VREMENSKA MAŠINA<>
072016<><>

FIFA, Doli i Saturn

Broj 70/71, jul/avgust 1990.

Drugog jula stampedo u pešačkom tunelu tokom hadžiluka u Meki uzrokuje smrt bezmalo 1500 ljudi. Tri dana kasnije, Francuska sprovodi nuklearni test na atolu Mururoa zbog čega biva žestoko kritikovana od strane organizacija za zaštitu životne sredine. Sedmog i osmog jula sledi finale Gren Slema u Vimbldonu – u ženskoj konkurenciji pobeđuje Martina Navratilova, u muškoj Stefan Edberg. Osmog jula reprezentacija Zapadne Nemačke pobeđuje Argentinu i osvaja FIFA Svetski kup.

 
Najzanimljivija stvar u ovom letnjem dvobroju je prikaz MS Windows 3.0 operativnog sistema, koji hvalimo kao sledeći logičan korak u proliferaciji PC platforme među širokim narodnim masama, čemu pomaže i globalni pad cene AT konfiguracija. Pišemo i o standardima za prikaz slike na PC računarima, gde kritikujemo IBM i njegovu politiku patentiranja Microchannel sabirnice, koju je kasnije pojela EISA. Tako im i treba kad su monopolisti.

Na naslovnoj strani broja, ovomesečni „Svet igara” reklamiramo kao nešto zaista specijalno, što se svodi na „letnje koktele”, odnosno najave igara za C64, Spektrum i Amigu. U standardnom segmentu izdvaja se opis Oriental Gamesa, igre koja je prirodni naslednik silnih summer/winter/knight varijacija na temu sportskih disciplina.

Broj 142/143, jul/avgust 1996.

 
Trećeg jula Boris Jeljcin postaje predsednik Rusije nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora. Sutradan sa radom počinje Hot Mail, besplatni e-mail servis koji je odlično poslovao do pojave Googleove varijante istog servisa. Petog jula, u Roslin institutu u Škotskoj na svet dolazi ovca Doli, prvi sisar koji je uspešno kloniran od ćelije odrasle jedinke iste vrste.

U rubrici „Nove tehnologije” pišemo o novom i uzbudljivom formatu za skladištenje podataka zvanom DVD, gde javnost gladnu informacija do detalja upoznajemo sa svim finesama, skraćenicama i akronimima te sveže i hot tehnologije. Tema broja je, ipak, nešto drugo. Virtuelna realnost više nije SF fantazija koju gledamo u filmovima nalik na „Kosača” („Lawnmover Man”), već nešto što se množe probati u par VR klubova u Beogradu i Novom Sadu.

 
Igra meseca – Kick Off 96, jedan od poslednjih Mohikanaca non-FIFA fudbalskih igara, o kome piše Bane Kuzmanović, dugogodišnji predsednik opštine Vračar, koji je igre na vreme okačio o klin i posvetio se politici. Ostatak „Sveta igara” je takođe slastan, jer pored letnjih koktela, idealnih za popunjavanje letnjih dvobroja, imamo i gomilu opisa aktuelnih, sada već sasvim zaboravljenih igara.

Broj 238, jul 2004.

Prvog jula sonda Kasini-Hajgens ulazi u orbitu Saturna nakon puta koji je trajao sedam godina. Četvrtog jula na mestu na kome se nekada nalazio Svetski trgovinski centar položen je kamen temeljac za kulu Slobode (Freedom Tower, poznata i kao „One World Trade Center”). Dvadeset petog jula, 91. Tur de Frans osvaja Američki biciklista Lens Armstrong, ali mu ta pobeda, kao i sve pobede između 1999. i 2005. biva oduzeta osam godina kasnije zbog dopingovanja.

 
Novi broj je perfektni mišmeš najrazličitijih mogućih tema. Pišemo o problemima reciklaže elektronskog otpada, 3D kinematografiji i specijalnim efektima, a tu su i bogate strane posvećene aktuelnom hardveru u domaćim maloprodajama. Saša Uzelac testira jeftine grafičke karte bazirane na Radeonu X800, a Ivan Čabrilo piše o Sweex, Mustek i Bellagio DVD plejerima koji su se tada prodavali kao alva zahvaljujući opštoj dostupnosti jeftinih „divljiks” filmova.

„Svet igara” bogat odličnim igrama opisanim od strane najboljih autora u Evropi. Za igru meseca proglašavamo Thief: Deadly Shadows, o kome S. Macedonić plete na dve strane, a tu su i The Suffering, Perimeter, Alias, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Trend: finansijske tehnologije

 PRIMENA
SAP Sports One

 NA LICU MESTA
IoT Week 2016
Miadria konferencija
Prenos „Lenovo Tech World 2016” konferencije
Samsung prezentacija
Comtrade konferencija
ISWiB festival (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
Star Trek Beyond
Ghostbusters
Ice Age: Collision Course
The Legend of Tarzan
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Elektronski potpis i e-servisi u Srbiji

 VREMENSKA MAŠINA
FIFA, Doli i Saturn
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Antiheroj u hazard misiji
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera