LAKI PINGVINI<>
082016<><>

Linux Lite 3.0

Lagan poput pera. Ili ne?

Često na našim stranicama možete čitati recenzije distribucija koje su moderne i estetski na veoma visokom nivou. Da ne bude da smo zaboravili i na one sa malo starijim hardverom, ovog puta imamo nešto za njih. U moru „laganih” distribucija odabrali smo Linux Lite u svom 3.0 izdanju baziranom na verziji Ubuntu 16.04.

S obzirom na osnovu na kojoj je baziran, za postavljanje na USB fleš memoriju možete koristiti neki image writer. Instaler je standardni Ubuntuov, ali sa bitnom razlikom u slikama koje se prikazuju u periodu čekanja tokom instalacije. Ovde možete saznati neke detalje i zanimljivosti o samoj distribuciji, što je za svaku pohvalu. Prvo pokretanje i dočekuje nas isto okruženje kao i u live varijanti. Arc tema je veoma prijatna za oči uz blago narandžastu pozadinu, a ako vam ne odgovara možete birati između velikog broja već instaliranih tema.

Uz distribuciju dolaze kodeci i mali broj aplikacija, ali sasvim dovoljan za rad prosečnog korisnika: VLC, LibreOffice, Firefox, Thunderbird, Gufw Firewall, GIMP, Systemback, kao i podrazumevani programi i alatke XFCE okruženja. Da ovo ne bi bila samo još jedna obična XFCE distribucija, programeri su se potrudili, pa tako uz nju dolazi i modifikovani (custom) kernel, kao i par korisnih alatki koje će vam pomoći u radu, posebno početnicima. Lite tweaks sadrži spisak automatizovanih zadataka koje možete uraditi sa dva klika mišem. U napomeni stoji da postoje dve kategorije: bezbedni zadaci i oni koji mogu uticati na sistemske datoteke. Za svaki zadatak stoji kojoj kategoriji pripada kao i opis šta će se desiti tokom i nakon njega. Neke od akcija koje se nalaze ovde su: brisanje keš memorije Firefoxa, brisanje nepotrebnih starih paketa (orphaned), brisanje keša nadogradnje sistema, aktiviranje i gašenje NumLocka pri podizanju sistema, brisanje starih kernela. Nadogradnje sistema se instaliraju kroz posebno dizajniran program koji će vam pregledno prikazati ponuđene nove verzije paketa, a takođe i mogućnost pregleda log fajla nakon završetka nadograđivanja. Lite software nakon pokretanja daje 3 opcije: instalacija programa, brisanje ili izlaz. Odabirom instalacije dobijamo spisak često korišćenih i popularnih programa, kojoj kategoriji pripadaju, da li su instalirani ili ne, kao i njihov opis. Instalaciju obavljamo klikom na željeni program i dugme Install. Zanimljiva stavka u meniju je i Share hardware. Ulaskom u nju imate mogućnost da date ovlašćenja da se vaša konfiguracija nađe u bazi podataka na zvaničnom sajtu, kako bi drugi korisnici bili upoznati sa time koji je hardver kako podržan. Šalju se i objavljuju podaci o procesoru, grafičkoj, mrežnoj i zvučnoj kartici, hard disku, kao i informacije o verziji distribucije i kernela koje koristite.

Drago nam je da sve više distribucija dolazi sa uputstvom za korišćenje, uglavnom na svojim internet stranicama. Ovde se susrećemo sa veoma lepim uputstvom sa slikama koje se nalazi na vašem hard-disku nakon instalacije sistema, a takođe i na live izdanju kada ga koristite, a pristupate mu iz menija sa aplikacijama. Ono obuhvata sve delove distribucije, počevši od predstavljanja aktuelnog izdanja i prikaza najkorisnijih prečica na tastaturi. Tu su, zatim, podaci o korisnim temama za početnike: meni, instalacija i nadogradnja aplikacija, UEFI, korisni saveti oko akcija nakon instalacije, mreža, hardver, izmena izgleda distribucije, kao i sam proces instalacije Linux Litea. Sve ove teme su veoma detaljno obrađene i ako biste hteli sve da iščitate bili bi vam potrebni sati za to. Onima koji se prvi put susreću sa nekom Linux distribucijom preporučujemo da makar „prelete” ovo bogato uputstvo. Ako budete imali neki problem u radu ili ne budete znali da se snađete, velike su šanse da ćete ovde naći rešenje.

Pored velikog broja pozitivnih, imali smo i neke negativne utiske. Za početak, nakon prvog pokretanja i u live sesiji kao i nakon instalacije, rezolucija ekrana je bila veoma niska, iako je grafički drajver otvorenog koda bio aktivan. Ručno menjanje rezolucije je popravilo stvar. Pored ovoga se javio i problem koji nismo uspeli da rešimo, a odnosi se na pojavljivanje mutne senke ispod slova ikonica na radnoj površini. Moguće je da postoji opcija da se ovo isključi, ali nismo je uspeli pronaći. Takođe, nakon malo veće nadogradnje pri pokretanju se pojavio Ubuntu boot splash, ali se to lako reši kroz Lite tweaks. Nakon instalacije Clementine audio plejera, nismo uspeli da koristimo prečice na tastaturi vezane za njega. Nisu veliki problemi, ali su ipak prisutni.

Sistem smo koristili na jednoj starijoj konfiguraciji sa jednim gigabajtom RAM i single core procesorom i na drugoj, nešto modernijoj. Zauzeće radne memorije nakon pokretanja sistema u prvom slučaju je bilo malo veće od 200 megabajta, što i nije tako malo gledajući na ukupnu količinu, dok je procesor mirovao. Kompjuter nije iznenada oživeo i poleteo, ali nije imao problema da se izbori sa jednostavnim zadacima. Poredeći Linux Lite sa LMDE MATE koje se ranije nalazilo na njemu, možemo reći da je Lite nešto brži, mada nije neka velika razlika. Na drugoj konfiguraciji nije bilo problema, standardno XFCE iskustvo što se tiče brzine, i više nego primetna razlika u odnosu na stariju mašinu.

Koliko god se programeri trudili da prilagode svoje sisteme računarima starim više od 15 godina (sudeći po specifikaciji minimalnih hardverskih zahteva), moderne distribucije ipak nisu dorasle tom zadatku (osim par izuzetaka kao što je Puppy Linux). Linux Lite jeste jedna od manje zahtevnih distribucija, ali to ne znači da će raditi savršeno sa starim hardverom. Sa druge strane, korisnici koji imaju makar dual core procesor uživaće u ovom zaokruženom iskustvu. Sve vam je dostupno na klik, toliko čak da ne morate lutati po internetu tražeći rešenja nekih problema vezanih za sistem niti koristiti terminal. Spomenuli smo par problema koje smo imali, ali to nisu krupne stvari koje vas mogu odvratiti od ove distribucije, samo malo kvare savršen utisak. Ukoliko vam treba manje zahtevna OTB distribucija, možete uzeti Linux Lite u ozbiljno razmatranje.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Linux Lite 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
MikroLock 1.0
Synkron 1.6.2
rEFInd 0.9.2
Prelazak u viši rang

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
32-bit – 968 MB, 64-bit – 955 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .linuxliteos .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera