TEST DRIVE<>
072016<><>

Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge

Još tanjih ivica

Jer tako je moderno, lepo, i u skladu sa ostatkom UltraSharp game. Ni novi model U2717D nije izbegao (dvo)godišnje vizuelno osveženje, a i što bi? Dizajn svih Dellovih monitora u poslednjih nekoliko godina je uvek bio „kao prstom u oko”, a tako je i sada.

Dizajnirati ekrane „bez ivica” je stari trend, ali sa ovim modelom je sve još više minimizovano, pa tako ni donja „lajsna” nije više izražena, već je toliko umanjena da i ostatak ekrana izgleda tanje. Radni naziv je „InfinityEdge” i veoma nam se dopada. Nova kombinacija boja je suptilnija nego ranije, pošto siva, koja je tu da „lupa kontru” crnoj, sada tamnija. Ujedno smo napokon dobili USB portove, po 3.0 specifikaciji, na levoj bočnoj strani, umesto da se svi nalaze na poleđini. Daleko pristupačnije rešenje, naročito ako često koristite neki vid prenosnih memorija.

Promene postoje i „ispod haube”, pa se umesto LG-jevog IPS panela, sada koristi Samsungov PLS. Ali nema ni najmanje potrebe za brigom, pošto je u suštini reč o identičnoj tehnologiji, samo sa različitim nazivom. Ali kako su se ove promene odrazile pri korišćenju?

Sam kvalitet izrade je ostao nepromenjen, uvijanje ekrana je minimalno i ne postoji neprijatno krckanje i puckanje, koje bi pokazalo da je negde zakidano na izradi. Rad mehanizama za rotaciju ekrana je gladak, ali inicijalno pruža otpor, kako ga slučajno ne biste zarotirali u vertikalan položaj, levo-desno ili pomerili gore-dole. A može i da menja nagib, klasično. Broj konekcija naspram prethodnog modela je smanjen. Tačnije fali nam jedan DP (DisplayPort) konektor, ali i bez njega ima ih sasvim dovoljno – DP In, DP Out, mini DP, HDMI i audio out, a tu su i četiri USB 3.0 konektora, dva pozadi i dva na boku.

Tasteri su klasični, kratkog hoda i odličnog odziva. Meni je standardan, bez naprednih opcija, sa osam predefinisanih profila – Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temp, sRGB, Custom Color. Gama ima dva podešavanja PC ili Mac i to bi zaista bilo to.

Dell U2717D dolazi kalibrisan iz fabrike, ali je podešavanje presvetlo. Čak i svetloj prostoriji, posle nekog vremena postaje zamorno da se gleda. Osvetljaj smo sa fabričkih 75 spustili na 41, a kontrast smo ostavili na 75. podeoku. Slika je topla i ovakav prikaz će odgovarati najvećem broju korisnika, jer je i sam prikaz boja verodostojan onome što oko vidi, a ni kontrast nije „prenapucan”.

Uniformnost ekrana je standardna za ovu klasu, ne i odlična. Primetno je da je ekran u donjem levom i gornjem desnom ćošku svetliji, pa to utiče i na ukupni utisak jer je primetno da je najtamniji u sredini i ka ivicama koje nisu „prosvetljene”. Ništa neuobičajeno za monitore ovog ranga. Gradient testovi ne otkrivaju ništa neuobičajeno, njihov prikaz je dobar. Test razlike nijansi od po dva odsto daje odlične rezultate, dok u onom gde se boja preliva od najtamnije do najsvetlije, jedinu zamerku imamo da su najtamniji tonovi malo „slepljeni”. Ovaj nedostatak nismo primetili u realnim uslovima upotrebe, pošto se detalji u senkama jasno razlikuju. Reprodukcija pojedinačnih boja iz RGB spektra, takođe, nije otkrila nikakve nedostatke, osim da su boje zasićene i realno prikazane. Čak i pri dužem korišćenju monitora, nismo primetili nedostatke koji bi mogli negativno da utiču na rad čak i kod onih osoba koje se bave pripremom za štampu ili obradom fotografija. Ovo nije idealan monitor za takav rad, ali ako vam preciznost od 99.99 odsto nije potrebna, bićete sasvim zadovoljni. Uglovi vidljivosti i vreme odziva, pošto je neophodno da ih pomenemo, su takođe „po specifikaciji”.

Dell U2717D generalno nije doneo ništa drastično novo naspram svog prethodnika, već su sva poboljšanja inkrementalna i odnose se na neke od zamerki koje su korisnici imali. Sa dijagonalom od 27 inča i rezolucijom od 2560 x 1440 piksela, oštrina prikaza je odlična, reprodukcija boja veoma dobra, a broj mogućnosti za povezivanje sa drugim uređajima je više nego dovoljna, te Dell U2717D čine dobrom kupovinom.

Vojislav VUJANIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Osnovno:
27 inča, 2560 x 1440 px, PLS, wLED
Ostalo:
DisplayPort 1.2a, mini DisplayPort, DisplayPort out, HDMI (MHL), 4 x USB 3.0, osvetljaj 350 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 8 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera