PRVI UTISCI<>
082016<><>

Beat Cop

Da ti pišem kaznu ili ’oćeš da se dogovorimo? Svako ko vozi kola makar jedared je dobio ovakav predlog od momaka u plavom. Ubacivši pristojan broj črvenih u dlan narodnog milicionera, odjezdili ste u suton, srećni što je kontakt s gospodinom/drugom organom gotov. Možda ste se kolokvijalno zapitali: „Kako li je njemu?”, dok ste motali volan i salutirali s dva prsta, ali ste ostali prikraćeni makar i za fragment tog saznanja.

Beat Cop će vam pomoći da jednom za svagda shvatite da gorak je to hljeb. Igra nezavisnog studija iz Poljske je prva (koliko mi je poznato) „simulacija” radnog vremena policajca najnižeg nivoa, pozornika/patroldžije koji tumara ulicama i piše kazne. Igra je konceptualno zamišljena kao igračka interpretacija policijske TV drame iz osamdesetih godina, prepuna stereotipa o krofnama i korupciji u redovima urbane policije velikog grada u Americi.

Beat Cop stavlja vas u ulogu Džeka Kelija, bivšeg detektiva koji je pod istragom za ubistvo, privremeno ražalovanog na poziciju pozornika. Od kapetana koji ga poštuje od starih dana naš plavi junak dobio je tri nedelje grejs perioda da utvrdi ko mu je namestio igru. Patrolirajući ulicama dodeljenog rejona, ispunjavajući dnevnu zapovest koju svakog jutra dobija od stereotipnog crnog narednika, naš junak će kroz kontakte sa svedocima, mafijom, vlasnicima lokala i drugim NPC-jevima lagano sklapati deo po deo slagalice. Svaki radni dan podrazumeva ispunjavanje dnevne kvote napisanih kazni. Na početku igre to će mahom biti kazne za pogrešno parkiranje, ćelave gume, tablice i signalizaciju. U vašem rejonu povremeno će izbiti krizne situacije manjeg ili većeg stepena ozbiljnosti koje ćete rešavati u domenu svojih sposobnosti. Na primer, povodom leša u sporednoj ulici nećete preduzimati sopstvenu istragu, već ćete uzimati izjave svedoka i obezbeđivati krajm scenu dok ne dođu detektivi. Hapsićete sitne prestupnike, ispunjavati kvote, jesti hot-dogove i čekati kraj smene... I tako dan za danom. Igra vam ne dozvoljava da se previše opustite jer, pored dnevne norme za čije ispunjavanje imate ograničeno vreme, često dobijate i neki sporedni zadatak, na primer pokazivanje rejona policajcu iz SSSR-a koji je došao na program razmene i koji ima tendenciju ka alkoholu i prostitutkama. Igru rade Poljaci, tako da možete da pretpostavite kako izgleda dan u društvu stereotipnog, ludog i bahatog Rusa. Sekundarna presija dolazi u vidu novčane situacije: na početku, to je alimentacija od 300 USD koju je potrebno skupiti za pet radnih dana, što će vas motivisati da primate mito i da gledate na drugu stranu dok crnac diluje krek na ćošku.

Demo verzija traje samo sedam igračkih dana, ali vam dozvoljava da iskusite većinu stvari koje će ponuditi puna verzija, osim potezanja oružja i hendlovanja oružanih pljački i ozbiljnih krivičnih dela u pokušaju. Punu verziju očekujemo do kraja godine.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
World of Warcraft: Legion (beta)
Shadows of Kurgansk
Beat Cop
Šta mislite o ovom tekstu?
The Culling
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera