TEST DRIVE<>
072016<><>

Benq GC2870H

Nekako drukčiji od drugih

Do skora smo bili naviknuti na standardne dimenzije ekrana kao što su 19, 21, 24, 27 i 29 inča. Zatim smo dobili među-dimenzije 19,5, 21,5, 23 i 25... A sada za sve one kojima je 27 inča premalo, a 29 preveliko, imamo i prvi monitor sa dijagonalom od 28 inča koji dolazi iz BenQ i nosi oznaku GC2870H.

Pomalo je nejasan izbor baš tolike dijagonale... OK, znamo da je reč o tome da maksimalno iskoriste vafer za proizvodnju panela, ali dokle više? Izbor rezolucije nam ostavlja želju za više, s obzirom na to da ona iznosi samo 1920 x 1080 piksela, a ostatak specifikacije GC2870H zapravo obećava.

Vizuelno, reč je o tamnom pravougaoniku, jednostavnih linija u kombinaciji mat crne plastike i brušenog „aluminijuma”. U fazonu „male crne haljine”: uklapa se uvek i može se nositi u svakoj prilici. Takva je situacija i sa GC2870H: neće proći zapaženo zbog svog sasvim nerazmetljivog dizajna, ali će se lepo uklopiti u kućni ili poslovni prostor. Kvalitet izrade je dobar, ne najbolji, pošto se kućište blago uvija, ali druge nedostatke u izradi nismo primetili. Broj konekcija je bazičan, pa pored analognog konektora imamo dva HDMI 1.4 konektora, što je zapravo u skladu sa maksimalnom rezolucijom koju ovaj model može da prikaže, a i cenovnim rangom kojem pripada.

BenQ, za razliku od nekih drugih konkurenata, ističe da je reč o Flicker-free panelu, tj. da reprodukovana slika ne treperi, kao i da je GC2870H opremljen Low Blue Light tehnologijom, koja smanjuje količinu plave u prikazu. Obe tehnologije smanjuju naprezanje očiju tokom dužeg vremena provedenog ispred kompjutera.

Ali to nisu jedini načini kojima BenQ pokušava da „spasi” naše oči. GC2870H je opremljen VA panelom koji reprodukuje 8-bitnu kolornu paletu sa 85 odsto pokrivenosti NTSC kolornog spektra (većina monitora prikazuje samo 72 odsto), uz LED pozadinsko osvetljenje. A to su ona „obećanja” koja smo pomenuli nešto ranije, jer i softverski deo prati hardversku specifikaciju. Tako na raspolaganju imamo nezavisna podešavanja za RGB spektar, pa Hue i Saturation, koja nam omogućavaju da veoma precizno podesimo reprodukciju. Pored svih drugih standardnih podešavanja, imamo osam predefinisanih profila – Standard, Low Blue Light (Multimedia, Web, Office, Reading), Movie, Game, Photo, sRGB, Eco i User. To je sasvim dovoljno za svakog korisnika pošto su, po našem mišljenju, predefinisani profili veoma korektno podešeni.

Standardni profil nas je ostavio zbunjenim u pozitivnom smislu. Reprodukcija je mekana, bez prejakog i neprijatnog kontrasta, nema neprijatnog isijavanja, tj. osvetljaj nije prejak, tonovi i boje su realni, topli i zasićeni. Štaviše, odmah smo pokrenuli sintetičke testove ne bismo li otkrili neki feler, ali... Uniformnost panela je na visokom nivou. Da nema blagog isijavanja u gornjem levom i desnom ćošku, bez problema bismo ga stavili u klasu dva ili tri puta skupljih ekrana. Reprodukcija crne je tamna, duboka, nema sivila. Bela ne isijava, a ujedno je i prirodno bela, bez primesa plavih ili žutih tonova. Zahvaljujući ovako kvalitetnoj reprodukciji kontrast koji prikazuje GC2870H je na visokom nivou. Reprodukcija RGB kolornog spektra ne pokazuje nedostatke, a boje su, kao što smo već napomenuli, zasićene i prirodne. Ni na gradient test nemamo nikakve zamerke, u bilo kom obliku i sa bilo kojim bojama da smo ga testirali, rezultat je bio isti – odličan. Sa takvim rezultatima u sintetičkim testovima ni malo ne čudi da GC2870H pokazuje skoro identične rezultate kao naš kalibrisani monitor koji koristimo svakodnevno. Kažemo skoro identične, jer nas je „blam” da priznamo da je fabričko podešavanje jeftinijeg ekrana toliko dobro podešeno, kao naš par godina stariji model iz više klase. Uglovi gledanja standardni, stvarno bi bio ozbiljan promašaj da su na ovome ili na brzini odziva pali... A nisu.

Zapravo jedini kamen spoticanja koji vidimo je rezolucija, jer je veličina piksela poveća, tj. gustina tačaka je ispod 80 po inču, pa slika iz blizine ne izgleda toliko oštro... Da je bolje, onda GC2870H ne bi koštao koliko košta, već bi bio u višoj klasi i po specifikaciji i po ceni, a on, konkretno, košta oko 24-25 hiljada dinara. Ovo nije prvi put da nas je neki model iz kompanije BenQ pozitivno iznenadio odnosom kvaliteta i cene, i nećemo se buniti ako tako nastave.

Vojislav VUJANIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Osnovno:
28 inča, 1920 x 1080 px, VA, LED
Ostalo:
2 x HDMI 1.4, D-sub, Headphone out, osvetljaj 300 cd/m2, kontrast 3000:1 (dinamički 20.000.000:1), vreme odziva 5 ms GtG, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
Benq
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera