PRIMENA<>
072016<><>

SAP Sports One

Novi alat za bolji trening!

Fudbalska reprezentacija Nemačke, od Svetskog prvenstva 2014. godine, prilikom pripreme igrača i tima koristi inovativni sistem za analizu podataka

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi vole sportove je osećaj neizvesnosti dok prate napeti događaj koji se odigrava pred njihovim očima. Sa druge strane, sportisti i treneri spremaju se godinama i treniraju satima svakog dana upravo da otklone tu neizvesnost, da budu bliže pobedi pre nego što takmičenje uopšte počne. Tokom priprema svaki sportista gleda kako da ostvari prednost nad konkurencijom. Trenira se telo da se ostvari fizička prednost, upoznaje se sa sobom, saigračima i protivnicima kako bi se stekla psihička prednost, a tu su i mali bonusi tehničke prirode. Kada pričamo o fudbalu, reprezentaciji Nemačke tehnička prednost nije strana stvar. Jedan od najvećih preokreta u istoriji međunarodnog fudbala, pobeda Nemačke nad Mađarskom u kišnom finalu Svetskog prvenstva u Bernu 1954. godine, se u solidnoj meri pripisuje naprednijoj opremi. Naime, nemački fudbaleri su na tom prvenstvu koristili novi izum Adolfa Daslera (osnivač kompanije Adidas) – prve kopačke sa izmenjivim kramponima koje su tokom poluvremena prilagođene nezgodnim kišnim uslovima. Šest decenija kasnije, Nemački fudbalski savez (DFB) je na Svetskom prvenstvu 2014. godine podigao upotrebu nove tehnologije u pripremi svog tima na novi nivo zahvaljujući sistemu zasnovanom na platformi SAP HANA.

IMDB

Kakve veze sad ima filmska baza podataka sa fudbalom? Male, zahvaljujući filmovima sa fudbalskom tematikom, ali ovde se ne radi o slavnom sajtu IMDb, nego o skraćenici IMDB koja se odnosi na termin In-Memory Database (baza podataka u memoriji). Od sredine prošle decenije, pre svega zahvaljujući masovnoj proizvodnji memorijskih čipova sve većeg kapaciteta (i višejezgarnih procesora koji lakše adresiraju više RAM), razvoj baza podataka koje se u potpunosti nalaze u radnoj memoriji računara dobio je snažan vetar u jedra. Stavljanjem kompletne baze u radnu memoriju eliminisano je usko grlo u pretraživanju baza – spori memorijski diskovi sa mehaničkim komponentama. Sem toga, ako se svi podaci nalaze u radnoj memoriji i nema potrebe za adresiranjem diskova, onda pretraga može dodatno da se optimizuje i bude obavljena kroz manje instrukcija i manje procesorskih ciklusa.

Dok je primarna primena IMDB u telekomunikacionim mrežama i sistemima za marketing na mobilnim platformama, ove baze su idealne za bilo koju namenu gde je neophodna napredna, a brza, analiza velike količine podataka. Sem toga, ova tehnologija omogućava istovremeno opsluživanje kompleksnijih relacionih baza podataka i sirovih podataka jednostavne strukture, a zatim i integraciju ovih informacija. Takva IMDB je i HANA (High-Performance Analitic Apliance) iz kompanije SAP. Kao što je to slučaj sa većinom ovakvih baza podataka, razvoj HANA započeo je sredinom prošle decenije. Danas je u pitanju fleksibilan sistem, zasnovan na hardveru iz kompanije IBM, koji sem osnovne baze podataka nudi i robustan softverski paket za manipulaciju, pretragu i upotrebu podataka koji se čuvaju. Širom sveta, HANA se koristi u bankama i finansijskim institucijama kako za analizu podataka tako i za upravljanje transakcijama. Zatim u medijskim kućama i telekomunikacionim firmama. Ipak, tema naše priče je implementacija ove platforme prilikom analize sportskih podataka.

Insights

Svaki sport prosto obiluje podacima. Među ljubiteljima bilo kog sporta postoje posvećeni fanovi koji napamet znaju na hiljade statistika brojnih igrača, timova i sezona. Tu su i stručni timovi selektora i trenera koji neprestano barataju sa još većom količinom podataka, nego što je to slučaj sa fanovima. Kompleksnost statistika na koje vođe timova neprestano moraju da paze dodatno se povećava tokom priprema za velika takmičenja. Nekada je trenerima bilo dovoljno da drže sve na nekoliko listova papira gde su vodili beleške. Papire su, ne tako davno, zamenile kompleksnije tabele na ekranima računara, a danas se manipuliše sa tolikom količinom podataka da je neophodan napredan sistem koji će da „sakrije” sitne detalje i predstavi jednostavne i upotrebljive informacije.

Što je više igrača na terenu, to je skrivena matematika iz sportskog događaja kompleksnija, a fudbal je jedan od sportova gde statistički podaci dostižu astronomske vrednosti i to ne zato što se radi o „najvažnijoj sporednoj stvari na Svetu”. Fudbalska implementacija platforme HANA nije nešto čime su se bavili isključivo stručnjaci iz kompanije SAP. Naime, dve godine pre početka Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine SAP i DFB su zajedničkim snagama započeli na razvoju sistema SAP Match Insights prve komponente paketa koji danas nosi naziv SAP Sports One.

Ideja iza sistema SAP Match Insights ukorenjena je, naravno, u poslovičnoj nemačkoj efikasnosti. Stručnom štabu DFB-a bio je neophodan način da efikasnije prate treninge do najsitnijih detalja kao i da olakšaju komunikaciju između igrača, trenera i ostalih stručnjaka u timu. Tako, na primer, zahvaljujući Match Insightsu treneri ne moraju da analiziraju snimke treninga već se svaki pokret svakog igrača automatski pretvara u grupu podataka koja se smešta u bazu i spremna je za obradu. Na ovaj način se ne prati samo trening i napredak svakog pojedinačnog igrača nego, za fudbal mnogo bitnije, kompleksna interakcija između bilo koje grupe igrača na terenu. Kako bi ilustrovali o kolikoj količini podataka se radi, iz DFB-a navode da deset igrača koji igraju sa tri lopte tokom deset minuta treninga generišu preko sedam miliona različitih statistika koje se obrađuju u bazi. Količina podataka koji se dobijaju analizom jedne utakmice višestruko je veći.

One

Nakon uspeha na Svetskom prvenstvu 2014. godine, SAP i DFB nastavili su razvoj sistema Match Insights, a saradnji su se priključili i klubovi FC Bayern Minhen i TSG 1899 Hofenhajm. Tokom protekle dve godine, dodatkom novih komponenata nastao je paket SAP Sports One. Match Insights je i dalje sastavna komponenta sistema, ali sada sa unapređenim interfejsom koji omogućava još jednostavniji i pregledniji pristup podacima iz odigranih utakmica ili sa treninga. Sistem je u stanju na osnovu video snimka utakmice da analizira kretanje svih igrača i lopte i prepozna ključne faktore koji su doveli do finalnog rezultata. Ubačena je i opcija simulacije situacija koje su viđene u meču, ali sa drugim taktikama ili igračima na odabranim pozicijama.

Komunikacija unutar tima je podignuta na novi nivo. Osim podataka koji se prikupljaju automatizovano, svaki igrač i član stručnog štaba sada može da unosi sopstvenu paletu statistika, primedbi, poruka za pojedine ili sve članove ekipe ili štaba putem aplikacije za smartfon – SAP Team One App. Na isti način treneri mogu da dele sa igračima bitne snimke sa treninga ili utakmica uz priložene savete, objašnjenja i primedbe. Ukoliko bilo koji deo tima ima specifičan režim treninga, oni mogu da naprave svoju chat grupu i sopstvene resurse kao što su video snimci ili grafikoni koje mogu da edituju i komentarišu. Zahvaljujući ovom sistemu reprezentacija tokom godine provodi „na okupu” mnogo više vremena, istina u digitalnom obliku, ali finalni rezultat – bolje razumevanje unutar ekipe – i dalje se postiže.

Pored opšte pripreme tima, pre svake utakmice je poželjna specifična priprema za okršaj sa tačno određenim timom. Tu na scenu stupa SAP Challenger Insights koji efektivno funkcioniše kao reverzni Match Insights. Na osnovu postojećih utakmica uspostavlja se ažurna baza za svaki protivnički tim i igrače. Tako stručni štab može da analizira potencijalne postavke protivnika sa najsitnijim detaljima za svakog igrača na svakoj poziciji. Kako se sistem ažurira u realnom vremenu, Challenger Insights je naročito koristan tokom pauze kada pruža detaljnu analizu prvog poluvremena. Posebnu kategoriju u ovom programu čini sastav protivničke klupe sa svim primerima taktika i ponašanja svih igrača kada bi ušli u igru nakon zamene.

Kada se završi grupni deo bilo kog velikog takmičenja, izvođenje penala postaje posebno bitna stavka. Platforma SAP Sports One ima posvećenu funkciju pod nazivom Penalty Insights namenjenu upravo olakšavanju pripreme za izvođenje jedanaesteraca. Ova funkcija namenjena je pre svega golmanima i njihovom trenerskom timu jer sadrži profile protivničkih igrača zasnovane na izvođenju penala tokom cele karijere. Pre svakog meča, golmani mogu da pogledaju spiskove igrača sa najvećom verovatnoćom da izvode penale, bilo na osnovu uspeha tokom karijere ili izbora datog selektora. Ove liste najboljih šutera jedanaesteraca u protivničkim timovima vode ka detaljnim profilima gde mogu da se prouče njihove navike, prilaz lopti za šut, procenti šuta u određeni deo gola i najčešća putanja i snaga šuta za svaki deo gola, pa čak i procenjeni psihološki pritisak na igrača da postigne gol. Pošto tokom utakmice na klupi nisu dozvoljeni tableti preko kojih bi bio moguć direktan pristup bazi, selektor može pre utakmice da odštampa sve bitne podatke za sve željene igrače. Sistem može da radi i u suprotnom smeru i pruži igračima koji izvode penale detaljne profile protivničkog golmana.

Bez granica

Iako je SAP Sports One razvijen za, i u saradnji sa, nemačkom fudbalskom reprezentacijom, to ne znači da je ovaj sistem ograničen na fudbal i pripadnike DFB-a. Tako SAP nudi ovaj paket bilo kom zainteresovanom klijentu i to ne samo u sferi fudbala. Prošle godine kompanija SAP je sklopila veliki broj ugovora sa organizacijama i timovima širom sveta. Na prvom mestu je svakako Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija, FIFA (Fédération Internationale de Football Association) koja svoju bazu sada zasniva na platformi SAP HANA, a tu pogodnost koriste svi posetioci sajta www.fifa.com. Prošle godine sklopljen je i ugovor sa severnoameričkom profesionalnom hokejaškom ligom, NHL (National Hockey League), gde se ista tehnologija koristi za praćenje i prikazivanje hokejaških statistika, kako u stručnim štabovima, tako i na zvaničnom sajtu lige nhl.com. Sajt nba.com već tri godine koristi prednosti koje pruža SAP HANA. Sličan ugovor je sklopljen sa Međunarodnim većem kriketa, ICC (International Cricket Council), uoči prošlogodišnjeg svetskog prvenstva. Klijenti su i Ženska teniska asocijacija, WTA (Women’s Tennis Association), jedriličarski šampionat Extreme Sailing Series, Nemačka hokejaška liga, DEL (Deutsche Eishockey Liga), kao i brojni drugi sportski događaji širom sveta, od golf turnira do Svetskog prvenstva u konjičkim sportovima.

• • •

U trenutku pisanja ovih redova grupni deo Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine još uvek je u toku. Da li će za plasman nemačke reprezentacije biti odgovorna prednost koju pruža SAP Sports One? Možda, ali samo ako su informacije koje ovaj sistem pruža ispraćene odgovarajućim treningom i, naravno, igrom na dan utakmice.

Budućnost bilo kog sporta je i dalje u rukama samih sportista, u njihovoj požrtvovanosti, kao i takmičarskom i timskom duhu. Ipak, sada sportisti i treneri imaju novi, moćan alat koji će im pomoći da usavrše svoje pripreme za takmičenja. Sem toga, već smo pomenuli da ljubitelji sporta obožavaju da prate i analiziraju obilje sportskih statistika, tako da smo sa ovim dodatkom sportskoj jednačini svi na dobitku.

Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Trend: finansijske tehnologije

 PRIMENA
SAP Sports One
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
IoT Week 2016
Miadria konferencija
Prenos „Lenovo Tech World 2016” konferencije
Samsung prezentacija
Comtrade konferencija
ISWiB festival (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Star Trek Beyond
Ghostbusters
Ice Age: Collision Course
The Legend of Tarzan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Elektronski potpis i e-servisi u Srbiji

 VREMENSKA MAŠINA
FIFA, Doli i Saturn

 PRST NA ČELO
Antiheroj u hazard misiji
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera