TEST DRIVE<>
072016<><>

HP Omen 17

Impresivno Predskazanje

Laptop (pa i sam desktop) kao koncept nije prevaziđen, iako su kapetani industrije to pokušavali da nam saopšte jureći za novim formama koje bi bile prihvatljivije raznim klasama korisnika. Pokušavajući panično da spreče pad prodaje, proizvođači su posezali za raznim uspešnim i manje uspešnim konceptima, pogrešno pretpostavljajući da korisnici žele nešto sasvim drugačije od onoga što oni nude i da su umorni od klasičnih formi ličnih računara. U stvari, pad prodaje ima daleko kompleksnije i dublje razloge, što je postalo jasno u kasnijim godinama globalne krize.

Sa duge strane, zaista se približavamo tehnološkom trenutku kada moćnim i brzim računarima neće trebati velika kućišta i ventilatori da bi sprečili pregrevanje. Koliko god da smanjimo CPU ili GPU čipove, uvek će veće kućište i bolje hlađenje davati više računarske snage. Međutim, postoje i novi momenti. Rezolucija ljudskog oka je dosegnuta, softverska industrija predvođena Microsoftom posustaje u izmišljanju razloga zbog čega bi trebalo apgrejdovati računar. Koliko-toliko drži se još samo industrija igara. Može li industrija video igara sama da izvuče računarsku industriju iz krize? Verovatno ne, ali većina velikih proizvođača misli da je to značajan segment tržišta koji, čak i u godinama najdublje krize, još uvek ima potencijal.

Sa priličnim zakašnjenjem u odnosu na konkurenciju, HP je pokrenuo seriju gejmerskih prenosnih računara pod nazivom Omen („Predskazanje”), sa idejom da se igračkom tržištu ponudi novi kvalitet po pristupačnoj ceni. Ovaj put nemamo posla sa ultrabookom, već sa klasičnim 17-inčnim laptopom. Doduše, Omen 17 jeste nešto tanji i nešto lakši od industrijskog proseka, ali je i dalje po gabaritima čvrsto usidren u kategoriji klasičnih laptopa.

Pomenute gabarite pre svega određuje impresivni ekran sa dijagonalom od 17,3 inča. Model Omena koji smo dobili na test ima AU Optronics WLED ekran sa punom UHD rezolucijom (3840 x 2160 piksela). Pored odličnog osvetljenja i kontrasta, ovaj ekran ima verovatno najbolju anti-glare tehnologiju koju smo imali prilike da vidimo na laptopima srednje klase. Na belim pozadinama, direktni odraz svetlosnog izvora se gotovo ni ne vidi, a na crnim pozadinama je toliko prigušen i umekšan da se i sitniji tekst bez problema prati u zonama najveće refleksije. UHD rezolucija na 17-inčnoj dijagonali zaista izgleda sjajno i ima mnogo više smisla nego na manjim ekranima. Uz to, HP nije posegnuo za tač panelom, što bi samo dodatno povećalo ukupnu cenu uređaja. Tač interfejs na Windowsu ionako nije naročito efikasan, a ekran bez čvrstog pozadinskog oslonca nije idealan za tu vrstu kontrole.

Da bi Omen bio uspešan igrački laptop (i efikasna zamena za desktop, kad je to potrebno), HP je morao da ponudi dovoljno sirove procesorske snage, a to Intel Core i7-6700HQ svakako ima. Ovaj 14-nanometarski čip Intelove šeste generacije je veoma popularan poslednjih meseci upravo zbog odlične kombinacije procesorske snage, potrošnje struje (mada nije low power) i cene. Iako se deklarisana toplotna disipacija od 45 W na prvi pogled može učiniti veoma visokom, ovaj CPU nudi dovoljno sirove snage u svoja četiri jezgra da to opravda. Kao i u drugim modelima sa ovim procesorom, ispoštovana je osnovna radna frekvencija od 2,6 gigaherca i turbo frekvencija do 3,5 gigaherca, što daje respektabilnu zalihu snage kada je to neophodno. Uz to, integrisani GPU – Intel HD 530 je pouzdano i efikasno rešenje za desktop grafiku koje dodatno ne opterećuje bateriju.

HP se odlučio da ovaj procesor upari sa DDR4-2133 memorijom, a konkretan primerak koji je stigao do nas imao je 12 gigabajta ove memorije u dual-channel konfiguraciji. DDR4 memorija još uvek nije pokazala sve prednosti u odnosu na najbrže DDR3 memorije, ali to je tehnologija koja tek sazreva pa je moguće da će softverska ažuriranja koja budu dolazila u narednim mesecima prevagnuti tas na DDR4 stranu. 12 gigabajta memorije svakako je dovoljno za većinu modernih korisničkih potreba, a oni kojima treba više će umeti da odmere da li je ovaj laptop baš to što traže. Na tržištu SAD-a Omen 17 se može naručiti i sa više memorije, ali na našem testu je tek probni primerak koji može pretrpeti izvesne izmene dok stigne do naših prodavnica.

Igračko jezgro ove interesantne mašine čini Nvidia GTX 965M sa četiri gigabajta posvećene 128-bitne GDDR5 video memorije. Ovaj GPU postiže odlične rezultate na testovima i predstavlja dobar izbor za većinu novih i najavljenih naslova ako se ima u vidu da podržava DirectX 12 i OpenGL 4.5. Sa ovim GPU-om i UHD monitorom igrači dobijaju odlično igračko iskustvo, a verovatno bi bilo i nerealno očekivati moćniji GPU na ovoj klasi laptopa. Vrhunski grafički užitak upotpunjuje par Bang & Olufsen zvučnika, kojima istini za volju nedostaje jedan dobar subwoofer, ali i dalje proizvode zvuk iznad industrijskog proseka.

Omen 17 dolazi sa dodatkom koji još uvek ne viđamo često na novim modelima laptop/ultrabook računara. Na vrh ekrana HP je smestio Intelovu RealSense 3D kameru. Računar se isporučuje sa 3DMe softverom, pa je moguća beskrajna zabava sa trodimenzionalnim skeniranjem sopstvenog lica i pravljenjem raznih figurica koje je moguće i naručiti preko interneta. Osim toga, pitanje je trenutka kada će nove igre podržati RealSense 3D tehnologiju pa će biti moguće „samog sebe” prebaciti u virtuelni prostor igre. RealSense 3D donosi i upravljanje pokretima ruku, slično onome što postoji na modernim konzolama (uz Kinect, recimo). Još bolje (ili gore, u zavisnosti od ugla posmatranja) igre će uskoro moći da prate vaše emocije. Ovo je moguće jer je RealSense 3D zapravo vrsta Kinecta sa višom rezolucijom i kraćim dometom – skeniranje se obavlja na rastojanju nešto manjem od metra. Na tom rastojanju i sa tom rezolucijom, praćenje emocija igrača postaje sasvim moguće, a prve igre koje to čine postoje već neko vreme. Naravno, jedno od glavnih pitanja je kako zaustaviti da vaš emocionalni feedback na razne podsticaje ili 3D sken visoke rezolucije vašeg lica odu sa vašeg računara u pogrešne ruke. Ovo pitanje je naočito aktuelno na platformi kakva je Windows gde se više i ne krije (u Windowsu 10 je deo EULA) nesuvislo prikupljanje ličnih informacija protivno volji velike većine korisnika i bez obzira na to kako podesite „telemetriju”.

Omen 17 će izgledom odgovarati mlađoj igračkoj populaciji. HP očigledno misli ozbiljno sa ovom serijom računara pošto je na poklopcu odustao od prepoznatljivog HP logoa i stavio poseban simbol kao logo Omen serije. Već smo navikli da HP koristi vrlo kvalitetne materijale, pa je i ovo kućište napravljeno od ukusno šrafirane kvalitetne plastike. Tastatura je utisnuta u plastiku, tasteri su nešto plići, ali je osećaj pri kucanju i dalje odličan zbog taktilnog odziva koji pruža udarac u dno tastera. Tastatura ima vrlo standardan raspored i atraktivno crveno pozadinsko osvetljenje. Stilizovani font na tastaturi se odlično uklapa u ukupni izgled laptopa, a jedina čudna odluka jeste da se kursorski tasteri za gore i dole ne urade u punoj veličini. Pri tome je taster za gore nešto veći nego onaj za dole, a sve to deluje nepotrebno jer prostora za sve tastere u punoj veličini ima u izobilju na 17-inčnim laptopima. Tačped je izuzetno veliki i ponaša se veoma dobro, čak i u intenzivnijem radu sa kursorom. U isto vreme osetljivost je podešena tako da ne smeta pri bržem kucanju. Jedino je tasterska klackalica na tačpedu nešto mekše podešena, ali treba imati u vidu da je ovo tek probni primerak i da će serijski biti „ispeglaniji”.

Omen 17 je impresivan gejmerski laptop, ima odličan ekran, moćnu grafiku, brz Samsungov NVMe disk od 512 gigabajta, RealSense 3D kameru i mnogo toga drugog što mu ide u prilog. Prerano je da komentarišemo cenu, ali nema sumnje da će ovaj model naći svoje poklonike i na našem tržištu.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
IceStorm29955
Cloud Gate14853
Fire Strike5081
Fire Strike Extreme2678
PCMark 8
Home3359
Creative/
Work3701
Cinebench R15
OpenGL [fps]83.12
CPU [pts]646
CPU (samo jedna nit) [pts]141
MP Ratio [x]4.57
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina25.07
Knodes/s12034
AS SSD Benchmark
Sequential read / write [MB/s]1286.84 / 176.98
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje2:43:00
 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
Šta mislite o ovom tekstu?
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Procesor:
Intel Core i7-6700HQ 2,6 GHz (Turbo 3,5 GHz)
Memorija:
12 GB Hynix DDR4-2133 SDRAM, dual-channel
Grafika:
integrisana Intel HD 530 Graphics + Nvidia GeForce GTX 965M (4 GB GDDR5)
Zvuk:
Intel Skylake, ugrađen mikrofon, stereo Bang & Olufsen zvučnici
Ekran:
17,3 inča, 3840 x 2160 px, WLED, anti-glare
Kamera:
HD 720p + Intel RealSense 3D
SSD:
Samsung NVMe 512 GB
Mreže:
Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/b/g/n), Bluetooth 4.0, Ethernet 10/100/1000 Mbit/s
Priključci:
HDMI, 2 x USB 3.0, USB 2.0, RJ-45, 3,5 mm combo audio, čitač SD kartica
Baterija:
litijum-jonska, 58,6 Wh
Dimenzije i masa:
415 x 278 x 33,5 mm, 2,67 kg
Operativni sistem:
Windows 10 Home
Proizvođač:
HP
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera