INTERNET<>
072016<><>

WWW vodič

Rio View

Iz nekog nedefinisanog razloga američki mediji mesecima dižu paniku negativnim vestima o pripremama za letnje Olimpijske igre koje će se održati u Rio de Žaneiru za nepuna dva meseca. U Googleu su rešili da ljudima daju priliku da sopstvenim očima pogledaju šta se dešava. Tako njihova Street View galerija ovog brazilskog grada sem popularnih znamenitosti, prelepih plaža i snimaka karnevala sada prikazuje i većinu borilišta, stadiona, bazena, trkališta i sličnih sportskih centara koji se pripremaju za Olimpijadu ili su već izgrađeni.

ow.ly/Aycj301AY3v

Argentina

Kada nas pritisne sparina vrelih letnjih dana, svi dobijemo želju da odemo negde gde je „lepo hladno”. Google Street View nedavno je u svoju bazu dodao više galerija prelepih nacionalnih parkova Argentine. Istina, nisu sve lokacije „osvežavajuće” kao ledom okovani vrhovi Nacionalnog parka Los Glaciares, ali u svakoj galeriji naći ćete bojne prizore od kojih zastaje dah i zaboravljate koliko vam je vruće. Pored Los Glaciaresa, obavezno virtuelno obiđite i Nacionalni park jezera Puelo kao i neverovatne vodopade u parku Iguazu.

goo.gl/gDjA7m

Timeglobe

Tvorci interesantnog sajta Timeglobe prikupili su sa Wikipedie i DBpedie podatke o više od 20.000 istorijskih događaja i postavili ih na svoj virtuelni globus. Pretraga može da se obavi na dva načina. Da ciljano upišete željeni događaj i da vam ga Timeglobe pokaže na mapi, ili da upišete početnu i završnu godinu vremenskog opsega koji vas interesuje, zatim rotirate globus i zumirate onaj deo mape sveta gde mislite da se nalazi događaj koji vas zanima. Na kraju, klikom na željenu lokaciju dobijate sa leve strane spisak događaja.

timeglo.be

Canon

Na prvi pogled, novi sajt kompanije Canon (postavljen na novi ’.canon’ domen) liči na očekivanu kombinaciju veličanstvenih fotografija, korporativnih vesti i poslovnih informacija i tek malo tehničkih novosti o najnovijim modelima. Istina, moderan izgled i lepe slike su zaista tu, ali takođe je jedan mali dragulj. Dovoljno je da skrolujete do sredine matične strane i naći ćete link ka muzeju Canonovih proizvoda koji možete da pretražujete po kamerama (telima), objektivima ili istorijskim dokumentima, a tu su i „suveniri” u vidu wallpapera.

global.canon

Giga slike

Ako ste pasioniranim ljubitelj umetnosti, onda sigurno želite da prostudirate najsitniji detalj nekog umetničkog dela. Problem sa tom željom je to što ekstremno približavanje slikama u muzejima najčešće varira između otežanog i kažnjivog. U pomoć pristupa Google Cultural Insitute sa svojim projektom Art Camera Images. U saradnji sa muzejima širom sveta, Google je koristio kamere ultravisoke rezolucije da snimi, naravno bez oštećenja, više od hiljadu trista umetničkih dela neprocenjive vrednosti, a zatim ih izložio u online galeriji.

goo.gl/CdA9rE

Novi Tate

Institucija koja je do kraja prošlog milenijuma bila poznata „samo” kao londonska galerija Tejt, prerasla je u instituciju sa ciljem očuvanja kulture koja objedinjuje četiri velika muzeja. Do nedavno je zvanični sajt Tejta bio funkcionalna verzija iz 2012. godine. Sada ova ustanova ima moderan sajt koji pokriva sva njena odeljenja i delatnosti, od očuvanja umetničkih dela starih više od pet vekova do edukativnog i istraživačkog rada u saradnji sa sličnim institucijama iz celog sveta. Za onlajn pretragu galerije neophodna je registracija.

www.tate.org.uk

Planina

Tokom osamdesetih godina prošlog veka evolucioni biolog Ričard Dokins učestvovao je u pravljenju kompjuterske demonstracije evolucije izborom specifičnih osobina jednostavnih oblika i njihovim prenošenjem, odnosno mutiranjem, kroz generacije. Pre dvadeset godina Dokins je napisao knjigu Climbing Mount Improbable (Uspon uz Neverovatnu planinu) o uticaju verovatnoće na aktuelnu teoriju evolucije. Njegov izdavač je na svom sajtu napravio simulator njegove stare demonstracije evolucije sa kojim možete sami da evoluirate razne oblike.

www.mountimprobable.com

Inter-Bing

Večno osuđen na boravak u Googleovoj senci i podsmehe u pop kulturi, Microsoftov Bing se ipak ne predaje i nastavlja sa dodavanjem zanimljivih opcija. Jedna od njih su interaktivni rezultati za pretrage edukativnog karaktera. Tako, na primer, ako u pretragu ukucate termin „solar system” kao rezultat dobićete interaktivni prikaz Sunčevog sistema sa animacijama, različitim pogledima i dodatnim informacijama, bilo da zadržite miš iznad željenog nebeskog tela ili kliknete na njega čime otvarate novi Bing tab sa tim objektom kao temom pretrage.

goo.gl/PoUzHP

NASA patenti

Da li želite da pravite rakete sa plazma-potisnicima, možda ugljenične nanocevčice visokog kvaliteta ili integrišete mikrofotonske uređaje u svoju elektroniku? Ako je odgovor potvrdan imamo dobre vesti – to je nedavno postalo još jednostavnije zahvaljujući patentima NASA. Svake godine brojni patenti razvijeni u NASA postaju javno dobro jer svemirska administracija ne pokušava da produži njihovo trajanje. Razlog za to je stimulacija tržišta i pronalazak novih primena za postojeće tehnologije bez straha od plaćanja za patente.

goo.gl/MPof6i

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Video servisi na internetu
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera