PHONE ZONE<>
072016<><>

LG G5

Telefon sutrašnjice

Sa pritiskom kupaca koji neprestano traže nešto novo, sveže i originalno LG je uvek znao kako da izađe na kraj. Takav je slučaj i ove godine, kada je kao nova perjanica i naslednik odličnog G4 predstavljen prvi Android modularni smartfon (ne računajući Guglov Project Ara, koji je ionako uvenuo u laboratoriji).

LG G5 je u osnovi zasnovan na proverenoj platformi ranijih modela ove porodice, ali pored modularne strukture (koja, između ostalog, podrazumeva i izmenjivu bateriju) donosi i redizajnirano kućište od metalne legure, prvo takvog tipa u G seriji, nešto drugačiji raspored tastera od onog na koji smo navikli, vrhunski ekran i kamere, kao i odličnu autonomiju.

Prvi pogled na ovaj telefon ne budi sumnju da se radi o uređaju neobične konstrukcije. Telefon ima uobičajene dimenzije za svoju klasu, kvalitetno unibody kućište od anodiziranog aluminijuma (sitnozrnasta legura koja ne skuplja masnoću s prstiju i ostvaruje jače trenje s kožom radi manjeg proklizavanja) i zaobljene ivice sa tasterima za podešavanje jačine zvuka, koji su se zadnje strane ponovo preselili na levi bok, nagoveštavajući još veće promene. Pri dnu leve ivice, lako utisnut u kućište i zavučen prema zadnjoj strani, leži mali ovalni taster koga možete pronaći samo ako ga tražite. Kada ga pritisnete, donji deo kućišta postavljen neposredno ispod ekrana će se odvojiti, otkrivajući svoju pravu funkciju: u pitanju je poklopac izmenjivog modula sa baterijom i konektorima za različite dodatke. U ovom trenutku, LG je predstavio samo dva takva modularna dodatka – Cam Plus, dodatak za kameru sa mehaničkim tasterima i točkićem za zumiranje i Hi-Fi Plus, portabilni Hi-Fi DAC sa ugrađenim pojačalom koje potpisuje Bang & Olufsen. Više o ovim dodacima pisaćemo drugom prilikom.

Prednjom stranom telefona dominira impozantan ekran, zaštićen Gorilla Glass 4 staklom koje je na gornjoj strani lako savijeno prema prednjoj ivici kućišta (osim estetskog momenta, ne uviđamo drugu namenu ove zakrivljenosti). Quantum IPS matrica sa always-on funkcijom za kontinuirani prikaz vremena, datuma i notifikacija stoji rame uz rame sa OLED ekranima iz Samsungovih top modela. Quantum matrica, s kojom smo se sreli kod modela G4, koristi drugačiju strukturu kristala u odnosu na klasične IPS panele, što u teoriji doprinosi jačem osvetljenju i intenzivnijim bojama; u praksi, međutim, osvetljenje nije na očekivanom nivou, pa pod vedrim nebom može biti poteškoća sa čitljivošću.

Posle veoma pozitivnog iskustva sa prošlogodišnjim modelom, od kamere u novom uređaju očekivali smo samo najbolje, a to smo i dobili. Uvođenjem još jednog senzora LG je fotografsko iskustvo podigao na viši nivo: dve kamere, jedna sa senzorom od 16 megapiksela, a druga sa širokougaonim sočivom i senzorom od osam megapiksela u sinergiji daju fantastične rezultate. Osim šireg ugla zahvatanja, koji je idealan za panoramske snimke i velike grupne portrete, ovakav optički sistem obezbeđuje niz atraktivnih efekata (riblje oko i slične). Senzor sa većom rezolucijom pruža bolji kvalitet fotografija, u smislu količine detalja, oštrine i ekspozicije, naročito u HDR režimu; posebno smo impresionirani kvalitetom fotografija snimljenih u zatvorenom prostoru (kvalitet slike u većini slučajeva nadmašuje i Galaxy S7).

Još jedna zanimljivost u vezi sa ovim telefonom je novi Snapdragon 820, naslednik proslavljenog modela 810. Za razliku od osmojezgarnog prethodnika, 820-tka je četvorojezgarni čip sa maksimalnim klokom od 2,2 gigaherca koji dokazuje da više jezgara ne znači nužno i bolje performanse (uverili smo se u to i prošlog meseca, kada smo testirali HTC 10). Utisci u realnom radu i rezultati brzinskih testova su krajnje pozitivni, a uz četiri gigabajta memorije na ploči, G5 u mnogim zadacima nadmašuje čak i S7 (naročito na planu grafičkih performansi). Pored internih 32 gigabajta prostora za skladištenje, na raspolaganju je i microSD slot osposobljen za rad sa karticama do dva terabajta (kada one budu dostupne). Funkcija Adaptive Storage ni ovde nije dostupna, pod istim opravdanjem koje je za S7 izneo Samsung (potencijalni pad performansi zbog sporosti memorijskih kartica). Baterija je još jedno polje na kome G5 briljira, i to ne toliko zbog njenog kapaciteta i autonomije (Galaxy S7 je tu osetno bolji), koliko zbog brzog punjenja: potrebno je samo pola sata da se baterija napuni do 70% kapaciteta (do 30% stiže za fantastičnih 15 minuta).

Softver je jedina stavka u ovom telefonu kojom nismo oduševljeni. Tačnije, u pitanju je LG UX 5.0 interfejs koji je po mnogo čemu sličan prošlogodišnjoj iteraciji, osim po jednom – nedostaje fioka za aplikacije. Po ugledu na EMUI i neke druge Android interfejse, UX 5.0 očigledno koketira s navikama korisnika sa Dalekog istoka, koji preferiraju ovakvu (dez)organizaciju aplikacija. Sličnost sa Huawei Emotion UI interfejsom je očigledna, čak i kada je dizajn ikonica u pitanju. Srećom, LG je najavio ažuriranje koje će vratiti fioku za smeštanje aplikacija.

Sve u svemu, originalnost i vrhunski kvalitet najbolje definišu ovaj uređaj, kao što je slučaj i sa većinom premium uređaja korejskog proizvođača. I dok kvaliteti telefona nisu upitni, marketinška strategije je nešto oko čega se treba brinuti. Na primer, neopravdano zapostavljen model V10 ne nailazi na očekivan entuzijazam kod kupaca naviknutih na konstantno „hajpovanje” medijskim objavama, a LG (ne)svesno dopušta da im ovaj vanserijski telefon klizne kroz prste. Nadamo se da slična sudbina neće zadesiti i G5, koji je u svakom pogledu superioran u odnosu na pređašnja izdanja i veći deo konkurencije.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
CAT S60
Coolpad MAX
LG G5
Šta mislite o ovom tekstu?
DinnerTime Plus
World Around Me
Expense IQ
TED
VPN Easy
Cinematics: The Movie Guide
Science Journal
Spaces – Small group sharing
CamScanner
aktiBMI
Card Case: Share cards nearby

Ukratko
1. Metalno kućište ima idealne proporcije, prijatnu masu od 160 grama i pruža odličan osećaj pod prstima; G5 možda nije najatraktivnije dizajniran telefon na tržištu, ali udobnost korišćenja prevazilazi očekivanja.
2. Smisao modularne strukture ogleda se u unapređenoj funkcionalnosti, prilagodljivosti telefona kao višenamenskog uređaja i produženju životnog veka. Spram toga, vodootpornost se ne čini kao velika žrtva.
3. QHD IPS ekran je oštar kao žilet i po ukupnom kvalitetu tik uz ekran sa Galaxyja S7; always-on funkcija je veoma korisna i ne troši mnogo energije – svega 0,8% baterijskog kapaciteta po satu rada.
4. Snapdragon 820 je pravo malo čudo tehnike koje briljira na svakom planu, počev od teškog multitaskinga, preko najzahtevnijih igara (GPU je posebno moćan!), do tečnog rada sa kamerom u 4K režimu. Štedljiv je i minimalno se zagreva.
5. Kamera sa senzorom od 16 megapiksela pokriva ugao od 75 stepeni i nudi besprekoran kvalitet snimaka, dok ona od osam megapiksela zaostaje po kvalitetu, ali pokriva čitavih 175 stepeni.

Operativni sistem:
Android 6.0.1
Dimenzije:
145,4 x 73,9 x 7,7 mm / 159 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 čipset (dual-core 2,15 GHz Kryo CPU + dual-core 1,6 GHz Kryo CPU + Adreno 530 GPU), 5,3” IPS LCD (1440 x 2560, 554 ppi), 4 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v4.2 A2DP/LE/aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/hotspot/Direct/DLNA, NFC, čitač otiska prsta, GSM/HSPA/LTE, USB v3.1 Type-C v1.0, USB OTG, 16 Mpx 2160p OIS / 8 Mpx 1080p OIS, nano-SIM, Li-Ion baterija 2800 mAh, QuickCharge 3.0
Proizvođač:
LG
Kontakt:
Telenor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera