TEST DRIVE<>
072016<><>

BenQ MW529

Ljetno kino

Prošle zime, koje se u ove vrele dane retko ko seća, imali smo prilike da testiramo jednog od predstavnika nove generacije BenQ video projektora namenjen poslovnoj primeni. Za razliku od zime, leto i gledanje filmova na otvorenom daleko bolje idu jedno uz drugo, a kada se uzme u obzir i aktuelno fudbalsko prvenstvo i sva sportska takmičenja koja nas čekaju ovog leta, jasno je da uređaji ovog tipa spadaju u „vruću” sezonsku robu. Otud i ne čudi da je novi BenQ MW529, iako na papiru takođe namenjen biznis kategoriji, zapravo više nego podesan tipičnoj letnjoj razonodi, gledanju sportskog sadržaja i filmova.

Gledano spolja, BenQ ne donosi ništa novo, bela plastika prosečnog kvaliteta i mnoštvo tastera na samom projektoru za one koji umeju da zature daljinski upravljač privlače najviše pažnje. Veliko sočivo sa regulacijom kako oštrine tako i nivoa uvećanja slike nudi precizan hod i lako je postići željeni fokus i veličinu, ali nedostatak zaštitnog poklopca jasno govori da BenQ nije predvideo često prenošenje ove sprave. Pomoćna treća „noga” koja služi za regulisanje visine „bacanja” slike takođe može da zasmeta, jer je prilično klimava, osim u krajnjim položajima, a onima koji vode računa o detaljima će možda zasmetati nedostatak lakog prilaza lampi za njenu brzu zamenu.

Kako pominjemo lampu, jasno je da se BenQ nije odlučio za moderno LED osvetljenje već se drži proverene DLP tehnologije. Naravno, mane koje LED nema, a ogledaju se u vidu većeg zagrevanja, potrebe za aktivnim hlađenjem ventilatorom, kao i čekanjem na zagrevanje i hlađenje lampe pri uključivanju i isključivanju uređaja očekivano su prisutne. Zapravo jedina prednost lampi je u većoj količini svetla koju može da pruži, potrebno je preko 3000 ANSI lumena za pristojnu sliku u lošim svetlosnim uslovima, tj. kada nema totalnog mraka, a to je do skora bio veliki problem za LED tehnologiju.

Međutim, kineski proizvođači su već počeli da nude modele sa LED osvetljenjem snage preko 4000 lumena, a kojom brzinom će ih poznatiji brendovi pratiti u ovom trenutku ostaje da se vidi. Kada je u pitanju konkretna lampa u MW529 projektoru koji imamo na testu, sposobna je da pruži maksimalno 3300 lumena, uz životni vek od oko 4500 radnih sati u standardnom režimu, pa do zavidnih 10.000 sati u Eco režimu štednje energije.

Pomenuli smo da je ovaj projektor iako smešten u biznis kategoriju pogodan za kućno korišćenje i to zahvaljujući 16:10 odnosu strana koji je gotovo idealan za uređaje ovog tipa, odličan za filmove, a opet dovoljno komforan za poslovne prezentacije. Rezolucija spada u HD ready kategoriju: 1280 x 800 piksela je dovoljno za prijatno gledanje filmova, ali čitanje teksta na dijagonalama preko dva metra je prevelik zalogaj za sliku ove rezolucije. Srećni smo da vidimo HDMI ulaz na ovom modelu, jednostavnost spajanja i podešavanja, kao i dostupnost kablova, a da ne pominjemo kvalitetniju sliku, vrede svakog dinara više potrebnog da se izdvoji za uređaj sa ovim tipom konekcije, te nam je drago da ga BenQ ovom prilikom nije preskočio.

Softverske mogućnosti su standardne, automatsko prepoznavanje izvora, interfejs koji omogućava korekciju geometrije, rad kako sa predefinisanim profilima slike ili definisanje sopstvenih, uz jednostavan pristup bilo preko daljinskog upravljača ili tastera na uređaju. Fabrički nivo kontrasta i zasićenje boja su očekivano skromno podešeni i potrebno ih je podići za tridesetak procenata kako bi se dobila kvalitetna slika. Crna boja je očekivano problematična, kao i kod ostalih modela sa jakim osvetljenjem, ali to je već mana same tehnologije. Dubina crne će biti onolika koliko vam je mračna soba, i donekle će biti manje primetna dizanjem kontrasta i pojačavanjem zasićenja boja. U realnim uslovima se kontrast i osvetljenje mogu dići do nekih 75 odsto bez većih gubitka na kvalitetu slike, sve preko toga već vodi u prezasićenje i gubljenje detalja.

Generalno gledano, slika je dobrog kvaliteta te, iako smo viđali bolju na Full HD modelima, BenQ je ipak cenom od oko 500 evra na našem tržištu osetno povoljniji do vrhunskih modela. Odličan vek lampe, pristojan kvalitet slike i odnos strana koji je zgodan kako za gledanje filmova tako i za ozbiljniji rad, prednosti su koje BenQ MW529 nudi te, iako ima po koju manu, možemo reći da se radi o sasvim pristojnom projektoru. Makar za ovu sezonu, dok LED modeli ne zakucaju na velika vrata.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Šta mislite o ovom tekstu?
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Osnovno:
rezolucija 1280 x 800 px, veličina slike 1,5-7,6 m, kontrast 13000:1, osvetljenje 3300 lumena
Konekcija:
HDMI, 2 x VGA, kompozitni, S-video, RCA, 3,5 mm audio
Ostalo:
DLP, 3D ready (120 Hz), daljinski
Proizvođač:
BenQ
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera