PHONE ZONE<>
082016<><>

Lenovo Vibe C, Vibe K5, Vibe K5 plus, Vibe K4 Note, Vibe S1 lite

Vibracije u srednjem opsegu

Pre ili kasnije, svaki proizvođač mobilnih uređaja ukapira da se spamovanje ne isplati, već da godišnji „lajnap” treba da se svede na nekoliko zvučnih modela koji pokrivaju željene segmente tržišta. Apple to zna od samog početka, Sony i Samsung su to naučili tek prošle godine, ali Lenovo tek treba da shvati jednostavnu istinu da potencijalne mušterije ne žele da dubinski analiziraju karakteristike tuceta vizuelno identičnih pravougaonika sa kriptičnim sufiksima, već žele nešto što se lako pamti. Hell, ovo je čak i Huawei shvatio.

U Srbiju je nedavno ušla masivna tura novih Lenovo modela, od kojih neke možete da uzmete na ugovor kod provajdera, dok ćete druge morati da potražite u slobodnoj prodaji u lancima poput WinWina. Za početak smo na test uzeli pet komada, a u sledećim brojevima biće obrađen ostatak ponude.

Lenovo Vibe C

Najjeftiniji model iz nove ture Lenovo modela košta razumnih 13.987 RSD. Za te pare dobijate bazičan smartfon sa solidnim hardverom ispod haube i kompromisnim ekranom niske rezolucije. Lenovo Vibe C je plastični monoblok koji ostavlja utisak prilično robusnog uređaja, sa plastikom koja ne škripucka tokom normalnih operacija. Telefon je opremljen četvorojezgarnim Qualcomm Snapdragon 210 čipsetom i jednim gigabajtom RAM, što ga čini malčice bržim od skupljeg brata u istoj seriji (Vibe K5). Telefon je LTE i Dual SIM, a daje vam i mogućnost da internih osam gigabajta memorije dopunite micro SD karticom. Pogodan je za bazično igranje, a lagani interfejs bez mnogo bloatwarea blagotvorno utiče na normalan rad bez preteranog zapinjanja (doduše, po defaultu ne dolazi sa fiokom za aplikacije). Vibe C je opremljen Androidom 5.1.1, koji će možda biti nadograđen na šesticu, mada ja ne bih zadržavao dah po tom pitanju.

Na stranim sajtovima specijalizovanim za specifikacije telefona listom ćete nalaziti podatak da Vibe C ima ekran rezolucije 720p, ali prava istina ima nešto manje piksela... Telefon je opremljen relativno gadnim petoinčnim LCD-om rezolucije 480 x 854 piksela, koji, istini za volju, ima smisla u kontekstu vrlo niske cene telefona. Što se tiče kamere, u pitanju je skromna kombinacija glavne od pet megapiksela i selfi kamere od dva megapiksela, a obe su dovoljne za bazičnu upotrebu minimalno zahtevnih korisnika.

Lenovo Vibe K5 i K5 plus

Prvi u seriji Lenovljevih midrejndžera, Vibe K5 košta 25987 RSD u slobodnoj prodaji. Njegov jači bata, Vibe K5 plus, košta par hiljada dinara više (29987 RSD), ali nudi ekran više rezolucije, brži procesor (ali istu grafiku) i par drugih finesica koje nisu preterano bitne. Oba modela su za klasu elegantnija od Vibe C: iako su u celosti napravljeni od plastike, pozadina im je izbrušena na način koji sa distance stvara utisak da se radi o metalu. Oba uređaja imaju izmenjivu bateriju i stereo zvučnike koji ih izdvajaju od cenovne konkurencije – iako su okrenuti „na dole”, kreiraju jasan i glasan zvuk uporediv sa onim kod skupljih uređaja.

 
Lenovo Vibe K5 pokreće osmojezgarni Qualcomm Snapdragon 415 čipset koji dopunjuje dva gigabajta radne memorije. Ova kombinacija je sasvim upotrebljiva za normalne operacije i igranje razumno zahtevnih igara. K5 plus donosi Snapdragon 616 čipset sa bržim, takođe osmojezgarnim procesorom, ali identičnom Adreno 405 grafikom, tako da su performanse kod 3D naslova manje-više iste. Oba modela podržavaju LTE, Dual SIM i primaju microSD karticu koja nadograđuje 16 gigabajta interne fleš memorije. Na polju kamere, oba imaju kombinaciju 13 megapiksela primarne i pet megapiksela sekundarne kamere koje su daleko ozbiljnije od onih ugrađenih u Vibe C.

Najkrupnija razlika između ova dva modela leži u ekranu: iako oba imaju solidan petoinčni IPS LCD, onaj na Vibe K5 ima rezoluciju od 720p, dok ekran Vibe K5 plus donosi Full HD prikaz (1080p). Vidljivi uglovi su solidni, mada vidljivost na dnevnom svetlu ni kod jednog modela nije spektakularna.

Lenovo Vibe S1 lite

 
Polako dolazimo do višeg srednjeg segmenta u Lenovo ponudi... Lenovo Vibe S1 lite košta 32.987 RSD i za te pare nudi fino skockani uređaj koji gađa na mušterije koje zahtevaju više vizuelnog stila i ooompha nego što nude Vibe K5 i K5 plus.

U odnosu na svog skupljeg rođaka sa kraja prošle godine (Vibe S1), S1 lite nema zakrivljena staklena leđa i dual selfie kameru, mada su ekran (presvučen sa Gorilla Glass 3) i čipset identični. Zapravo, čipset S1 lajta je Mediatek 6753 dok je kod S1 bio 6752, ali ja razliku u performansama nisam primetio, pogotovo ne u igrama jer je grafika (Mali-T760MP2) ista u oba modela. Što se tiče kvaliteta izrade, i dalje je u pitanju solidna i čvrsta kombinacija metalnog okvira i plastičnog tela koja odaje utisak više klase u odnosu na cenu.

Vratimo se na čipset, što je jedina stvar koja mi se realno ne dopada u vezi S1 lite. Mediatek čipsetovi generalno su sporiji od Qualcomm konkurencije, a ni kompatibilnost sa najrazličitijim softverom im nije idealna. Svako od nas ima nekog prijatelja sa jeftinim telefonom na kome se Android često „zaglupljuje”: u većini slučajeva, taj telefon u njedrima ima Mediatek... Sa softverske strane, u pitanju je ponovo Android 5.1.1, ali ovoga puta „obogaćen” Vibe OS skinom, relativno laganim po pitanju nepotrebnih aplikacija, ali operisanim od fioke za aplikacije.

Lenovo Vibe S1 lite je „selficentrični” uređaj, jer od svih testiranih aparata ima najkvalitetniju prednju kameru. Sonijev senzor od osam megapiksela dopunjen je LED blicom za ljubitelje selfiranja u sitne sate. Zadnja kamera je takođe relativno impresivna: 13 megapiksela i dvotonalni blic osiguravaju solidne snimke u razumnim svetlosnim uslovima.

Lenovo Vibe K4 Note

 
Najjači Lenovo telefon koji smo probali ovog meseca u nas košta 34.987 RSD i nudi sasvim dovoljno banga za bak koji se traži. Po gabaritima se zapravo radi o fabletu, a namenu koja podrazumeva telefon koji zamenjuje tablet sugeriše i Note u nazivu uređaja.

Lenovo Vibe K4 Note je vizuelno pristojan uređaj sa metalnim okvirom i blago teksturisanom polikarbonatnom pozadinom koji sasvim fino leži u ruci. Ima stereo zvučnike, brzi i precizni senzor otiska prsta, LTE, Dual SIM i micro SD slot (koji se može koristiti zajedno sa SIM karticama). Zadnji poklopac se skida, ali baterija nije predviđena za vađenje van servisa – da biste je iščupali, morate da pocepate nalepnicu nakon čega gubite garanciju. Iako u nazivu ima Note, fablet ne dolazi ni sa kakvom olovčicom, već od korisnika očekuje da notira prstima.

Uređaj, pre svega, karakteriše veoma dobar ekran za ovaj cenovni razred. Prostrani 5,5-inčni IPS u rezoluciji 1080p, presvučen Gorilla Glassom 3 dobro izgleda iz svih uglova i pri svim nivoima spoljnjeg svetla. Što se tiče hardvera, pod haubom, i ovde je ista priča sa Mediatek čipsetom kao u slučaju Vibe S1 lite, koji je tu da bi smanjio cenu uređaja. Telefon podržava i Lenovo ANT VR headset, koji nije došao u test paketu. Što se tiče softvera, ovo je jedini Lenovo telefon iz ove ture koji je do dvadesetog jula dobio Android 6.0, „augmentovan” Vibe OS skinom koji i nije preterano agresivan sa aplikacijama i svojstvenim kerefekama.

• • •

Saturacija domaćeg mobilnog tržišta mobilnim uređajima u srednjem i nižem cenovnom rangu već neko vreme ima dobre posledice na opšti pad cena u tim segmentima. Novi beč Lenovo telefona dodatno će pritisnuti ostatak B ekipe na čelu sa Huaweiem da dodatno smanji cene uređaja u korespondentnim kategorijama, na opšte zadovoljstvo korisnika sa tanjim novčanikom koji žele pristojan telefon za cenu od koje ne otpadaju uši i ne eksplodiraju džepovi.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
HTC Desire 530
Vivax Fly 3
Sony Xperia X
Lenovo Vibe C, Vibe K5, Vibe K5 plus, Vibe K4 Note, Vibe S1 lite
Šta mislite o ovom tekstu?
Google Expeditions
ExYu Radio Stanice
Phonto
Swiftly Switch – Edge Screen
BitTorrent Now
App Swap Drawer
Sensor Sense
Tapet
Fake Call
Bring! Shopping List
SAIP

Lenovo Vibe C
Operativni sistem:
Android 5.1.1
Dimenzije:
143,5 x 71,8 x 8,95 mm / 166 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 210 čipset (Quad-core 1,1 GHz CPU + Adreno 304 GPU), 5” IPS LCD (480x854, 196 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, Dual SIM (micro SIM), microSD, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot, FM radio, A-GSP, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 5 Mpx primarna kamera (autofocus, LED blic), 2 Mpx sekundarna kamera, Li-Po 2300 mAh baterija

Lenovo Vibe K5
Operativni sistem:
Android 5.1.1
Dimenzije:
142 x 71 x 8 mm / 142 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 415 čipset (Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 CPU + quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 405 GPU), 5” IPS LCD (720 x 1280, 294 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual SIM (Micro SIM), microSD, Bluetooth 4.1, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot, FM radio, A-GSP, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 13 Mpx primarna kamera (autofocus, LED blic), 5 Mpx sekundarna kamera, Li-Ion 2750 mAh baterija

Lenovo Vibe K5 plus
Operativni sistem:
Android 5.1.1
Dimenzije:
142 x 71 x 8 mm / 142 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 616 čipset (Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 CPU + quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 405 GPU), 5” IPS LCD (1080 x 1920, 441 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual SIM (micro SIM), microSD, Bluetooth 4.1, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot, FM radio, A-GSP, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 13 Mpx primarna kamera (autofocus, LED blic), 5 Mpx sekundarna kamera, Li-Ion 2750 mAh baterija

Lenovo Vibe S1 lite
Operativni sistem:
Android 5.1.1
Dimenzije:
145 x 71 x 8,6 mm / 129 g
Ostalo:
Mediatek MT6753 čipset (Octa-core 1,3 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T760MP2 GPU), 5” IPS LCD (1080 x 1920, 441 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual SIM (nano + micro SIM), microSD, Bluetooth 4.0, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot, FM radio, A-GSP, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 13 Mpx primarna kamera (f/2.2, phase detection autofocus, dual-LED blic), 8 Mpx sekundarna kamera, Li-Po 2700 mAh baterija

Lenovo Vibe K4 Note
Operativni sistem:
Android 6.0
Dimenzije:
153,6 x 76,5 x 9,2 mm / 158 g
Ostalo:
Mediatek MT6753 čipset (Octa-core 1,3 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T720MP3 GPU), 5,5” IPS LCD (1080 x 1920, 401 ppi), 2 GB RAM, 32 GB interne memorije, Dual SIM (micro SIM), microSD, Bluetooth 4.0, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n,ac, Wi-Fi Direct, hotspot, FM radio, A-GSP, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 13 Mpx primarna kamera (f/2.2, phase detection autofocus, dual-LED blic), 5 Mpx sekundarna kamera, Li-Po 3300 mAh baterija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera