LAKI PINGVINI<>
072016<><>

USB Raptor 0.0.5.55

Lubenice, fleševi i ključevi

Koji od sinonima za prenosne USB fleš memorije koristite za vaš uređaj? Popularne „fleške” su postale neizostavni deo naše svakodnevice toliko da ih verovatno nosite sa sobom i kada su minimalne šanse da će vam zatrebati jer „nikad se ne zna”. Jeste li čuli da ih nazivaju „USB ključ”? Autor ovog teksta je mišljenja da je takav termin opravdan u samo dva slučaja: ako vam je slovenački maternji jezik ili ukoliko koristite USB Raptor, program koji će vašu flešku koristiti upravo kao ključ kojim zaključavate i otključavate računar.

Bilo da je u pitanju radna stanica na poslu ili kućni računar, veliki broj nas ne voli da im neko drugi „čačka” po kompjuteru, a kako je neminovno da povremeno moramo da se odvojimo od njega najbolja zaštita je zaključavanje nakon čega je potrebno ukucati odgovarajuću šifru. Ipak, dobra šifra je komplikovana i dugačka i, ako često moramo da napuštamo računar, postaje naporno svaki put ponavljati proceduru prijave. USB raptor omogućava da skratite ovaj postupak i da vašu USB fleš memoriju koristite upravo kao bilo koji drugi ključ (pod uslovom da ne pokušavate da ga rotirate dok je u „bravi”).

Mada je u pitanju Windows ekskluziva, USB Raptor nema klasičnu instalaciju već se pokreće iz direktorijuma u koji ste ga iskopirali nakon preuzimanja. Prvo pokretanje programa zahtevaće od vas da pročitate i prihvatite uslove korišćenja, što vam preporučujemo pošto se ne radi o velikoj količini teksta, a sadrži korisne informacije. Nakon potvrdnog odgovora, postaje dostupan radni prozor jednostavnog dizajna sa tri jasno obeležena koraka potrebna za uspešno konfigurisanje programa. Prvi je definisanje lozinke, sledeći je priključivanje USB fleš memorije koju želimo da koristimo kao ključ, generisanje enkriptovane datoteke i na kraju aktiviranje zaštite.

USB Raptor funkcioniše tako što konstantno vrši monitoring priključenih uređaja i proverava da li se na njima nalazi odgovarajuća datoteka. Onog momenta kada izvučete uređaj iz USB porta ekran se zaključava i onemogućava pristup sistemu sve do momenta dok se fleška ne priključi ponovo što automatski pokreće otključavanje i vi možete da nastavite tamo gde ste stali. Brzo i efikasno. Program možete pokretati ručno, po potrebi, ili podesiti da se pokreće zajedno sa sistemom, a ova podešavanja nalaze se u dodatnim tabovima u okviru radnog prozora ukoliko čekirate opciju Advanced configuration. Ovde je moguće podesiti parametre rada programa, kao i način i tip zaključavanja. Možete omogućiti da se otključavanje obavi unosom tekstualne lozinke ili komandom sa mreže, što je preporučljivo za slučaj gubitka ili oštećenja fleš memorije. Prisutne su i opcije za pojačavanje nivoa bezbednosti, ali o njima nećemo detaljno pošto su dovoljno dobro objašnjene u okviru samog programa.

Sigurno se pitate koliko je sve ovo zaista sigurno? Pa, nema definitivnog odgovora. USB Raptor ima dobru ideju i solidnu realizaciju, ali svakako nije all-in-one rešenje za zaštitu. Kada je aktivan radi solidno i nismo našli način da ga prevarimo, slabe tačke su momenti kada je moguće zaobići zaštitu (Safe mode i kašnjenje tokom startovanja sistema) što je potrebno rešiti na drugi način. Za povremeno i jednostavno držanje nepoželjnih dalje od bitnih stvari na računaru, USB Raptor je više nego preporučen.

Goran STRIČIĆ

 
Porteus 3.2 rc3
USB Raptor 0.0.5.55
Šta mislite o ovom tekstu?
Anoise 0.0.25
DDRrescue-GUI 1.5
Edukujmo edukatore

Platforma:
Windows
Licenca:
Creative Commons Attribution License
Veličina:
5,6 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
sourceforge .net /projects /usbraptor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera