TEST RUN<>
072016<><>

5KPlayer 4.0

Multimedijalni plejer budućnosti

Nismo baš sigurni koliko „hibridni” video-plejeri imaju prođu međ’ običnom rajom. Nama se, recimo, najviše sviđaju svedena rešenja, poput Media Player Classic Home Cinema i njegovih derivata. Sve potrebno nalazi se integrisano duboko ispod haube, upravljački interfejs je minimalistički i sveden, a akcenat je bačen na offline sadržaj. Ako i postoji neka dodatna opcija – puštanje online strimova, koketiranje sa mrežnim lokacijama i slično – to je u drugom planu i ne ističe se „na sva zvona”.

S druge strane, moćna, visokoturažna ostvarenja kao što je Kodi, ne mogu a da vam se ne dopadnu. Takvi programi (bolje reći, radna okruženja) mogu bukvalno sve i za njih nema prepreka, pogotovo ako je podrška za proširivanje osnovnih mogućnosti putem plug-inova tako bezobrazno dobro izvedena. Ruku na srce, Kodi nije dobar primer za ono što smo hteli da kažemo, jer zapravo i ne spada u „hibridna rešenja” već u klasične multimedijalne centre. „Hibridni” video-plejer je program o kojem pišemo u ovom tekstu – 5KPlayer. On je već svojim imenom otišao u budućnost i kao da se hvali: „pogledajte šta sve umem, ja sam 5K, popadajte na pod od muke, vi, Full HD boranijo”. U pitanju je mogućnostima do plafona nafilovan multimedijalni plejer, koji je podjednako jednostavan za korišćenje i zbog specifičnog upravljačkog interfejsa privlačan je već na prvu loptu.

Glavni meni, tako, nudi naročite komandne pločice preko kojih birate u kojem sadržaju želite da uživate. Izbačene su prečice za video-klipove, muziku, radio, DVD-ove, a kao glavna poslastica je podrška za YouTube, pa čak i AirPlay tehnologiju. Nismo mogli da izdržimo pa smo odmah kliknuli na sekciju YouTube da vidimo šta se krije iza nje. Malo smo se razočarali kada smo shvatili da 5KPlayer ne poseduje ugrađen internet pregledač i od vas zahteva da ga snabdete odgovarajućim linkom kako bi obavio analizu. Nakon toga, na ekranu se izlistava čitava paleta različitih formata i ekstenzija u kojima se dotični video nalazi. Na uvid vam se daje i rezolucija, odnosno gabariti fajla, a pošto se odlučite za neku od varijanti možete da pritisnete dugme Download i snimite video-klip na lokalni hard-disk. Dakle, ovde se radi o download menadžeru za preuzimanje video-klipova koji nije ograničen samo na YouTube već podržava preko 300 sličnih servisa. Stvar bi bila još moćnija da su autori ubacili mogućnost ekstrahovanja audio-komponente i njeno nezavisno snimanje, ali o tome nešto kasnije.

Po pozivanju sekcije Video otvara se neugledna Browse forma iz koje možete da učitate bukvalno bilo koju video-datoteku. 5KPlayer ih podržava sve i prosto ne znamo odakle i da li da krenemo sa nabrajanjem. Autori su radili marljivo kao mravi, što je rezultovalo podrškom za video-datoteke uskladištene u rezoluciji do 8K (zna li iko kako ovo izgleda?), na meniju su 3D naslovi, nezaobilazna je i podrška za titlove... U ovom segmentu program prati linije Windowsa 10 i donosi svedeno okruženje, „sravnjene” komandne ikonice i integrisane kontrole u okviru prozora za reprodukciju. Ako vam budu zatrebale dodatne funkcije, možete da ih pozovete preko kontekstualnog menija. Inače, autori nisu preterivali sa mogućnostima, ali su potrefili esenciju. Sve što vam treba da napravite sebi ugođaj je tu, dok su one retke, fancy opcije izostale. Iz programa bez problema menjate veličinu i boju tekstualnih prevoda, rutinu za njihovo učitavanje možete da „naučite” kako da ih prepozna na hard-disku (u obzir se ne uzimaju samo fajlovi identičnog imena), tu su klizači za sinhronizaciju zvuka, slike i prikazivanja prevoda na ekranu, na gotovs čeka opcija za „čupanje” slika iz video-materijala i tako dalje. Neke stvari nedostaju, pa se podešavanje veličine titlova obavlja „skokovito”, preko unapred definisanih vrednosti, nakon završene reprodukcije 5KPlayer ne može da uradi Shut Down sistema, ne možete da birate položaj titlova na ekranu, mesta nije bilo ni za grafičke filtere koji bi „peglali” prikaz... S druge strane, neke stvari su tu, ali se do njih malo teže dolazi. Na primer, klizači za podešavanje osvetljenosti, kontrasta i topline boja zakopani su duboko u kontekstualnom meniju, baš kao i deinterlace filteri, a stigli smo i do konverzije... Rekli smo da 5KPlayer ne podržava ekstrahovanje audio-komponenti iz online video-klipova, ali to može da radi kada se oni nađu na hard-disku. Po ulasku u sekciju Library primetićete da pored svakog reprodukovanog klipa stoji ikonica Convert koja nudi mogućnost snimanja zvuka u MP3 ili AAC formatu. Akcija se obavlja bez ikakvih dodatnih uslova u originalnom (čitaj: zatečenom) kvalitetu.

Ovo je odličan uvod za „pretresanje” sekcije Music iz koje se vrši reprodukcija muzičkih numera. Opet je podržano sve, od uobičajenih predstavnika klase kao što je MP3, pa sve do lossless formata kakvi su FLAC i APE. Ono što nedostaje je kontrola, pa tako ne možete da birate vizuelizacije, nemate pristup ekvilajzeru, nije dozvoljeno menjati tagove, o dovlačenju reči za pesme ili cover artova nemojte ni da pomišljate. Za divno čudo, 5KPlayer „svira” prilično ubedljivo i bez uplitanja korisnika, a sve zahvaljujući famoznoj TrueTheater tehnologiji. Kada već pričamo o muzici, program nudi opciju preslušavanja online radio-stanica. U bazi se nalazi svega 11 stanica, mada ste pozvani da u naročito polje unesete link ka vama omiljenoj stanici. I ovde je glavni feature svedenost koja je kao neka vrsta zaštitnog znaka. Nema snimanja, nema informacija o pesmama...

Iako nam se u neku ruku sviđa način na koji su autori koncipirali 5KPlayer, moramo da konstatujemo da je u pitanju nezavršeno ostvarenje. Kako je za godinu dana postojanja program stigao od verzije 1.0 do verzije 4.0 ostaje tajna, ali prava šteta je što mogućnosti nisu razrađene i projekat zaokružen tako da svestranost koju iskazuje istakne u prvi plan. Dok se to ne bude desilo, 5KPlayer neće moći da zameni vašu omiljenu alatku iz klase, što je šteta jer potencijal naprosto vrišti iz svakog bajta.

Vladimir PISODOROV

 
3DMark 2.0.2530 Advanced Edition
PassMark OSForensics 3.3
KoPlayer 1.3
Dxtory 2.0.134
Pazera Free MP4 to AVI Converter 1.10
5KPlayer 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Max Recorder 2.0
Softmaker Office 2016
Free Video Editor 1.4
Hamster Free eBook Converter 1.2.4
AudioShell 2.3.6
Squeaky Mouse 1.0.3
Monitor Power Saver 3.0
Newsprompt 6.4
Dustman 1.2.0
SaMotion 1.10
GIF Optimizer Free 2.0
Onlive Clock 1.5

Tip:
multimedijalni plejer
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
39,1 MB, 125,4 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .5kplayer .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera