PHONE ZONE<>
082016<><>

Pokémon Go, saveti

Kako da ih „uhvatite sve”

Saveti za uspešniji lov na najtraženija stvorenja na svetu

Dok vi čitate ovaj broj, vaša strina, tetka, brat od ujaka, sestra od pašenoga, svastika i snajka, kao i verovatno 90 odsto ljudi u vašem okruženju, jurcaju za vražjim Pokemonima. Saobraćajni zastoji postali su češći nego inače. Prevozom se više niko i ne vozi. Najbolji IT časopis u poznatom univerzumu na naslovnoj strani ima Pokemona, postalo je ozbiljno! Dođavola, čak su i kafići u „krugu dvojke” prazni! Svi jure džepna stvorenja, internetom, svetom i čaršijom hara epidemija jača od bubonske kuge – maniji kraja nema. Sve su šanse da ćeš se i ti, dragi čitaoče, uputiti u lov na ove male neodoljive vragolane pa ćemo se potruditi da u tom lovu budemo od pomoći, kad već ovoliko pišemo o igri.

U samoj igri

Iako je Pokemon Go prost kao bugarska sandala i može da ga igra i najveći nepoznavalac moderne tehnologije, neke stvari ipak nisu objašnjene, a tiču se znatno lakšeg igranja, a samim tim i bržeg napretka u igri. Verovali ili ne, ali na samom početku igre, kada vam se nudi jedan od tri startna Pokemona (Bulbasaur, Charmander i Squirtle), možete da izaberete i najpoznatijeg Pokemona u istoriji! Pikaču je tu, samo treba biti strpljiv. Na vama je da iskulirate postojanje pomenute trojke i prošetate od startne pozicije četiri puta (valja sačekati da se i default Pokemoni pomere za vama) i čuveni električni Pokemon će se pojaviti. Jedina začkoljica ovog pristupa je to što se mora primeniti na samom startu igre, inače do Pikačua dolazite klasičnim putem, a električni Pokemoni nisu baš česti. Kada se jednom upustite u taj zarazni svet jurnjave Pokemona, primetićete da Pokeloptice mogu da budu problem – ukoliko niste precizni, trošićete ih brže nego Ford Mustang gorivo. Umesto da trošite novac, novčiće ili trčite do svake Poketačke, primenite jednom nadasve piroćanskom triku! Kada vam loptica promaši Pokemona i padne pored njega, jednostavnim tapom na lopticu možete da je pokupite nazad. Nema bojazni od preranog ostajanja bez municije za vas! Primetićete i to da na listi obližnjih Pokemona postoje i neki iscrtani tragovi stopala. Dovoljno je da znate da je u proseku vrednost jednog „stopala” negde oko 50 metara, što će vam znatno olakšati traženje željenog čudovišta. Pri samom lovu, na „nišanu” se pojavljuje još jedan krug, koji je za razliku od onog osnovnog u boji. Da biste bili sigurni da će Pokemon svoju novu kuću naći u vašoj Pokelopti, sačekajte da se taj obojeni krug potpuno smanji – manji obojeni krug garantuje više preciznosti. Ukoliko vam neki Pokemon izgine u borbi, umesto da trošite resurse za njegovo dizanje iz mrtvih, možete ih (ukoliko imate potrebne poene) „poslati na evoluiranje” što će ih svakako osvežiti.

Načela Pokemon Go sveta i „priroda” Pokemona

Prva stvar koju valja znati u vezi sa virtuelnim Pokemon svetom je to da je bukvalno „prelepljen” preko našeg, što znači da ćete određene Pokemone nalaziti na mestima na kojima je logično da oni obitavaju. Takođe, neki Pokemoni će se ukazati samo noću. Dalje, Pokemoni koji imaju narandžasti ili crveni krug kada ih hvatate moraju da budu primireni po hvatanju, mada će pomoći i kupovina Great ili Master Pokeloptica, a mogu da posluže i bobice, koje će ih smirivati u startu. Pri inkubaciji jajeta, morate da pređete određene distance da bi se jaje izleglo. Obično je u pitanju distanca od dva do pet kilometara, ali možete je preći i u nekom prevoznom sredstvu, mada ni pod tačkom razno ne preporučujemo rukovanje vozilom i istovremeno obraćanje pažnje na Pokemone – svima je jasno kako to može da se završi. Primetićete da postoji i mala olovka kod naziva Pokemona kojeg ste uhvatili. Tapom na nju možete menjati ime vašim Pokemonima, što može da bude zanimljivo, ali nikakvog uticaja na gejmplej i napredak nema. Ako na listi obližnjih Pokemona nema nikakvih „stopala”, nekoliko tapova po ekranu telefona prizvaće tog Pokemona za nekoliko sekundi.

• • •

Trikova i saveta za ovu igru već u samom startu ima više nego što bismo mogli da naguramo u časopis, ali i ovo navedeno će i te kako pomoći svim entuzijastičnim trenerima Pokemona. Treba, doduše, obratiti pažnju i na neke „zdravorazumske” savete. AR mod će vam bateriju isisati brže nego režije stanovanja saldo na tekućem računu pa možda možete da živite i bez toga. Ako vam se sviđa da gledate Pokemone u trenutnom okruženja i ne možete da prežalite taj gimmick ili jednostavno želite da se igrate duže, moraćete da posegnete za eksternom baterijom. Kada se u obzir uzme i često bagovanje servera koje se rešava izlaskom i ponovnim ulaskom u igru, logično je da će telefon biti pristojno opterećen pa dodatni izvor energije svakako nije nešto što treba zanemariti. Takođe, pošto će vas igra naterati da izađete napolje, a vanjski svet je mračan i pun opasnosti, prikladno se obucite, nabiflujte ranac namirnicama i vodom, ne zaboravite udobnu obuću i vaš „lov” će proći udobno. Naravno, ne budite toliko zaludni da se smucate po mračnim uličicama ukoliko niste majstor borilačkih veština, jer vas od potencijalnih napadača koji eksploatišu igru za zle namere neće spasiti ni bustovani Pikaču koji bije ko Sveti Ilija. Pamet u glavu, vodu i eksternu bateriju (odvojeno) u ranac, patike za trčanje na noge i, kao što pesmica kaže, gotta catch them all!

Miloš CVETKOVIĆ

 
Pokémon Go
Pokémon Go, saveti
Šta mislite o ovom tekstu?
Pixel Super Heroes
Splash Pop
Crab War
Marble Machine
Tiny Bouncer
Gordon Ramsay DASH
Ninja Turtles: Legends
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera