LAKI PINGVINI<>
082016<><>

MikroLock 1.0

Dvanaesti Džejms Bond

Enkrpicija je preduslov privatnosti u svetu u kome Veliki brat ne spava. Enkriptovani četovi, particije i fajlovi postali su uobičajene i poželjne pojave. Ali, enkripcija nije baš jednostavna rabota pa se većina korisnika oslanja na softver koji ima ugrađena rešenja kako bi izbegli implementaciju GnuPG i sličnih sistema. Srećom, gotovih programa koji pojednostavljuju proces (de)kriptovanja ima u sve većem broju i ovom prilikom predstavljamo MikroLock, aplikaciju za brzo, jednostavno i lako manipulisanje zaštićenim datotekama.

Priča počinje Chrome aplikacijom pod nazivom miniLock koja je poslužila kao osnova za MikroLock koji je samostalan program za Linux i Windows operativne sisteme. Ideja autora je da korisnici lako i jednostavno mogu da kreiraju i dešifruju enkriptovane datoteke koje se potom mogu slobodno razmenjivati bez bojazni da će neko (bilo ko?) neovlašćen moći da ih pregleda. Ovo se postiže upotrebom miniLock ID vrednosti koja se generiše kombinacijom korisnikove e-mail adrese i definisane lozinke. Sistem je postavljen tako da ista kombinacija adrese i lozinke uvek generiše isti ID pa aplikaciju možete koristiti na bilo kom računaru. Sve što je nekome potrebno da pripremi datoteke koje samo vi možete da otvorite je upravo vaš ID koji se slobodno objavljuje kao javni ključ, dok vaš e-mail ostaje sakriven i služi samo za autentifikaciju.

Kako to u praksi izgleda? Pokretanjem programa od vas se zahteva unos pomenutih parametara uz napomenu da MikroLock ne zahteva validnu adresu, ali se zbog kompatibilnosti sa miniLock preporučuje unos pravog e-mail naloga. Dok u polje za lozinku kucate željenu frazu indikator će pokazivati njenu snagu. Sa desne strane prozora nalazi se kratko uputstvo i objašnjenje za rad. Nakon što ste upisali potrebe parametre klikom na odgovarajuće dugme generiše se vaš miniLock ID i radni prozor menja svoj izgled. U narednom koraku, birate radni direktorijum i učitavate željenu datoteku i, ukoliko ona ima .minilock ekstenziju, pokreće se proces dekriptovanja dok će datoteke sa drugim ekstenzijama pokrenuti naredni korak u kome se definišu parametri za enkripciju. Moguće je upisati više ID brojeva, ukoliko želite da više osoba bude u mogućnosti da pregleda sadržaj, a ostale opcije uredno su objašnjene u pomenutom desnom delu prozora.

Enkriptovanu datoteku sada možete jednostavno poslati primaocu ili postaviti za preuzimanje sigurni da je samo osoba kojoj je i namenjena može otvoriti i pregledati. Teško da može jednostavnije od toga. Nećemo se upuštati u objašnjenje tehnologije koja stoji iza MikroLock aplikacije, zainteresovani za tehnički aspekt implementiranih rešenja mogu na sajtu projekta pogledati detaljno objašnjenje. Za većinu korisnika najbitnija je činjenica da program radi i da počiva na open source rešenjima koja su proverena i dokazana. Jedino na šta treba obratiti pažnju je definisanje dovoljno dobre lozinke i njeno pamćenje. Kako se zahteva da ona bude dužine minimalno dvadeset karaktera i dovoljno kompleksna postoji rizik od zaboravljanja ili pogrešnog kucanja (mogli bismo da zamerimo nemogućnost prikaza otkucane fraze) što će vas efektivno sprečiti da pristupite enkriptovanim datotekama.

Goran STRIČIĆ

 
Linux Lite 3.0
MikroLock 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Synkron 1.6.2
rEFInd 0.9.2
Prelazak u viši rang

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
512 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .andre -simon .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera