TEST DRIVE<>
072016<><>

LC-Power Gaming 980B Skytower

Solidan oblakoder

Susret sa Silverback kućištem uverio nas je da je LC-Power i te kako sposoban da izađe iz okvira „običnih” kućišta i „izlakta” se međ’ velike, sa sasvim ubedljivom kombinacijom stila i kvaliteta izrade. Ono što im sa druge strane najbolje ide su „radnička” kućišta koja nude mnogo za uloženi novac. Kućište koje nam se našlo na testu nikako nije obično, ali bar vizuelno pripada upravo toj kategoriji i pre će da privuče potencijalne kupce opcijama i veličinom, nego krajnje rezervisanim izgledom „kockaste” gromade.

Iz ovog uvoda i naziva kućišta može da se zaključi da je Gaming 980B Skytower masivno kućište, otprilike veličine starih Tower kućišta, ali i još šire, što je svakako dobro. Kvalitet i završna obrada upotrebljenih materijala su sasvim solidni. Lim je iznadprosečno debeo, što dodaje čvrstinu koja se već naslućuje iz dimenzija i mase. Konstrukcija stoji na velikim stopama sa gumenim podloškama, što smanjuje vibracije komponenata i obezbeđuje da vaš oblakoder ne napusti položaj. Plastika je takođe solidna, pokriva čitavu prednju i gornju masku kućišta i obrađena je da podseća na brušeni metal, što subjektivno smatramo nepotrebnim: ako cena ne dozvoljava upotrebu metala, nema potrebe za finišem koji „liči”, jer kupac neće pomisliti da se radi o pravom aluminijumu. Iza vratanca koje pokrivaju gornji deo prednje maske nalazi se prostor za ugradnju do četiri 5,25-inčna uređaja ili kontrolera/panela čega već što odgovara dimenzijama. Iza fiksnog dela prednje maske nalaze se dva ventilatora prečnika 120 milimetara sa crvenim svetlećim diodama koji uvlače vazduh u kućište. Ugrađeni ventilatori (još jedan na zadnjoj strani) predstavljaju prednost u odnosu na nekoliko skupljih LC-Power kućišta koje smo testirali, jer su ona fabrički bila „fanless”. Gornja maska sastoji se od zakošenog dela sa konektorima i velikim poklopcem koji sa strane ima „škrge” za ventilaciju. Od konektora su vam na raspolaganju četiri USB 2.0 porta i dva izvedena po novijem 3.0 standardu. Kako se radi o novom modelu radije bismo videli „četiri nova i dva stara”, ali kako je i konkurencija inertna po ovom pitanju nećemo mnogo da kudimo proizvođača. ’Power’ i ’Reset’ tasteri su sa druge strane veliki, čvrsti i imaju jasan klik, što nažalost i mnogo skupih modela „omaši” – još jedan plus za 980B. Pomenuti poklopac se lako skida odvrtanjem dva šrafa koji mogu rukama da se odvrnu. Praktično celo kućište je „šrafles” i svi šrafovi, ladice i poklopci sasvim dobro dihtuju. Za one kojima je bitno da se pohvale „iznutricama”, tu je i bočni prozor koji je kvalitetno uklopljen u stranicu i neće igrati u ritmu motora ugrađenih komponenti i ventilatora.

Bočne strane otkrivaju glavnu karakteristiku ovog modela. Podeljene su na klasičnu stranicu i vratanca koja se nalaze ka prednjem delu i više se izvlače nego otvaraju. Kako su bočne stranice podeljene na dva dela između njih je zanitovana lajsna koja pomaže stabilnosti kućišta. Vratanca pokrivaju prostor kaveza za hard-diskove i prostora za 5,25-inčne uređaje. Mehanizam radi svoj posao i vraća se na mesto (ne automatski, već rukom), ali deluje kao da neće izdržati malo nasilniju upotrebu ili naslanjanje, mada nećete otvarati ova vrata svaki čas. Vratanca se nalaze sa obe strane, što olakšava manipulaciju diskovima i kablovima, naročito ako se uzme u obzir to da 980B podržava hot swap. Ukoliko vaša ploča podržava pomenutu funkciju, ovaj model može da postane korisna osnova za serversku mašinu. Na štampanoj ploči za hot swap nalaze se i konektori za ventilatore. Svaki par SATA konektora i priključaka za ventilatore napaja se preko jednog moleksa. Kavez ima kapacitet šest 3,5-inčnih hard diskova, koji se smeštaju u plastične ladice sasvim dobrog kvaliteta izrade i završne obrade. Pored ovog kaveza u kućištu ima mesta za još tri 2,5-inčna HDD/SSD uređaja. Dva mogu da se montiraju na desnoj strani prostora za 5,25-inčne uređaje (sa spoljne strane) a treći u unutrašnjost pomenutog prostora, iznad kaveza za hard-diskove.

LC-Power Gaming 980B Skytower ima dovoljno mesta za ugradnju ventilatora da ohladi i najjače komponente. Pored ugrađena tri ventilatora prečnika 120 milimetara (od kojih onaj na zadnjoj strani može da se zameni sa ventilatorom prečnika 140 milimetara), opciono je moguća ugradnja još pet ventilatora. Ispod poklopca na gornjoj strani ima mesta za montažu tri ventilatora prečnika 120 milimetara ili dva prečnika 140 milimetara, dok je na donjoj strani ispod kaveza za hard-diskove moguće postaviti dva ventilatora prečnika 120 milimetara. Pored ovako velikih potencijala za vazdušno hlađenje, 980B može da posluži i kao osnova za ozbiljno vodene hlađenje. Iako podeljene bočne strane otežavaju pravljenje loopa, na gornju stranu bez problema staje 360 radijator debljine 25 milimetara sa ventilatorima jednakih dimenzija. Uz malo više gimnastike i strpljenja i na donjoj strani može da se ugradi radijator. Šest rupa za cevi olakšava montažu spoljnih radijatora koji zbog izgleda i veličine kućišta neće mnogo remetiti vizuelni utisak.

Ukoliko zadržite kavez za hard-diskove i samim tim hot swap mogućnost, moći ćete da ugradite grafičku kartu (ili više njih) dužine do 350 milimetara, što je dovoljno za većinu modela. Ukoliko vam je sa druge strane potrebno više mesta za grafike, a hard-diskovi nisu na listi prioriteta jer vaša igračka mašina pohranjuje podatke isključivo na SSD, možete da uklonite kavez i dobijete dovoljno prostora i za višeglave grafičke karte. Kako smo već pomenuli, čitavo kućište je „šrafles” pa su i limčići koji pokrivaju slotove za proširenje u stvari plastični poklopci koji se lako skidaju, a kad stoje na mestu ne „landaraju”. Prostor (visina) od 190 milimetara za procesorske hladnjake više je nego dovoljan za većinu modela na tržištu i jedino će najviše „kule” probiti klirens. Prostora za napajanja ima više nego dovoljno, uz ugrađeni filter za prašinu da pomogne da se pogon vašeg računara ne „uguši”. Naravno, ukoliko ugradite zaista veliko napajanje verovatno nećete imati mesta za radijator sa ventilatorima u dnu kućišta.

Kada se saberu utisci LC-Power Gaming 980B je izuzetno dobra osnova kako za ozbiljnu radnu stanicu ili server, tako i za višeglavu, tečno hlađenu igračku aždaju. Pri tom nije ni lepo ni ružno, pa može da se modifikuje do mile volje. Spisak opcija i kvalitet izrade iziskuju malo više novca, ali čini se da će ako ovaj model bude koštao tek nešto više od sto evra, kao u Zapadnoj Evropi, 980B biti ozbiljna konkurencija kućištima slične cene.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Šta mislite o ovom tekstu?
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Osnovno:
4 x 5,25”, 6 x 3,5”, 3 x 2,5”, 7 slotova za proširenja
Ventilatori:
maksimalno 8 x 120 mm ili 3 x 140 mm i 4 x 120 mm
Ostalo:
podržava Micro-ATX, ATX i E-ATX standard, filter za vazduh ispod napajanja, prozor na bočnoj stranici, 4 x USB 2.0, 2 x USB 3,0, konektori za slušalice i mikrofon
Proizvođač:
LC-Power
Kontakt:
MID 9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera