TEST RUN<>
072016<><>

Max Recorder 2.0

Sve što pipne, u zvuk pretvara

Ko se seća klasičnih kasetofona sa ugrađenim radijom, zna da je u vreme kada su oni harali bila prava umetnost snimiti omiljenu numeru na kasetu. Niti ste znali kada će se šta emitovati niti je bilo ikakve naznake u kom momentu će „upasti” reklame, a nisu bile retke ni situacije kada „voditelji” jednostavno iseku kraj ili usred pesme počnu nešto da trtljaju u mikrofon. Danas su stvari znatno jednostavnije, pogotovo kada pričamo o digitalnom delu spektra, a ako želite da se podsetite nostalgičnih vremena predlažemo da instalirate i probate Max Recorder.

Ova alatka zadužena je za snimanje muzičkih numera sa servisa kao što su: YouTube, Spotify, SoundCloud, Vevo, Pandora i mnogih drugih. Akcija počinje upisivanjem imena izvođača u search liniju nakon čega se, uz pomoć ExploreMatch (www.explorematch.com) algoritma, vrši se pretraga baze pesama. Pred korisnikom se veoma brzo pojavljuju rezultati koji mogu da se sortiraju po popularnosti ili po abecednom redu. Pesme koje planirate da prebacite na hard-disk označavaju se klikom, a treba istaći da niste ograničeni njihovim brojem. Nakon što ste izbistrili spisak ostaje da pritisnete dugme Start i snimanje počinje. Dokle će akcija trajati zavisi samo od vas, jer dugme Stop možete da pritisnete u bilo kom momentu. To znači da od konkretne pesme možete da snimite samo početak, samo kraj ili da sve završite refrenom. U toku reprodukcije jedne pesme bezbroj puta možete da pritiskate dugme za zaustavljanje i započinjanje snimanja i na taj način zabeležite samo one delove koji vas zanimaju. Pri tome, reprodukcija numere ide kao da je reč o nekakvoj radijskoj emisiji – bez vašeg uticaja. Ako je zaustavite, zaustavlja se i snimanje, a od velike pomoći je i to što se akcija automatski zaustavlja po dostizanju kraja pesme. Eh, da smo takve mogućnosti imali po kućama pre 35 godina gde bi nam bio kraj. Inače, rad u Max Recorderu ima i treći korak koji se obavlja nezavisno od korisnikovih akcija, a odmah po pokretanju snimanja. Dok traje snimanje možete da uživate u spotu koji se „vrti” u sićušnoj radnoj formi „čarobnjaka” koji ste na početku rada otvorili.

Program podržava automatsko „deljenje” pesama (ako ste označili više njih pre početka snimanja) i automatski ih imenuje odgovarajućim nazivom i imenom izvođača. Sve pesme koje ste snimili smeštaju se u prozoru glavne radne forme gde je na raspolaganju upisivanje dodatnih informacija u identifikacioni tag. Dozvoljeno je uneti naziv albuma, žanr i kratak komentar. Naravno, pesme na ovaj način možete i da obrišete ili da preimenujete. Kada je pohranjivanje na hard-disku u pitanju nude se dve opcije: snimanje u obliku klasičnih MP3 datoteka ili eksportovanje ravno u iTunes. Pesme mogu da se snimaju pojedinačno ili u kompletu, a sa liste mogu da se izuzmu kratki snimci. Maksimalnu dužinu njihovog trajanja možete da odredite iz sekcije sa podešavanjima gde se nalazi još jedna veoma zgodna opcija. Programu možete da kažete koji je minimalni bitrate ispod kojeg ne želite da idete: 64, 96, 128, 192, 256 ili 320 Kbit/s. Takođe, dozvoljeno je označavanje formata zvuka koji može da bude u mono ili stereo tehnici. Nakon što se pesme snime na hard-disk, možete da naredite njihovo automatsko uklanjanje sa liste, ali možete i da ih ostavite tu gde jesu jer Max Recoreder može da se ponaša i kao jednostavan audio-plejer. Na raspolaganju je korekcija jačine zvuka, taster Prev/Next, odnosno Play/Pause.

Očigledna prednost rada u Max Recorderu je brzo stizanje do željenih numera i njihovo pretakanje u klasičan audio-oblik visokog kvaliteta. Za sve to vam treba tek nekoliko klikova mišem i plejlista za vežbanje u teretani ili šetnju po parku je spremna. Ako se pitate da li je moguće izvršiti snimanje pesama bez prethodnog preslušavanja, odgovor je: nije! Sad, pretpostavljamo da su autori ovo namerno učinili, da li zbog naše priče sa početka teksta ili zbog nečeg drugog, tek znamo da se cela halabuka i te kako mogla izbeći. Ako baš jako žurite ovo vam se neće svideti, ali u većini slučajeva dobićete priliku da se podsetite nekih davno zaboravljenih numera dok obavljate snimanje. Još jedna pozitivna stvar je što se korišćenjem Max Recoredera zaobilaze sve reklame i ostali neželjen sadržaj na koji možete da naletite tokom potrage za omiljenim numerama. Program ne mora da se koristi samo za snimanje strimovanog materijala, već bilo kog izvor zvuka koji „prolazi” kroz računar. Možete da pričate u mikrofon, snimate zvuke iz igre, taktove pesama iz lokalnog audio-plejera...

Nedostaci? Prvi i osnovni je što se pretraga obavlja preko ExploreMatch algoritma koji, iako podržava preko 250.000 izvođača, ipak nije svemoguć. U nekoliko navrata se pokazalo da uopšte ne može da nađe pojedine numere (domaći izvođači, pre svega) iako smo u internet pregledaču blenuli u njihov spot na YouTubeu. Druga važna stvar je to što se pretraga obavlja isključivo po imenu izvođača i nije moguće uneti ime pesme ili naziv albuma. Sve to je OK, ali do one situacije kada ne znate ime izvođača, a ni ime pesme baš „ne ubadate” kako valja. Tada će nastati problemi. Konačno, nismo primetili da Max Recoreder obavlja identifikaciju i obeležavanje Live numera, pa tek kada pokrenete snimanje shvatićete da li imate posla sa pravom verzijom pesme ili ne.

Vladimir PISODOROV

 
3DMark 2.0.2530 Advanced Edition
PassMark OSForensics 3.3
KoPlayer 1.3
Dxtory 2.0.134
Pazera Free MP4 to AVI Converter 1.10
5KPlayer 4.0
Max Recorder 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Softmaker Office 2016
Free Video Editor 1.4
Hamster Free eBook Converter 1.2.4
AudioShell 2.3.6
Squeaky Mouse 1.0.3
Monitor Power Saver 3.0
Newsprompt 6.4
Dustman 1.2.0
SaMotion 1.10
GIF Optimizer Free 2.0
Onlive Clock 1.5

Tip:
audio-rikorder
Potrebno:
Windows
Veličina:
777 KB (demo), 2,1 MB na HD-u
Cena:
28 evra
Adresa:
www .maxrecorder .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera