GAME TALK<>
082016<><>

Japanizam 2016

Već devetu godinu zaredom, i ove godine, od 30. juna do 3. jula, Dom omladine bio je domaćin okupljanju velikog broja zaljubljenika u japansku pop-kulturu. Kao konvencija posvećena ljubiteljima japanskih animiranih filmova, stripova, muzike, ali i mode, kuhinje i drugih aspekata, u organizaciji kluba „Sakurabana”, a pod pokroviteljstvom ambasade Japana i brojnih sponzora, i ove godine, ovog puta uz temu „Muzika”, Japanizam je više nego uspešno pokazao da beogradske konvencije i te kako mogu da stanu rame uz rame sa svetom.

Za četiri dana trajanja publika je imala prilike da prisustvuje pre svega zanimljivim predavanjima: o Vokaloidima, filmu i književnosti, „Anime, (robo)ženskost i tehnologija”, „Visual Kei moda”, muzici u animi, Madhouse kockarskoj trilogiji, istoriji kospleja, idolima i anime industriji, pa i japanskoj kuhinji (njam!). Bile su tu i razne tribine, kreativne radionice, promocije knjiga, modna revija, revija izvođača, projekcije filmova, predstavljanje raznih gostiju iz inostranstva, mahom iz sveta kospleja, a uz sve to i Game Space – kutak za igranje, kako casual, samo radi zabave, tako i nekoliko takmičarskih turnira (Street Fighter 5, One Piece: Burning Blood, Guilty Gear Relevator i Tekken Tag 2). Pored toga, održano je i takmičenje u crtanju, uz izložbu najboljih radova, pri čemu su nagrade odnele Aida Fazlić za rad na slobodnu temu i Tara Šoškić za rad na temu muzike.

Kao i obično, najposećeniji i najatraktivniji deo Japanizma bilo je kosplej takmičenje poslednjeg dana. Ovog puta je pre glavnog izvođenja održan i predizbor gde je žiri pregledao kostime i odlučio ko može da nastupa, a pred prepunom salom Doma omladine svoje umeće u izradi kostima, ali, ove godine više nego ikada ranije, i u scenskom nastupu, prikazalo je 25 takmičara. Nakon izuzetno atraktivnih prezentacija raznih likova iz sveta filma, anime naslova, stripa i video-igara, međunarodni žiri proglasio je i pobednike. Nagradu za najboljeg juniora odnela je Ana Trifunović, za interpretaciju lika Tamara Injac, za performans Marija Milojević, a za šivenje Ljubica Dolašević. Konačno, kosplej gran-pri pripao je Bogdanu Čurguzu za lik Garrusa Vakariana iz Mass Effect franšize. Pored glasnog aplauza i brojnih nagrada, Bogdan je ovime osvojio i put u Mađarsku na MondoCon.

Više nego ikada ranije, osećala se sigurnost i uigranost organizatora. Sve je išlo ko po loju, uz osmehe, ćaskanje i brojna nova poznanstva. Sve u svemu, još jedna godina – još jedan spektakl.

Jovana KUZMANOVIĆ

 
 GAME TALK
Japanizam 2016
Šta mislite o ovom tekstu?
IGF Novi Sad
Kosplej scena u Srbiji
Fenomen Pokémon

 JA, IGRAČ
Pas koji prkosi gravitaciji
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera