NA LICU MESTA<>
072016<><>

IoT Week 2016

Nove dimenzije IoT-a

Hotel „Crowne Plaza”, Beograd, 30. maj – 3. jun

Događaj „IoT Week” potekao je iz IERC-a (IoT European Research Cluster). U međuvremenu, postao je istaknuti događaj koji privlači iz celog sveta ljude iz sveta industrije i akademskih krugova. Od 2014. godine, „IoT Week” se organizuje od strane tela koje se zove IoT Forum (www.iotforum.org">www.iotforum.org), zajedno sa lokalnim domaćinom kojeg biraju članovi IoT Foruma. Događaj je do sada održan u Barseloni, Berlinu, Veneciji, Bledu, Helsinkiju, Londonu i Lisabonu, a za ovu godinu je na „žrebu” izvučen Beograd.

Konferencija je održana u tri centralna dana, od 31. maja do 2. juna. Svaki dan imao je drugačije akcentovan program: prvi dan je bio posvećen inovacijama, drugi industriji, a treći istraživanjima. Od oko stotinu izlaganja/panela nama su se najviše svidele sledeće tri sesije: „Smart Art and data: Invisible infrastructure investigations” (www.labs.rs) Vladana Jolera, Andreja Petrovskog i Đorđa Krivokapića iz Share fondacije, sa komentarima Roba van Kranenburga iz IoT Councila, „Smart Home and Wearables: Deploying the consumers IoT” Antonia Jare i Mirka Rosa, praćena panelom u kom su učestvovali Martin Serano, Kit Lam, Leire Bastida, Bastian Pokorni, Džon Soldatos, Domenika Rotondi, Nenad Stojanović, i „IoT Applications” Tome Popovića, Mauricija Grive, Domenika Rotondija, Daejoung Kima, Milene Jovašević Stojanović i Frenka Le Gala.

Paralelno sa konferencijom održani su projektni sastanci i hackathon. Projektni sastanci su za razliku od ostatka dešavanja trajali dva dana duže, od 30. maja do 3. juna, dok je hackathon trajao koliko i sama konferencija. Hackathon je bio takmičarskog karaktera sa ukupnim fondom nagrada od 10.000 evra. Timovi su se borili za prestižne nagrade u kategorijama „Best Non-Developer App”, „Best Developer App” i „Security Hacking”. U kategoriji Developera prvo mesto podelila su dva tima za svoja rešenja „IoT za osobe sa invaliditetom” i „Rešenje za proveru nivoa buke: IoT-om protiv buke” i za to dobila nagrade od po 750 evra. U kategoriji Non-Developera prvo mesto i nagradu od 1250 evra osvojilo je rešenje „Detektor alkohola u dahu” napravljeno od strane „No Name” tima, drugo mesto i nagradu od 1000 evra rešenje „Senzor za detekciju požara” izrađeno od strane SmartPA tima, a treće mesto podelili su projekti „Rešenje za kontrolu kvaliteta vazduha” tima Lester i „Rešenje za Green Area monitoring” tima Artificial Intelligence System, za šta su dobili nagrade od po 250 evra.

Za više detalja o događaju posetite stranicu www.iot-week.eu, a za više tema o IoT zajednici stranicu www.iotforum.org.

Petar LONČAREVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Trend: finansijske tehnologije

 PRIMENA
SAP Sports One

 NA LICU MESTA
IoT Week 2016
Šta mislite o ovom tekstu?
Miadria konferencija
Prenos „Lenovo Tech World 2016” konferencije
Samsung prezentacija
Comtrade konferencija
ISWiB festival (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Star Trek Beyond
Ghostbusters
Ice Age: Collision Course
The Legend of Tarzan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Elektronski potpis i e-servisi u Srbiji

 VREMENSKA MAŠINA
FIFA, Doli i Saturn

 PRST NA ČELO
Antiheroj u hazard misiji
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera