TEST RUN<>
082016<><>

TamoSoft Throughput Test

Mrežni tahograf

Prošla su vremena kada su računarske mreže bile namenjene isključivo za upotrebu na radnim mestima. Danas nije ni malo redak slučaj da u okviru jednog domaćinstva postoji po nekoliko računara koji bez velikih poteškoća mogu biti povezani u jedan sistem i međusobno razmenjivati svakojake sadržaje. Najveće brzine prenosa se svakako ostvaruju upotrebom mrežnih kablova, ali smo svedoci činjenice da većina uređaja komunicira primarno bežičnim putem. Glavna namena ovog programa je da omogući sticanje uvida u brzine prenosa podataka preko Wi-Fi konekcije, kako bi se videlo da li su one na zadovoljavajućem nivou.

Nakon instaliranja, u okviru Start menija pojavljuju se prečice za pokretanje klijentskog i serverskog programa, kao i propratna dokumentacija koja će vam objasniti sve raspoložive opcije, do detalja. U slučaju kada se mere performanse računara koji mreži pristupaju preko Wi-Fi signala, na tim mašinama je potrebno pokrenuti serversku komponentu, dok se podaci kontrolišu na računaru sa klasičnom „žičanom” konekcijom i uz pomoć klijentskog programa. Pokušaj korišćenja klijenta priključenog preko bežične mreže će uveliko iskriviti stvarne rezultate prenosa. To se posebno dobro može videti u slučaju UDP saobraćaja gde gubici paketa mogu da budu izuzetno veliki.

Serverski deo je više nego jednostavan i jedini parametri na koje možemo uticati su vrsta protokola konekcije (IPv4 ili IPv6) i adresa porta preko koga se vrši testiranje. Nakon što kliknemo na ekranski taster Apply, program ispisuje adrese preko kojih možemo identifikovati o kojem se računaru radi. Da bi maksimalno olakšali posao korisnicima programa, autori su omogućili automatsko kreiranje pravila za dopuštanje TCP i UDP saobraćaja na zadanom portu u okviru standardnog Windowsovog fajervol programa. Ukoliko koristite neki drugi fajervol, ovo ćete morati da uradite ručno.

Korišćenje klijentskog programa nije ništa složenije od serverskog. Dovoljno je upisati IP adresu (IPv4 ili IPv6), eventualno promeniti adresu porta i kliknuti na taster Connect. Nakon toga, započinje merenje čiji se rezultati prikazuju kako u vidu brojčanih vrednosti (trenutna i prosečna brzina za TCP i UDP, procenat izgubljenih paketa za UDP protokol i vreme putovanja TCP paketa do servera i nazad), tako i u vidu dijagrama koji inicijalno prikazuje brzine prenosa, a podatke o gubicima paketa i vremenu njihovog putovanja dobijamo izborom za to namenjenih opcija. Program nudi i mogućnost provere performansi u zavisnosti od korišćenja različitih šema merenja QoS (Quality of Service) parametara. Na raspolaganju su nam sledeće QoS šeme: Best Effort, Background, Excellent Effort, AudioVideo, Voice i Control. Svaka od njih ima određene specifičnosti koje bitno mogu da utiču na količinu prenesenih informacija.

Kvalitet Wi-Fi signala je kompleksna stvar koja zavisi od mnoštva faktora i može da oscilira bez mogućnosti da na njega značajnije utičemo. Ipak, često je uz malo znanja i zalaganja moguće znatno uvećati količinu prenetih informacija, a ovim programom možemo proveriti koliko smo u tome bili uspešni.

Igor S. RUŽIĆ

 
Deluge 1.3.12, BitComet 1.41, Tixati 2.43, Transmission 2.92, FrostWire 6.3.2, qBitTorrent 3.3.5
Autodesk AutoCAD 2017
All Browsers Memory Zip 1.5.7
Program4Pc Video Converter Pro 9.1.1
KCleaner 3.1
FastStone MaxView 3.0
Open Visual Traceroute 1.6.3
DiskDigger 1.9.8
SoftPerfect Network Scanner 6.1.7
ReaConverter 7 Pro
TamoSoft Throughput Test
Šta mislite o ovom tekstu?
CryptoForge 5.1.0
Windows ISO Downloader 3.04a
Core Temp 1.1
Calendar and Countdown
ExeProperties
Legoaizer 4.0
Topaz InFocus
Unmask
Stand-Bye! 0.6.0
PrintMyFonts 16.7.13
Viveza 2

Tip:
merenje brzine mreže
Potrebno:
Windows
Veličina:
4 MB, 10 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .tamos .com /products /throughput -test
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera