TEST DRIVE<>
072016<><>

SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS

Moguće rešenje

Na testu nam se našlo nekoliko pomagala firme SilverStone za „naživo izmenjive” hard-diskove. Konkretno, tu je jedan konvertor koji pretvara prostor za tri 5,25-inčna uređaja u kavez za četiri hard-diska, a uz to će vam trebati odgovarajući hot swap konektori.

 
Možda nemate više mesta za hard-diskove, možda ste zbog hlađenja i grafičke karte morali da izbacite hard-diskove van kućišta, ili možda želite da matoro odrtavelo kućište iskoristite kao ozbiljan server ili NAS. Pomoć u ovakvim situacijama može da vam pruži SST-CFP52B. Iza ove kriptične i nimalo zanimljive oznake krije se aluminijumska kutija u koju staju četiri plastične „šrafles” ladice za 3,5-inčne hard-diskove, sa sopstvenim ventilatorom i maskom/mrežicom koja će se uklopiti u skoro svako crno kućište. Kako optički uređaj postaju stvar prošlosti, ovaj proizvod zameniće tri beskorisna 5,25-inčna slota sa fiokama za četiri hard diska. Uz to, SST-CFP52B je hot swap „kompatibilan”. Ovo je pod navodnicima, jer konektor morate da dokupite. Zbog hot swap kompatibilnosti ventilator je pričvršćen za masku (nije na fotografiji), a skidanjem maske sa ventilatorom, gubi kontakt i isključuje se, što omogućava pristup hard-diskovima čije su fioke okrenute ka napolje. Cena ovog uređaja na našem tržištu iznosi oko 3600 dinara, što je cena čitavog jeftinog kućišta, ali dobijate kvalitetno aluminijumsko kućište sa kvalitetnim ventilatorom, uz poznato ime, i mogućnost da (uz doplatu) imate hot swap.

Kad smo već toliko puta pomenuli „vruću razmenu”, pogledajmo adaptere koje morate da kupite da biste mogli da koristite ovu funkciju. CP-05 je u stvari običan ekstender, praktično produžni kabl sa SATA i naponskim konektorom, sa nosačem koji može da se montira na kavez za hard diskove. Ako vaša ploča ne podržava hot swap i ova funkcija nije podešena u BIOS-u, imate samo produžni kabl. Ovaj adapter košta oko 1300 dinara. CP-05 SAS predstavlja naprednu verziju prethodno opisanog modela. Ovaj konektor je namenjen povezivanju SAS/SATA 6G uređaja i kompatibilan je sa pločama i adapterima koji podržavaju ovaj standard. Osim pločice sa konektorima ima i dva kondenzatora od 2200 pikofarada koji služe za stabilizaciju napona. Nešto napredniji model iziskuje nešto više novca, u ovom slučaju 1800 dinara.

Testirani uređaji predstavljaju specifične adaptere koji vam ili trebaju ili ne trebaju, i tako ih treba i posmatrati.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Šta mislite o ovom tekstu?
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Proizvođač:
SilverStone
Kontakt:
Mycrosystems
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera