TEST RUN<>
072016<><>

Hamster Free eBook Converter 1.2.4

Promena formata e-knjiga

Treba li govoriti koliko su elektronske knjige dobra stvar? Dok smo ranije danima morali da obilazimo biblioteke i knjižare u nadi da ćemo pronaći neki naslov, sada bez velike muke i sami možemo postati vlasnici elektronskih biblioteka koje broje na desetine hiljada naslova na raznoraznim svetskim jezicima. Da stvar bude još lepša, knjige možemo da nosimo sa sobom na nekoj mikro-SD kartici i čitamo kada nam se za to ukaže zgodna prilika.

E, tu i započinju problemi. Mnoštvo proizvođača uređaja, mnoštvo različitih hardverskih i softverskih platformi, mnoštvo specifičnih formata prilagođenih jednom uređaju i loše optimizovanih za ostale... Sve su to stvari koje su dale ideju proizvođaču Hamster Softu da u javnost izađe sa programom čija je namena da olakša prebacivanje elektronskih knjiga u različite formate i za različite uređaje. Inače, reč je o ruskoj firmi, a u Rusiji postoji tradicija čitanja, pa je tamo zabeležena i procentualno najveća prodaja specijalizovanih elektronskih čitača knjiga na celom svetu. Upravo su ti čitači prilično problematični kada su u pitanju pojedini formati elektronskih publikacija.

I ranije smo u okviru ove rubrike opisivali programe Hamster Softa i treba reći da njihove aplikacije imaju karakterističan dizajn interfejsa koji više podseća na aplikacije sa mobilnih telefona nego na one pisane za Windows. Prvi ekran nam nudi mogućnost dodavanja knjiga koje želimo da konvertujemo u neki drugi format. To je moguće uraditi klikom na za to predviđenu opciju (označenu brojem 1, što predstavlja prvi korak) koje otvara standardni dijalog za izbor fajlova ili jednostavnim prebacivanjem po sistemu drag and drop. Nakon toga prelazimo na drugi prozor koji prikazuje spisak do sada izabranih knjiga, naziv, veličinu i izvorni format. Na tom mestu imamo mogućnost da promenimo originalni naziv fajla u onaj koji će se pojaviti po konvertovanju fajlova. Ukoliko iz nekog razloga nismo zadovoljni izabranim naslovima, klikom na opciju Clear List udaljavamo sve naslove i ponovo se vraćamo na početni ekran. Ako ste, s druge strane, zadovoljni izborom, klikćete na dugme pod nazivom 2 Next, koji vas vodi na stranicu za biranje specijalizovanih čitača elektronskih knjiga koji su obuhvaćeni programom ili umesto toga možete da izaberete snimanje u nekom od predloženih formata bez posebnog prilagođavanja specifičnom uređaju.

Od poznatih kompanija čiji su čitači podržani tu su Sony (nekada tvorac odličnih uređaja iz ove klase, ne proizvode ih od 2014. godine), Amazon (njihova Kindle linija), Barnes & Noble (Nook), PocketBook (poznati švajcarski proizvođač) i još neki. Zanimljivo je prisustvo logotipa Apple, iako oni ne proizvode specijalizovane čitače knjiga, a ponuđeno nam je da biramo konverziju za telefone iPhone 3/4, iPad tablete, kao i iPod plejere. Ostatak ponude se odnosi na više (Benq, Asus, Onyx) ili manje poznate brendove sa dalekog istoka. U zavisnosti od vrste uređaja, dobijate spisak sa formatima u koje je moguće izvršiti konverziju. Ukupno je podržano prebacivanje u 13 različitih formata: PDF, ePUB, MOBI, FB2, LIT, LRF, HTMLZ, PDB, PML, RB, OEB, TXT i TXTZ. I dok nam potpuno logično izgleda nedostatak dodatnih podešavanja prilikom prebacivanja knjiga u formate namenjene specijalizovanim čitačima, moramo konstatovati da nam se nije svideo nedostatak bilo kakvih dodatnih opcija kada su u pitanju opšti formati elektronskih publikacija (pojedini od ponuđenih formata podržavaju fino podešavanje svojstava dokumenta). S druge strane, to se pozitivno odražava na jednostavnost rada sa programom, koja je ionako na vrlo visokom nivou. Količina ponuđenih formata je zadovoljavajuća, ali ipak pada u oči nemogućnost rada sa nekim od vrlo raširenih tipova dokumenata, kao što su HTML i DOC(X).

Nakon što smo izabrali sve fajlove koje smo želeli, klikćemo na taster 3 Convert, posle čega se pojavljuje dijalog za određivanje destinacije na kojoj će biti snimljeni konvertovani dokumenti. Prilikom samog procesa konverzije pored svakog naslova je prikazan procenat obavljenog posla. Pada u oči da se ne radi o brojaču koji radi u realnom vremenu, već prikazuje podatke po trećinama obavljenog zadatka (1, 34, 67 i 100). Inače vreme potrebno za konverziju dosta zavisi od ulaznog i izlaznog formata. Što je format kompleksniji, to je i vreme potrebno za konverziju duže. Prebacivanje PDF fajla veličine 16 megabajta na relativno dobrom računaru sa i5 procesorom trajalo je dva minuta i 40 sekundi. Drugi fajl veličine skoro 190 megabajta konvertovao se dva minuta duže. Primećujemo da su prilikom testiranja izlazni fajlovi dobijeni konverzijom iz formata PDF neočekivano malo zaostajali po gabaritima za originalnim fajlom. U slučaju pomenute PDF knjige veličine 16 megabajta, dobili smo EPUB i MOBI datoteke veličine nepunih 13 megabajta, što je prilično mnogo za te tipove formata. Prebacivanje u FB2 je proizvelo čak veći fajl od originalnog, ali to je posledica načina kodiranja fotografija kod tog formata.

Polako dolazimo do najvažnijeg dela koji se tiče kvaliteta konverzije dokumenata. On prvenstveno zavisi od vrste ulaznog formata. Ukoliko su u pitanju jednostavniji oblici dokumenata (na primer EPUB), kvalitet će u velikom broju slučajeva biti zadovoljavajući i bez svakojakog smeća u vidu kontrolnih karaktera. Što dokumenti više sadrže složenije elemente i grafiku, to pre očekujte nepravilnosti u izlaznim datotekama. To se najčešće odnosi na konverziju iz formata PDF, gde ćete često susretati loše prerađene fotografije i ilustracije, kao i serije praznina između pojedinih pasusa.

Pogonska mašina koja se nalazi iza eBook Convertera je preuzeta iz poznatog programa za rad sa elektronskim knjigama – Calibre. To ima za posledicu da od njega nasleđuje sve mane i vrline. Ono što je sasvim sigurno, eBook Converter je mnogo jednostavniji za upotrebu od pomenutog Calibrea i definitivno je najjednostavniji alat za prebacivanje između različitih formata elektronskih knjiga.

Igor S. RUŽIĆ

 
3DMark 2.0.2530 Advanced Edition
PassMark OSForensics 3.3
KoPlayer 1.3
Dxtory 2.0.134
Pazera Free MP4 to AVI Converter 1.10
5KPlayer 4.0
Max Recorder 2.0
Softmaker Office 2016
Free Video Editor 1.4
Hamster Free eBook Converter 1.2.4
Šta mislite o ovom tekstu?
AudioShell 2.3.6
Squeaky Mouse 1.0.3
Monitor Power Saver 3.0
Newsprompt 6.4
Dustman 1.2.0
SaMotion 1.10
GIF Optimizer Free 2.0
Onlive Clock 1.5

Tip:
konverter e-knjiga
Potrebno:
Windows
Veličina:
55,9 MB, 162 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
hamstersoft .com /free -ebook -converter
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera