TEST PLAY<>
082016<><>

Star Ocean: Integrity and Faithlessness

U malenom gradu po imenu Sthal život naizgled teče krajnje normalno. Drugari se na jednom od kamenih platoa razdragano šibaju mačevima, gradonačelnik u svojoj kancelariji na miru cevči kvalitetna vina, dok se devojčurci bave izučavanjem magije umesto paradiranjem korzoom. Junaka priče – momčića Fidela, koji je sin jednog od najvećih ratnika nacije i prvog čoveka odbrane, dopao je zadatak da grad odbrani od najezde pljačkaša. Iako je prvi talas haračlija odbijen, Fidel je prinuđen da krene put prestonice i od svog oca zatraži slanje kraljevske garde u Sthal kao svojevrsnog pojačanja. Društvo mu pravi drugarica Miki, osamnaestogodišnja devojka koja uživa u avanturama i borbi sa lokalnim čudovištima. Inače, Faykreed je planeta poznata ne samo po tome što se nalazi 6000 svetlosnih godina udaljena od Zemlje, već i po najotkačenijim oblicima zveri. Iako će hrabra družina usput saznati da se država nalazi u ratu (koji gubi) sa varvarima sa zapada, iznenadiće ih nešto potpuno drugo. Prvi kontakt sa superiornom vanzemaljskom rasom...

Peti zvanični nastavak čuvenog serijala Star Ocean konačno se pojavio posle dugih i bolnih sedam godina čekanja.

Integrity and Faithlessness je peti zvanični nastavak čuvenog Star Ocean serijala. Igra je došla na tržište posle dugih i bolnih sedam godina čekanja, mada se ne smatra direktnim nastavkom poslednjeizdatog Star Ocean: The Last Hope. Zapravo, radnja igre smeštena je između drugog i trećeg poglavlja sage, odnosno između naslova Star Ocean: The Second Story i Star Ocean: Till the End od Time. Kao što smo to već navikli, razvoj je prepušten kompaniji tri-Ace, dok je izdavač i ovog puta bio Square Enix, koji igračima polako počinje da ide na ganglije sa hiper-produkcijom JRPG naslova.

Iako je, na papiru, u pitanju sci-fi RPG igra, likovi, dijalozi, način igranja, pa i sam razvoj likova upućuje na to da je u pitanju još jedan klasičan JRPG naslov. Igra je „sinhronizovana” na engleski jezik, ali joj to ne pomaže da se otrgne iz kandži dalekoistočnog folklora. Nažalost, sadržajem neće biti zadovoljni ni prosečni, ni okoreli ljubitelji žanra, dok će fanovi Star Ocean serijala ostati neprijatno iznenađeni ustrojstvom igre. Odmah na početku moramo da kažemo da Integrity and Faithlessness pre podseća na PlayStation 3 remaster, nego na PlayStation 4 ekskluzivu koju zapravo predstavlja. Zaista, igra je još proletos izdata za Trojku, i to samo u Japanu, a vreme do zvaničnog internacionalnog izdavanja autori su proveli peglajući grafiku i bruseći specijalne efekte. Rezultat je ostvarenje kojem jednostavno nedostaje identitet kako bi se uopšte mogao nazvati važnim RPG naslovom, a onda i PlayStation 4 ekskluzivom. Ako smo negde i očekivali otkačene likove, gomilu mačaka (da, mačaka), oskudno obučene devojke i voiceover na nivou pozorištanceta za predškolce, zatekli smo još goru situaciju.

Iako je, na papiru, u pitanju sci-fi RPG igra, njeni dijalozi, način igranja, likovi i njihov razvoj upućuju na to da je u pitanju još jedan klasičan JRPG naslov.

Igra se maltene svodi na button mashing i vascelo tumaranje mapom, uz beskrajne obračune sa živuljkama svih oblika i vrsta. Backtracking dovodi do ludila jer autori nisu našli za shodno da ubace sistem teleporta i nekako ga integrišu u priču. Očekivano, protivnici se spawnuju kao pečurke posle kiše i bivaju sve jači i jači kako vreme provedeno u igru protiče. Smanjen broj međuscena i povećan broj „naklapanja” glavnih karaktera neće pomoći ni da se uživite u priču. Već ste shvatili da novi Star Ocean donosi borbe u realnom vremenu i iako nudi štošta da ponudi na tom polju, sve pada u vodu zbog velikog broja besmislenih borbi. Uglavnom ćete gledati da se što pre izvučete iz okršaja, jer znate da vas iza prvog ugla čeka još jedan, pa još jedan, pa još jedan... „Ljušćenjem” neprijatelja zavređujete iskustvene poene i automatski leveling likova u grupi, dok zlato i rubine koristite za kupovinu poboljšanja u lokalnim prodavnicama, baš kao i za pribavljanje novih moći junacima. One se dele na pasivne i aktivne, a da biste bili u prilici da ih izučite, moraćete da pronalazite knjige preko kojih se usvajaju nova znanja. Takođe, likovima mogu da se dodeljuju „uloge” (čitaj: klase), pa čak i da se menjaju tokom igre. Pojačavanje i nadogradnja klasa je imperativ i veoma važan korak za obezbeđivanje preimućstva na bojnom polju. Likovi mogu da se opreme i „specijalkama” koje se ogledaju u vidu naročitih kombo poteza i magija.

Pojednostavljen sistem razvoja likova prenesen je i na njihovo opremanje oružjem i pomoćnim itemima. Tako je inventarski prostor praktično neograničan, kao trezor Baje Patka. U njega možete da čuvate oružja, ogrlice, novac, knjige, napitke i ostale drangulije u sumanutim količinama. Još sve to nosite sa sobom. Kupovina oružja svodi se na „bolje je – nije bolje” sistem, a pri tome ona ne trpe nikakva oštećenja (barem na osnovnom nivou težine). Isto je i sa pancirima i oklopima koji se sastoje iz jednog dela. Nema kupovine čizama, rukavica, opasača... Ovde je to po principu „sve ili ništa”. Razočaralo nas je i to što se kupljena oprema uopšte ne vidi na vođenim likovima koji zadržavaju svoj prvobitni izgled i stil, kao da se u međuvremenu ništa nije dogodilo.

U celoj stvari ipak je priča najsvetlija tačka, iako se na početku sve jako polako odvija.

Integrity and Faithlessness se, ako pratite glavne misije, brzo završava – za dvadesetak sati igranja. Naravno, ako uspete da zažmurite na sve propuste i mane. U celoj stvari ipak je priča najsvetlija tačka i iako se na početku sve jako polako odvija, nakon četiri-pet sati igranja možete prvi put da osetite želju za sledećim važnim događajem. Da li će to biti dovoljno da se dogegate do završne scene, ostavljamo vama da razlučite. Nakon svega što smo videli, Integrity and Faithlessness najpre možemo da preporučimo prvim lastavicama u JRPG svetu. Veterani žanra će samo jadikovati i spaliti ono malo preostalih živaca u rezervoaru.

Vladimir PISODOROV

 
Starbound
Song of the Deep
Necropolis
Inside
The Technomancer
Breached
Zero Escape: Zero Time Dilemma
Umbrella Corps
Zombie Night Terror
Space Run Galaxy
Valentino Rossi: The Game
Dreamfall Chapters: The Longest Journey (Episodes 2-5)
Star Ocean: Integrity and Faithlessness
Šta mislite o ovom tekstu?
Furi
VA-11 Hall-A: Cyberpunk Bartender Action
Lost Sea

Platforma:
PlayStation 4/3
Veličina:
29,67 GB
Adresa:
staroceangame .com
Kontakt:
ComputerLand

65
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera