TEST DRIVE<>
072016<><>

Vector Watch Luna

Štedljivi egzo-ekran

Treba znati da postoje alternative pametnim satovima sa ekranom na dodir na kakve smo navikli. Dobili smo na test sat kompanije Vector, model Luna, sat koji je dovoljno drugačiji da se razlikuje od svega „već viđenog”.

Na prvi pogled, sat odaje izuzetnu prefinjenost. Brušeno metalno kućište sa nenametljivim tasterima sa desne strane stvara stvarno jak prvi utisak. Završna obrada je na visokom nivou, pažnja o detaljima isto tako. Tasteri su blago ispupčeni po obodu i pod prstom je jasno kada su pritisnuti koliko je potrebno. Model koji smo dobili je došao sa crnom silikonskom narukvicom, ali postoje i modeli sa metalnom i kožnom narukvicom. Prema specifikaciji proizvođača, sat je otporan na vodu do dubine od pedeset metara, s tim da nije preporučljivo da se neki od tastera pritisne dok je pod vodom.

Ekran ovog sata nije osetljiv na dodir i nije u boji. U pitanju je monohromatski ekran sa pozadinskim osvetljenjem. Podataka o rezoluciji nema, ali prikaz je izuzetno čist, iako gustina tačaka nije preterano velika. Na dnevnom svetlu je dobar, sa dobrim uglovima vidljivosti, što je sasvim prihvatljivo s obzirom na tip ekrana. U uslovima slabijeg svetla i noću, tu je pozadinsko osvetljenje koje se pali na dugme i tada je prikaz jasan. Prikaz na ekranu je stalan, nije potrebno bilo šta pritisnuti da bi se ekran uključio.

Ako nije osetljiv na dodir kako se onda koristi? Sve što je potrebno za upravljanje ovim satom su tri tastera sa strane. Gornji i donji za kretanje po meniju, a srednji za ulazak i izlazak iz aplikacija. Kretanje po meniju i aplikacijama je krajnje intuitivno i tu nema nikakve zamerke. Za postavke je potrebno pritisnuti gornji i srednji taster nekih desetak sekundi i tu su podešavanja sata, između ostalog i datuma i vremena, tako da sat može da se koristi i kao stand alone uređaj. Ne treba napominjati da se na taj način njegova upotrebna vrednost smanjuje. Postoji osam ekrana koji se smenjuju skoro trenutno. Tu su sat, daljinsko upravljanje kamere na telefonu, štoperica, alarm i slično.

Luna se može upariti sa mobilnim telefonima pod iOS, Android i Windows operativnim sistemima. Uparivanje je, u našem slučaju sa Android telefonom, proteklo bez problema. Neophodnu aplikaciju je potrebno skinuti sa Marketa, a jedan QR kod odštampan na pakovanju koji vodi ka njoj ne bi bio na odmet. Unutar aplikacije je pregršt opcija. Odavde se dodeljuju aplikacije svakom ekranu sata gde onaj ekran na aplikaciji je ujedno u tom trenutku selektovan i na satu i svaka promena je trenutna. Preko aplikacije na telefonu moguće je preuzeti preko 50 skinova za izgled sata tako da vaš Vector Luna bude poseban. Određeni ekrani podržavaju strimovanje podataka, tako da je moguće pratiti određena dešavanja na satu u vidu kratkih redova u određenom delu ekrana, a to opet zavisi kojem ekranu je dodeljena ta uloga. Moguće je dodati Facebook, Twitter, Instagram, vremensku prognozu, pa čak i rezultate fudbalskih utakmica na evropskom fudbalskom prvenstvu koje je upravo u toku.

Unutar aplikacije su dozvole šta će od obaveštenja telefon slati ka satu. Dovoljno je otčekirati šta nam ne treba i to je to. Kada stigne neka poruka, sat će blago zavibrirati i pojaviće se krug oko trenutnog ekrana što je znak da imamo pristiglo obaveštenje. Pritiskom na srednji taster ulazimo u obaveštenja i skrolujemo po njima. Poruke sa Vibera, SMS-a i sl. će se delimično prikazivati (samo tri linije teksta), dok će se mejlovi manifestovati samo kao obaveštenje. Međutim, ako sat u tom trenutku okrenemo ka sebi, poruka će se prikazati bez potrebe da preko tastera ulazimo u obaveštenja, zahvaljujući žiroskopu. Jednom kada telefon pošalje obaveštenje o pristigloj poruci ono prestaje da stoji u gornjoj traci telefona, što je pomalo čudno.

Kao i obično za ovakve uređaje, u kutiji pored sata smo zatekli samo dokumentaciju i magnetni USB kabl za punjač. Uređaj se puni nekih dva do tri sata, a baterija je u stanju da izdrži čitavih trideset dana, dovoljno da zaboravimo gde nam je kabl za punjenje. U moru raznih mobilnih uređaja i sličnih gedžeta, verujemo da je ovaj sat među šampionima po pitanju autonomije. Pošto je lišen ekrana u boji osetljivog na dodir – nije ni čudo. Sat nema nikakve slotove za memorijsku i SIM karticu. Za takvo nešto i nema podršku, a ni potrebu. Sve podatke koje prikazuje crpi preko Bluetooth veze sa telefonom. U pitanju je low energy Bluetooth veza i to je jedini način za bilo kakvo povezivanje sata sa svetom.

Luna dolazi u kvalitetnoj i elegantnoj kutiji i pravi je uređaj ako želite nekog da obradujete poklonom. Doduše, malo skupljim poklonom, jer Vector Luna zapravo košta koliko i Samsung Gear S.

Dejan PETROVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Šta mislite o ovom tekstu?
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Synology RT1900ac

Osnovno:
monohromatski ekran 1,4 inča (35,6 mm), BLE (Bluetooth Low Energy) veza sa Android, iOS, Windows telefonom, osam aplikacija po izboru
Ostalo:
akcelerometar, senzor ambijentalnog svetla, žiroskop, vibracija, pozadinsko osvetljenje ekrana, trajanje baterije do 30 dana, vodootporan do 50 m, prečnik kućišta 44 mm
Proizvođač:
Vector
Kontakt:
iStyle
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera