TEST DRIVE<>
072016<><>

Samsung UE65KS9000

LCD za primer

Na prvi pogled je samo sledeća generacija prošlogodišnjeg modela koji je prvi predstavio Quantum Dot tehnologiju u Samsungovoj ponudi (da, i drugi proizvođači koriste ovu tehnologiju), ali ovaj model je značajan zbog nečeg sasvim drugog.

Kvalitet izrade je na veoma visokom nivou. Korišćena je veoma kvalitetna plastika sa zadnje strane, a okvir oko panela je veoma tanak i lep. Postolje je u obliku slova Y, sličnog dizajna kao i na prošlogodišnjem modelu. Krilatica „Dizajn 360” se upotrebljava za opis uređaja koji lepo izgledaju sa svih strana i da kao takvi mogu da se postave i na sred sobe u kojoj se koriste, u slučaju KS9000 modela ima pun smisao.

Za inicijalno podešavanje slike, internet podešavanja, skeniranja TV kanala zadužen je veoma savremeno dizajniran vodič. Uz vodič je vešto implementiran i mali tutorijal o tome kako se koristi daljinski upravljač ili uključuje mrežni kabl. Naravno, sve je pojednostavljeno i prilično brzo je sve spremno za upotrebu. Detaljnija podešavanja su pomalo sakrivena u Advanced meniju. Tu je moguće u sitne detalje podešavati nivoe pozadinskog osvetljenja, modove prikaza slike na panelu, zvuk, internet...

Evolution kit više neće biti zamenjiv od strane Samsunga i fokus će ubuduće biti samo na softverskim updateima. Koncept Evolution kita je delom zadržan, a sada se naziva One Connect. U njemu se i dalje nalazi procesor i svi najbitniji priključci, tako da se sam TV oslobađa velikog broja kablova koji bi inače visili iza njega. Ovogodišnjem modelu nedostaje i kamera koja je ranije bila smeštena iznad ekrana na sredini TV-a. Kad smo kod stvari koje nedostaju, moramo da pomenemo 3D naočari i podršku za gledanje 3D video snimaka. Samsung tvrdi da interesovanje jednostavno toliko malo da nema svrhe dodatno poskupljivati uređaj tom opcijom.

Tizen radi brzo i stabilno. Komande i opcije su svedene na minimalizam onih televizora što se ne nazivaju pametnim, ali sa dobrom namerom da pojednostavi svakodnevno korišćenje većini ukućana. Sve je pojednostavljeno do te mere da je prilično zadovoljstvo koristiti KS9000 i posle nekoliko sati gledanja. Novi daljinski upravljač je veoma lepo i uspešno dizajniran sa minimalističkim pristupom. Sve što vam treba je tu, ni manje ni više. Pojedini tasteri su samo sličice na ravnoj plastici koja lagano ulegne pod pritiskom prsta. Elegantno rešenje koje lepo izgleda a ne ometa funkcionalnost uređaja.

Medija plejer je uspeo da reprodukuje sve što smo mu ponudili. Visoka rezolucija, veliki bitrate, DTS i Dolby višekanalni zvuk, sve je radilo savršeno. Kvalitet reprodukcije zvuka je zaista na visokom nivou. Navigacija kroz sadržaj na našem test hard-disku (tri terabajta HD i UHD video snimaka) je bila veoma pregledna i prilično lako smo se snalazili sa velikim brojem direktorijuma i video zapisa. Premotavanje videa prilikom gledanja ili biranje sledećeg iz istog direktorijuma je jednostavno zahvaljujući preglednom interfejsu i intuitivnim komandama.

Panel KS9000 modela je pozadinski osvetljen LE diodicama koje su raspoređene duž donje ivice panela (što smo sa lakoćom otkrili zahvaljujući termalnoj kameri sa CAT S60 telefona). Zahvaljujući specijalno optimizovanom softveru i hardverskim poboljšanjima ovog VA panela, dinamičko menjanje pozadinskog osvetljenja nije toliko upadljivo niti posebno smeta prilikom gledanja TV-a. Ako ipak želite naprednije FALD pozadinsko osvetljenje, ono je ove godine rezervisano za model KS9500.

Led pozadinsko osvetljenje sa Quantum Dot tehnologijom (Samsung UE65JS9580 SUHD, SK 8/2015) pruža osvetljenost panela od 1000 nita, što je jedan od preduslova za ispunjavanje HDR standarda za prikaz slike. Osvetljenje od 1000 nita ne mora da bude konstantno da bi ispunilo HDR standard, dovoljno je da TV može za kratko vreme da reprodukuje taj nivo osvetljenja. Na primer – scena kada u mraku naiđu kola sa upaljenim svetlima – potrebno je da farovi budu osvetljeni maksimalno da bi se stvorio što uverljiviji/realniji osećaj stvarnog događaja. Veći je problem kako će LCD panel da ukroti toliko jako pozadinsko osvetljenje i da reprodukuje kvalitetnu sliku sa realnim prikazom boja. Na naše veliko i prijatno iznenađenje KS9000 prilično dobro izlazi na kraj sa najzahtevnijim test snimcima kojima smo ga zasipali. Za jedan LCD panel slika je odlična. Naravno, standardne boljke su prisutne i pomalo kvare utisak, poput relativno malog ugla gledanja od +-30 stepeni preko kojih se dešava desaturizacija boja. Uniformnost ekrana nije baš najbolja zbog EDGE rasporeda LE diodica. UHD snimak Pariza noću odaje sve mane dinamičkog pozadinskog osvetljenja, crna je skoro sasvim crna, ali nedostaju detalji u najtamnijim delovima slike, a koje smo na OLED TV-u videli.

Samo prateći novonastali standard, KS9500 demonstrira koliko dobra slika može da bude u budućnosti. Testiranje ovog modela je zaista bilo zadovoljstvo, pogotovo posle prošlomesečnog testiranja OLED-a, što je velika stvar.

Zoran OLUIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
Kingston SSDNow KC400 240 GB
Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming
SilverStone SST-CFP52B, CP-05 i CP-05 SAS
Kingston microSDXC Action Camera UHS-I U3 90R/45W (SDCAC)
LC-Power Gaming 980B Skytower
Antec P9
Benq GC2870H
Dell UltraSharp U2717D InfinityEdge
Dell Inspiron 15 7559
HP Omen 17
BenQ MW529
Fitbit Blaze i Charge HR
Vector Watch Luna
Grundig Fine Arts 55 FLX 9690 SP
Anza Security PG-500
Samsung UE65KS9000
Šta mislite o ovom tekstu?
Synology RT1900ac

HDR alijansa
Samsung, LG, Sony, Panasonic, Philips, Microsoft, Intel, Nvidia, THX, DTS, Dolby, Sharp, Toshiba, Disney, Universal, Paramount, WB, Netflix, Amazon... i još mnogi druge firme i filmski studiji su odlučili da definišu novi standard za snimanje, postprodukciju, mastering i distribuciju video i audio sadržaja koji će zameniti prastari „REC. 709” standard koji je u upotrebi od kada je počela sa emitovanjem televizija u boji. Problem je što se puno informacija gubi posle snimanja (na primer) filma, gde se koriste najsavremenije kamere koje snimaju boje u 10-bitnoj paleti, ili čak sa još većom gamom boja, a onda se sve te informacije (kvalitet) namerno gube i svode na osam bita informacija o svakoj boji koja se čuva i emituje.
Jednostavno rešenje je novi standard koji će sprečiti da svaki proizvođač izmišlja svoje rešenje koje neće biti kompatibilno sa drugima i stvaranje haosa na tržištu. Ali da sve ne bude baš tako jednostavno, alijansa se dogovorila da se uvedu dva standarda za prikaz novog HDR formata. Prvi podrazumeva da TV mora da prikaže minimalno osvetljenje od 1000 nita, a da minimalna osvetljenost panela kada prikazuje crnu bude do 0,05 nita. Drugi standard podrazumeva manje minimalno osvetljenje panela od 540 nita, ali i nižu toleranciju za crnu od 0,0005 nita. Sasvim je jasno da je prvi standard namenjen LCD panelima, a drugi za OLED tehnologiju, prema njihovim tehnološkim ograničenjima. Pored minimalne osvetljenosti, uređaji moraju da ispune i sledeće uslove u oba standarda:
• minimalna rezolucija 3840 x 2160 piksela
• gama boja minimalno 10 bita
• ulazni signal BT.2020
• reprodukcija boja minimalno 93% DCI P3 game.

Tip:
Smart TV
Rezolucija:
3840 x 2160 px
Vrsta panela:
SPVA LCD, zakrivljen
Standardi rikaza slike:
HDR 1000, DigitalEurope UHD, CEA Certification
Pozadinsko osvetljenje:
LED (EDGE) sa Nano-Crystal tehnologijom (Quantum dot)
Veličina dijagonale:
65 inča (165 cm)
Ugao vidljivosti:
178° (idealno +-30° od centra ekrana)
Procesor:
osmojezgarni
Operativni sistem:
Tizen
Tjuner:
DVB-S2, DVB-T2 i DVB-C
Zvučnici:
2 x 20 W + 2 x 10 W woofer
Zvuk:
Dolby Digital Plus, DTS Premium Sound 5.1
Priključci:
4 x HDMI (2.0), 2 + 1 USB, izlaz za slušalice, komponentni ulaz (Y/Pb/Pr), kompozitni ulaz (AV), digitalni optički audio izlaz, satelitski RF ulaz, zemaljski/kablovski RF ulaz, common interface, ethernet (LAN), ugrađen bežični LAN
Podržani formati:
ASF, AVCHD, AVI, DIVX, H.264, MKV, MP4, MPEG, MPEG2, VC-1, WMV
Ostalo:
2 x daljinski upravljač, slika u slici, kontrola glasom, VESA kačenje (400 x 400 mm)
Dimenzije i masa:
145 cm x 38 cm x 9 cm, 44 kg
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera