj i ove godine uložiti 18 miliona evra, nakon 30 miliona evra uloženih prethodne godine.

Konačno i u Crnoj Gori

Počev od 23. juna, Google počinje vožnju i slikanje za Street View u Crnoj Gori. Pored Podgorice u prvoj fazi predviđeni su primorski gradovi, glavni putevi, turističke atrakcije i istorijska mesta. Aktuelni raspored vožnje može se uvek naći na https://www.google.com/maps/streetview/explore/.

Na adresi https://www.nettest.ratel.rs RATEL je predstavio alat za merenje brzine širokopojasnih i bežičnih internet konekcija kao i odziva DNS servera. Sve to je spakovano u jedan geolokacijski servis. Imajući u vidu inostrane servise istog tipa koji imaju miroring servere u Srbiji (na RATEL-ovom testu se ne kaže gde je tačno smešten server – iza čijeg linka), ne deluje nam baš previše korisno.

Da li se sećate najave da Agrokor želi da pokrene online platformu koja bi bila jednog dana dominantna u regionu? Abrakadabra, kako se ova platforma zove, počela je pre tri meseca sa radom u Hrvatskoj, a uskoro se očekuje i start u Sloveniji i Srbiji. Zanimljivo je da platforma radi na SAP Hybris softveru i da će uskoro i ostali Agrokorovi online sajtovi preći na ovo rešenje.

e-Uprava

Od nedavno, na sajtu APR-a dostupna je takozvana „Crna lista direktora” (https://crp.apr.gov.rs/eregistrationportal/Public/Manage/ActiveRestrictions). Reč je o spisku trenutno sankcionisanih firmi koje nisu poslovale u skladu sa propisima i imaju privremena ograničenja u poslovanju. Ovime je praktično počela primena Zakona o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, koji je usvojen krajem prošle godine.

U registar će biti upisani oni koji su učinili, krivično delo poreske utaje, privredne prestupe, dugovanja i sve za šta sud osudi jedno lice, ali zabrane nisu automatske. U registru neće biti dostupni lični podaci iz kaznenih evidencija, i to zbog zaštite podataka o ličnosti, dok su javno dostupni podaci o pravnim licima. Projekat je pomogla Kraljevina Norveška.

Više od trećine korisnika u Srbiji kupuje preko interneta i to gotovo polovina njih kupuje obuću i odeću sa domaćih sajtova. Prema jednom drugom izvoru, petnaest odsto internet korisnika u Srbiji naručuje proizvode iz inostranstva.

Poznato je da je od osmog juna obaveza državnih organa da razmenjuju dokumenta koja poseduju, o čemu smo pisali prošlog meseca. Zanimljivo je da je trenutno na listi Ujedinjenih nacija o razvoju e-uprave Srbija na 38. mestu od 43 rangirane zemlje. Nadamo se da će novi propisi indirektno pogurati e-upravu, a zanimljivo je da su u NALED-u sračunali da bi e-uprava prosečnom građaninu mogla da uštedi pet radnih dana koje provede pred šalterima.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Sava Savić izjavio je danas da našoj zemlji nedostaje približno 15.000 informaciono-tehnoloških stručnjaka, jer će u budućnosti 90 odsto poslova na tržištu rada zahtevati te veštine kako bi radnici bili konkurentni. EU ima potrebu da u narednih pet godina angažuje više od milion IT stručnjaka, a procene su da će nakon 2020. godine, ako nastavimo ovim tempom, nedostajati približno 900.000 kadrova ovog profila. Deca su danas digitalno spremna, ali ne i digitalno kompetentna i zbog toga naša država razmišlja da uvede algoritamski način razmišljanja kroz obaveznu informatiku i računarstvo jer se sa takvim stvarima deca danas sreću tek sa sedamnaest godina, što je prekasno.

Razno

Domaći sajt Ask Gamblers prodat je za 15 miliona evra malteškoj kompaniji Catena Media. Time je ovo najveća poznata akvizicija domaće tehnološke kompanije. Domaći sajt postoji devet godina i najposećeniji je portal za ocenu igrača i rangiranje kazina. Visoka cena se objašnjava veoma visokim profitima sajta, a iza cele priče stoji trideset zaposlenih u Beogradu.

Google je predstavio projekat Digitalne garaže (https://digitalnagaraza-rs.withgoogle.com) u Srbiji. Reč je o novoj onlajn platformi koja svima, od studenata do preduzetnika, omogućava pristup besplatnim onlajn treninzima za savladavanje veština digitalnog marketinga i razvoja biznisa na internetu. Celokupni kurs se sastoji od 89 lekcija podeljenih u 23 modula i ko želi, može da polaže za sertifikat koji potpisuju Google i IAB Europe.

I za kraj, dve vesti iz sveta. Američka vlada je konačno donela neophodne korake u prepuštanju kontrole adresiranja na internetu ICANN-u. Očekuje se da u nekoliko narednih meseci svi neophodni ugovori budu potpisani i ujedno da će zaživeti dodatni mehanizam za rešavanje sporova.

Sud u Francuskoj je doneo odluku da u svim kompanijama sa pedeset i više zaposlenih ne može da se šalje e-mail nakon radnog vremena. U pitanju je tzv. pravo na isključivanje. Verovatno će odjednom postati popularno „odloženo” slanje e-mail poruka, pa kada se ponovo uključite sledećeg radnog dana očekujte lavinu poruka. Eto nam nove opcije u svim ozbiljnijim mail klijentima...

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Video servisi na internetu
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera