TEST DRIVE<>
072016<><>

Dell Inspiron 15 7559

Nenametljivi gejmer

Tržište tradicionalnih PC računara je u veoma čudnoj i teškoj poziciji. Prodaja opada iz kvartala u kvartal još od 2013. godine, a naročito ako se poredi sa respektivnim mesecima prethodnih godina. Prošla godina je najlošija u istoriji, a ova ne deluje nimalo bolje. Sada smo u situaciji da sve što treba tradicionalnom PC korisniku mogu da odrade uređaji višestruko manji i jeftiniji, a glavešine u posrnuloj PC industriji od toga jako boli glava. Dell kroz ove turbulentne vode za sada pliva sa minimumom „štete”. Na nekim tržištima, Dell je čak i povećao procentualno učešće, ali ne povećanjem broja prodatih računara, već znatno manjim padom prodaje u odnosu na konkurenciju, što nije ništa manji uspeh. Neki Dellovi potezi svakako imaju smisla na tržištu koje je odavno prošlo „daj-šta-daš” granicu. U poteze sa smislom i svrhom verujemo da spada i najnoviji gejmerski laptop iz Inspiron serije sa oznakom 7559.

Inspiron 7559 je gejmerski laptop „srednje klase” dizajniran da ponudi mnogo toga pod „povoljnim uslovima”. Do nas je stigla varijacija 7559 koja je vrlo blizu maksimuma serije, a to znači: 16 gigabajta memorije, SSD uz dodatak terabajtnog magnetnog diska, tač ekran itd. Iako za gejmerske mašine i dalje po inerciji važi da je Windows jedan od glavnih uslova, 7559 se na našem tržištu prodaje sa preinstaliranim Ubuntuom. Nažalost, Dell se još uvek nije potrudio da preinstalirani Ubuntu na svojim mašinama dotera i pripremi za korisnike, pa ćemo i na ovom modelu naći vremešni OS u verziji 14.04. Uz to, Dell nam nudi igračku mašinu sa snažnom grafičkom kartom, ali bez neophodnih drajvera, pa ćete za akceleraciju na Ubuntuu (baš kao i na Windowsu, uostalom) morati da se potrudite sami. Tačno je da Dell otvara mogućnost korisnicima koji već imaju Windows da prođu jeftinije, ali je takođe tačno i to da Steam postaje dominantna platforma za distribuciju igračkih sadržaja, a njegova „kuća” je Linux (ne Windows) koji Dell već nudi na svom hardveru. Zaista je teško razumeti zbog čega tradicionalno izostaje taj „poslednji korak” za Dellov Ubuntu program.

Gejmerski laptopovi, pored nešto veće cene i jačih bazičnih performansi, tradicionalno donose i nešto veće gabarite neophodne da bi se višak toplote izbacio što efikasnije iz računara. Novi Inspiron u principu ne odstupa od ovog pravila, ali je dodatni „porez” na težini i debljini laptopa relativno skroman. Laptop je težak 2,67 kilograma, strujni adapter još nekih pola kila, a na najdebljem delu kućište novog Inspirona ima 25,3 milimetra. Ovo nisu zanemarivi gabariti, ali su u poređenju sa drugim gejmerskim modelima sasvim prihvatljivi.

Da Dell misli ozbiljno sa ovim modelom možete da vidite već po tome što je za srce sistema odabrao Intel Core i7-6700HQ, a ništa manje glasno to ne govori i šesnaest gigabajta radne memorije. Core i7-6700HQ je procesor iz Intelove šeste generacije i najslabiji iz „ergele” četvorojezgarnih i7 procesora. Osnovna radna frekvencija ovog CPU-a je 2600 megaherca, a u turbo režimu podiže frekvenciju na 3500 megaherca. Uz šest megabajta keša i hajpertreding, to mu daje veoma ozbiljan nivo performansi koje se mogu koristiti i u mnoge druge svrhe pored igranja. Dizajneri, fotografi, videografi, pa i programeri će ovaj model imati na svojim radarima između ostalog i zbog toga što su igračke linije i boje na kućištu tek blago naglašene u vidu par crvenih detalja na kućištu, pa 7559 „prolazi” i kao standardni ili čak profesionalni računar.

Trajno skladištenje podataka je povereno raznorodnom paru diskova. Kada je bitna brzina čitanja ili pristupa disku, rad sa sistemom i mesto za instalaciju vaših desktop aplikacija, koristićete Samsungov SSD od 128 gigabajta. Brzina sekvencijalnog čitanja podataka kod ovog diska ide i preko 500 MB/s, što je odličan rezultat, ali je brzina sekvencijalnog upisa dosta manja, nešto preko 200 MB/s. U modernoj upotrebi računara (a to govori dosta o vremenima u kojima živimo) brzina čitanja informacija je daleko značajnija za ukupne performanse od brzine upisa, jer je moderni korisnik uglavnom okrenut konzumaciji sadržaja, a mnogo manje stvaranju. Ruku na srce, računari su na sebe preuzeli uloge mnogih drugih tradicionalno reproduktivnih uređaja, pa je i to jedan od razloga za ovaj debalans. Dakle, za skladištenje vašeg omiljenog multimedijalnog sadržaja koristićete drugi disk iz pomenutog para – Seagateov magnetni disk od 1000 (tačnije 931) gigabajta. Na ovaj način se sa parom diskova adekvatno i efikasno pokrivaju sve potrebe za skladištenjem podataka.

Core i7-6700HQ ima integrisan HD 530 GPU koji bez problema i vrlo prihvatljivim performansama pokriva sve desktop potrebe, čak i na visokim rezolucijama. Intel HD 530 je takođe energetski veoma efikasno rešenje što omogućava da više „soka” iz baterije ostane za „ozbiljne” namene kada je neophodno pokrenuti „tešku artiljeriju”. „Teška artiljerija” je u slučaju Inspirona 7559 zapravo Nvidia GeForce GTX 960M sa četiri gigabajta sopstvene GDDR5 video memorije. Ovaj GPU spada u višu srednju klasu mobilnih grafičkih adaptera, pa je takvo i iskustvo u korišćenju. GTX 960M je grafički adapter izrađen na čuvenoj Nvidia Maxwell arhitekturi sa modernim tehnologijama kao što su BatteryBoost ili GPU Boost koje će optimizovati rad GPU-a na bateriji. Izmereni rezultati su u domenu očekivanih, a performanse dovoljne za pristojno igranje, čak i u 4K rezoluciji.

Kad smo kod 4K rezolucije, pomenimo da Inspiron 7559 na svojih 15,6 inča isporučuje sliku sa celih 3840 x 2160 tačaka. Panel je, u modelu koji je stigao na naš test, potpisao Samsung, a reč je o panelu osetljivom na dodir. Bez obzira na to što ova rezolucija predstavlja tehnološki napredak, teško je oteti se utisku da je na ovoj dijagonali to ipak previše i da korisnik teško može efikasno da iskoristi toliki broj tačaka. Pored toga što tač-panel visoke rezolucije poskupljuje laptop, 4K rezolucija predstavlja i nezanemarljivo hardversko opterećenje u radu, koje sasvim sigurno ima negativne efekte i na trajanje baterije.

Pomenuta baterija ima kapacitet od 74 Wh i sastoji se od šest litijum-jonskih ćelija. Na našem standardnom testu sa prosečnim opterećenjem i maksimalnim osvetljenjem laptop je izdržao skoro tri sata, što je odličan rezultat za računar sa ovakvim hardverom.

Ovaj Inspiron je smešten u crno kućište izrađeno od veoma kvalitetne plastike sa superiornom završnom obradom. Gejmerske aspiracije ovog modela spolja odaje samo diskretna tamno-crvena nijansa koja se pojavljuje na par prominentnih mesta. Tastatura sa pozadinskim sedefastim osvetljenjem je takođe vrlo kvalitetna, iako tasteri imaju relativno plitak hod. Tačped ima izdašne dimenzije i postavljen je tako da ne smeta pri brzom kucanju. Sve u svemu, 7559 je odlično dizajniran računar, spolja i iznutra. Bez primetnih nedostataka, ovaj laptop će bez problema biti zamena za vaš desktop i omiljeni gedžet u kući. Ako bismo tražili dlaku u jajetu, kritikovali bismo samo odluku o tač-panelu 4K rezolucije – veća cena i veoma slaba upotrebljivost tač interfejsa na desktop OS-ima bi bili naši glavni argumenti. Sve drugo ide u prilog ovom računaru. A cena? Pa, cena je kao i obično priča za sebe i za svakog od nas je malo drugačija.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
IceStorm46293
Cloud Gate16018
Fire Strike3957
PCMark 8
Home3583
Creative3787
Work3575
Cinebench R15
OpenGL [fps]82.65
CPU [pts]674
CPU (samo jedna nit) [pts]150
MP Ratio [x]4.49
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina25.84
Knodes/s12401
AS SSD Benchmark
Sequential read / write [MB/s]502.88 / 135.59
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje2:47:00
 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Procesor:
Intel Core i7-6700HQ 2,6 GHz (Turbo 3,5 GHz)
Memorija:
16 GB Hynix DDR3-1600 SDRAM dual-channel
Grafika:
integrisana Intel HD 530 Graphics + Nvidia GeForce GTX 960M (4 GB GDDR5)
Zvuk:
Intel Skylake, ugrađen mikrofon, stereo zvučnici i subwoofer
Ekran:
15,6 inča, 3840 x 2160 px, IPS, tač panel, glossy
Kamera:
HD 720p
SSD:
Samsung 128 GB
HDD:
Seagate 1000 GB 5400 obr/min
Mreže:
Intel Dual Band Wireless-AC 3165 (ac/b/g/n), Bluetooth 4.0, Ethernet 10/100/1000 Mbit/s
Priključci:
HDMI, 3 x USB 3.0, RJ-45, 3,5 mm combo audio, čitač SD kartica
Baterija:
litijum-jonska, 6-ćelijska, 74 Wh
Dimenzije i masa:
383 x 265 x 25,3 mm, 2,67 kg
Operativni sistem:
Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr)
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera