TEST DRIVE<>
082016<><>

Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox

Svetleći drekavci

U kategoriji takozvanih „drekavaca”, tj. malih Bluetooth zvučnika koji su iznenađujuće glasni, proizvodi kompanije Divoom su prilično cenjeni, a od nedavno su prisutni i na našem tržištu, pa smo izabrali smo par karakterističnih modela.

 
Pre svega, osvrnućemo se na zajedničke osobine ovih modela. Pored Bluetooth povezivanja sa mobilnih uređajima, svi ovi zvučnici rade na baterije i imaju sasvim zadovoljavajuću autonomiju (vidi info-boks), svi imaju 3,5-milimetarski ulaz za žično povezivanje, i imaju funkciju spikerfona, tako da možete da prekinete reprodukciju i da odgovorite na poziv pričajući u zvučnik (mada će i okolina da čuje vašeg sagovornika).

Voombox Travel je osnovni model, s obzirom na funkcije, ali se od ostalih „drekavaca” koje smo do sada probali razlikuje po nešto većem samom zvučniku („drajveru”) prečnika 51 mm. Pored očigledne snage (ili bolje reći: glasnoće), veća membrana znači i mogućnosti reprodukcije nekih od tonova iz nižeg spektra. Ne kažemo da ovaj zvučnik ima „dobre basove”, ali svakako mnogo bolje zvuči od manjih zvučnika ovog tipa. Iako nije baš toliko malih dimenzija, Voombox Travel ima alku za kačenje (na torbu, za gajku pantalona i sl.), pa time još više opravdava sufiks iz imena.

 
Voombox Outdoor je nešto veći od, recimo, kutije čaja u kesicama, ima zvučnike sa obe bočne strane, tako da daje stereo zvuk, i delimično je vodootporan: neće baš raditi pod vodom, ali mu neće ništa biti ako nakratko pokisne ili ga nečim polijete. Pored još glasnijeg i kvalitetnijeg zvuka, odlikuje ga baterija većeg kapaciteta, tako ima dvostruko veću autonomiju od ostala tri modela iz ovog teksta i pokriće čitav celodnevni izlet u prirodu.

AuraBulb izgleda kao velika sijalica (prečnika 120 mm), a zapravo je zvučnik „drekavac” iznad kojeg je montirana „kupola” od mlečno belog gumenog materijala (koja, moramo reći, nekim čudom ne utiče na reprodukciju zvuka). Štos sa „sijalicom” je zapravo u postojanju 12 RGB LED-ova oko zvučnika koji iznutra obasjavaju sijalicu u svim mogućim bojama. Tasterom na „grlu sijalice”, tj. na samom zvučniku, moguće je izabrati režim osvetljenja između bljeskanja, postepenih promena raznih boja, ili bljeskanja svetla u ritmu muzike. Pored toga, postoji Android/iOS aplikacija kojom sa mobilnog uređaja mogu detaljno da se kontrolišu svetlosni efekti i boje u svim režimima bljeskanja. Zabavna opcija, barem na početku posedovanja ove sprave.

AuraBox je, što se tiče funkcije zvučnika, najkvalitetniji od pomenutih modela, s obzirom da ima drajver od čak 76 mm i još bolje pokriva dublje tonove. Najatraktivnija osobina ovog modela jeste to što je čitava zadnja strana zvučnika zapravo polje sa 10 x 10 RGB LED lampica. Kao i kod „sijalice”, vrsta svetlosnog efekta bira se tasterom na samom zvučniku. Prava stvar je, međutim, kontrola ovog 100-segmentnog displeja preko aplikacije na mobilnom uređaju. Pored raznih svetlosnih režima, uključujući i bljeskanje u ritmu muzike, aplikacija omogućava i kreiranje potpuno proizvoljnih slika (unutar datih 10 x 10 piksela), pa se možete poigrati sa jednostavnim sličicama, a iz aplikacije su na raspolaganju i slike koje su pravili drugi korisnici ovog uređaja. Ipak, najzanimljivija je mogućnost kreiranja animacija, odnosno serije sličica koje prikazane redom daju efekat pokretnih slika. Iako u sto piksela ne može da se prikaže bog-zna-šta, ova funkcija je takođe veoma zabavna.

Divoom je, sve u svemu, pokazao da pravi drekavce koji, pre svega, daju kvalitetan zvuk, jer su modeli sa manjim drajverima znato „piskaviji”. Upravo zbog toga, smatramo da je opravdano što su i nešto skuplji od manjih modela drugih proizvođača. Svetlosni efekti su samo dodatni plus i sigurno će biti zanimljivi svakome ko ih vidi, barem prvi put.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Radeon RX 480 8 GB
Kingston SSDNow UV400 480GB
Intel Core i7-6950X (Broadwell-E) i Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming
Tuncmatik Lite II 650VA i Digitech Pro 1000VA
DeepCool Gamer Storm Maelstrom 120T, 240T; LC-Power LC-CC-240-LiCo i LC-CC-360-LiCo
HP Spectre 13
Asus ZenBook UX360CA
Dell Vostro 3558 i 3559
Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H
LG 43UH6507
Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox
Šta mislite o ovom tekstu?
Deepcool N2
Epson EB-U32
TP-Link TL-PA8030P (komplet)
Gembird WNP-RP-002-W
LG Minibeam PH550G
Samsung Gear Fit2

Divoom Voombox Travel
Zvučnik:
51 mm, 5 W
Ostalo:
baterija 700 mAh (do 6 sati rada), Bluetooth, mikrofon, vodootporan, dimenzije (bez alke) 89 x 89 x 45 mm

Divoom Voombox Outdoors
Zvučnici:
2 x 51 mm, 2 x 7,5 W
Ostalo:
baterija 3200 mAh (do 12 sati rada), Bluetooth, mikrofon, vodootporan, dimenzije 85 x 60 x 78 mm

Divoom AuraBulb
Zvučnik:
51 mm, 5 W
Ostalo:
baterija 1200 mAh (do 6 sati rada), Bluetooth, mikrofon, alarmni sat, 12 programabilnih RGB LE dioda, dimenzije (sa telom „sijalice”) 120 x 120 x 147 mm, kompatibilnost iOS 7.0+/Android 4.3+

Divoom AuraBox
Zvučnik:
76 mm, 5 W
Ostalo:
baterija 2000 mAh (do 6 sati rada), Bluetooth, NFC, mikrofon, alarmni sat, termometar, 100 programabilnih RGB LE dioda (VU-metar, notifikacije, animacije), dimenzije 110 x 110 x 50 mm, kompatibilnost iOS 7.0+/Android 4.3+
Proizvođač:
Divoom
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera