TEST RUN<>
072016<><>

Softmaker Office 2016

Solidan Office paket

Po dobrom starom običaju, narodi i narodnosti sa brdovitog Balkana ne mare mnogo o zakonskim odredbama koje regulišu pitanje intelektualne svojine, pa je 90 procenata računara „filovano” softverom čija se tržišna vrednost meri hiljadama evropskih novčanica. Teško je naći računar na kome nije instaliran Microsoft Office, koji se u većini slučajeva nikada valjano i ne upotrebi. U takvom ekosistemu je teško očekivati da veći broj ljudi zna za besplatne ili jeftine suparnike Microsofta na polju kancelarijskih programa. A konkurencija nije da ne postoji.

O ovom programskom paketu je u „Svetu kompjutera” pisano u nekoliko navrata, ali pošto je poslednji put to rađeno pre šest godina, red je da vidimo šta se promenilo u međuvremenu. Inače, treba istaći da su se prve verzije ovog paketa pojavile pre skoro 30 godina (tačnije, 1987. godine) i da je u Nemačkoj (iz koje i dolazi) vrlo popularna alternativa za MS Office.

Prvi modul nosi naziv TextMaker i trebalo bi da bude ekvivalent programa MS Word. Odmah pada u oči old school koncept menija bez takozvane Ribbon trake koja se odomaćila još od vremena MS Office 2007. Sa estetske strane to se može smatrati kao minus, ali je neosporna činjenica da klasični meniji ostavljaju više prostora za rad sa sadržajem dokumenata. Ispod menija su smeštene dve palete sa alatkama. Gornja (pod nazivom Standard) sadrži najosnovnije funkcije za rad sa fajlovima, uređivanje sadržaja i izbor između četiri režima prikaza stranice dokumenta. Krajnje desno su (prilično beskorisne) prečice za pokretanje ostalih programa iz paketa. Za programe ove vrste svakako su najvažnije opcije u vezi sa uređivanjem teksta i one su smeštene u okviru palete alatki pod istim nazivom. Ukoliko vam se ponuđeni sadržaj učini siromašnim, sa desne strane palete se nalaze dve male strelice koje otvaraju meni sa dodatnim opcijama koje možete postaviti da budu dostupne iz menija namenjenog formatiranju. Krajnje levo u paleti nalazi se strelica klikom na koju paleta menja izgled i prelazi u Object mode, koji zapravo predstavlja paletu sa elementima koje je moguće ubaciti u dokument. U te elemente spadaju slike, tabele, grafikoni, matematičke formule, geometrijski oblici... S desne strane je smešten panel u kome po potrebi može biti prikazana mapa dokumenta, stilovi paragrafa ili stilovi karaktera, koji zapravo predstavljaju predefinisane šablone za formatiranje teksta. Dno prozora je rezervisano za statusnu liniju sa standardnim skupom elemenata koju srećemo u tekst procesorima.

Iza naziva PlanMaker krije se program za rad sa podacima u tabelarnom vidu, odnosno modul analogan programu Excel. Praktično sve što je rečeno za menije i palete alatki programa TextMaker važi i ovde. Dodate su opcije potrebne za rad sa tabelama umesto onih potrebnih za obradu teksta. Pozitivna strana ovakvog pristupa je ta da imamo pregledan interfejs koji sadrži samo one opcije koje se najčešće koriste i čiji se elementi lako pamte. Podržan je rad sa fajlovima veličine do milion redova i 16.384 kolona, što je više nego dovoljno i za najzahtevnije projekte. Postoji podrška za preko 80 različitih tipova grafikona koji zadržavaju visok nivo kompatibilnosti sa Excelom. Moramo istaći da je situacija veoma loša kada se vrši konverzija dokumenata u suprotnom smeru, pa tako Excel u najvećem broju slučajeva neće prihvatiti grafikone koje je kreirao PlanMaker. To je verovatno i najveći nedostatak ovog programa, pošto sve ostale funkcije kojima raspolaže zadovoljavaju potrebe svih onih kojima je ova vrsta softvera nezaobilazan deo profesije. Tu pre svega treba istaći udoban rad sa Pivot tabelama koje su uvek bile jedna od udarnih karakteristika Excela.

Treći član „svetog trojstva” Office paketa nosi naziv Presentations i trebalo bi da služi kao zamena za PowerPoint, što on i čini na zadovoljavajući način. Sve ranije rečeno za korisnički interfejs važi i ovde. Jedino je od početka prisutna dodatna paleta za rad sa grafičkim elementima, dok je sa desne strane smešten panel sa osnovnim šablonima dizajna dokumenata. Rad sa programom je jednostavan i intuitivan.

Osim komercijalne varijante paketa, postoji i ona koja je potpuno besplatna za korišćenje. Reč je, naravno, o verziji kojoj nedostaju pojedine funkcije koje se dobijaju kada za to date novac. Šta nedostaje? Kao prvo, nedostaje provera teksta koja ionako za naše podneblje ne igra veliku ulogu. Nije omogućen prikaz više otvorenih dokumenata u okviru tab kontrola, već se mora koristiti opcija Minimize da bi se došlo do ostalih. Izbačen je i editor za pisanje matematičkih formula. Nije podržano zapisivanje u formate DOCX, XLSX i PPTX, ali nema nikakvih smetnji da koristite starije DOC, XLS i PPT. Ne postoji mogućnost ubacivanja grafika u tekstualne fajlove i u prezentacije. Spisku bi se mogao dodati i veći broj sitnijih nedostataka koji smanjuju funkcionalnost rada (posebno sa tabelama), ali nisu od krucijalne važnosti za manje zahtevne korisnike. To i jeste ciljna kategorija ovog programa. Malu neprijatnost predstavlja potreba da se besplatno registrujete kako biste dobili kod za pokretanje aplikacije.

Što se tiče kompatibilnosti sa Microsoftovim formatom datoteka, treba istaći da ona zaslužuje odličnu ocenu kada su u pitanju tekstualni dokumenti i vrlo dobru kada govorimo o prezentacijama i fajlovima za tabelarne proračune. Za eksperiment smo uzeli nekoliko gotovih originalnih šablona iz programa Excel i pokušali da ih prikažemo iz programa PlanMaker. Prikaz tih fajlova je vizuelno bio (uglavnom) sličan sa onim što se može videti u Excelu (mada je bilo i „brljanja”) i, što je za pohvalu, uspešno se prikazuju i neki kompleksniji oblici grafikona i drugih objekata. Međutim, nije sve tako idilično pošto smo dosta često imali priliku da vidimo kako program „pada” u radu sa takvim fajlovima. Za pohvalu je dobro podržani izvoz u formate PDF i EPUB. Ako vam je potreban besplatan/jeftin Office program solidnih mogućnosti, uzmite u razmatranje ono što vam nudi Softmaker.

Igor S. RUŽIĆ

 
3DMark 2.0.2530 Advanced Edition
PassMark OSForensics 3.3
KoPlayer 1.3
Dxtory 2.0.134
Pazera Free MP4 to AVI Converter 1.10
5KPlayer 4.0
Max Recorder 2.0
Softmaker Office 2016
Šta mislite o ovom tekstu?
Free Video Editor 1.4
Hamster Free eBook Converter 1.2.4
AudioShell 2.3.6
Squeaky Mouse 1.0.3
Monitor Power Saver 3.0
Newsprompt 6.4
Dustman 1.2.0
SaMotion 1.10
GIF Optimizer Free 2.0
Onlive Clock 1.5

Tip:
office paket
Potrebno:
Windows
Veličina:
336 MB (trial), 409 MB na HD-u
Cena:
70 evra, proba 30 dana
Adresa:
www .softmaker .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera