VREMENSKA MAŠINA<>
082016<><>

Linus Torvalds i ronilački kompjuteri

Broj 82/83, jul/avgust 1991.

Prvog jula na sastanku u Pragu, zemlje članice Varšavskog ugovora stavljaju tačku na postojanje tog vojnog saveza, čime se Hladni rat završava u korist NATO. Sutradan počinje desetodnevni „ratić” između JNA i slovenačke Teritorijalne odbrane, a 22. jula, federalne vlasti u Americi hapse čuvenog serijskog ubicu Džefrija Damera. Šestog avgusta kreiran je prvi veb-sajt na adresi info.cern.ch; Dvadeset petog avgusta, student Linus Torvalds, na usenet news grupi comp.os.minix postuje detalje o kernelu operativnog sistema koji je počeo da razvija u slobodnom vremenu...

 
Novi broj „SK-a” otvaramo masivnim izveštajem sa sajma Computex ’91 u Taipeiju, a posetu ovom odmetnutom delu NR Kine koristimo i za intervju sa direktorkom marketinga kompanije Genius, čiji su proizvodi bili sinonim za miševe i tastature tokom devedesetih godina. U hardverskom delu broja izdvaja se test ploče i procesora 286 koji je radio na do tada nezamislivih 25 megaherca.

„Svet igara” počinjemo opisom legendarne igre Space Rogue, prve prave svemirske simulacije sa teksturisanim wireframe modelima brodova, stanica i nebeskih tela. Tu su i opisi The Last Ninja III, Centurion: Defender of Rome, Das Boot, Railroad Tycoon, F-15 Strike Eagle II, a imamo i masivan letnji koktel igračkih najava za jesen i zimu.

Broj 154/155, jul/avgust 1997.

 
Prvog jula Ujedinjeno Kraljevstvo vraća suverenitet nad Hong-Kongom Narodnoj republici Kini. Tri dana kasnije, NASA Pathfinder sonda uspešno sleće na površinu Marsa. Trinaestog jula, posmrtni ostaci Ernesta „Če” Gevare, koga je 1967. u Boliviji ubila CIA bivaju vraćeni na Kubu i sahranjeni. Prvog avgusta Stiv Džobs se vraća u Apple; Trideset prvog avgusta Dijana, princeza od Velsa, umire od posledica saobraćajne nesreće u Pariskom tunelu.

U novom broju od svega po malo. U rubrici „Primena” imamo test ronilačkih kompjutera iz pera profesionalnog ronioca, a „Test Drive” bukvalno bridi od fantastičnih hardverskih testova, među kojima izdvajamo „Dvesta na tri mesta”, u okviru koga precizno navodimo prednosti i mane procesora AMD K6, Intel Pentium MMX i Intel Pentium Pro. Pišemo i o gomili CD pisača, koji polako postaju cenovno dostupni i neopranim masama prostog naroda.

 
Presuda za ovomesečni „Svet igara” – sasvim solidan! Imamo opise slavnih naslova kao što su Redneck Rampage i Blood; Slobodan Macedonić se ekstremno oduševljava simulacijom flipera Pro Pinbal: Timeshock!, a malo manje logičkim avanturama Shivers: Harvest of Souls i Star Trek: Generations.

Broj 239, avgust 2004.

Trećeg avgusta NASA lansira Messenger sondu namenjenu istraživanju Merkura, koja 2011. postaje prva svemirska letelica koja je postigla stabilnu orbitu oko planete najbliže Suncu. Trinaestog avgusta u Atini počinju letnje olimpijske igre; sedamnaestog avgusta, Narodna skupština republike Srbije jednoglasno usvaja nove državne simbole, a „Bože pravde” postaje nova himna.

 
Tema broja – video nadzor pomoću računara. Osim naslovne strane koja sugeriše pohotno voajerstvo i suptilnu nagost, imamo i detaljni test hardverskog sistema kanadske kompanije UniVision Canada Limited (ULC). Od ostalog hardvera, bavimo se novinama u svetu matičnih ploča, oličenim pre svega u novom Intelovom i915P čipsetu prepunom fensi novotarija kao što je PCI express magistrala. U rubrici „Test Run” pišemo o Adobe Video Collection 2.5, a kolega Pisodorov, specijalista za softverske video-plejere i besplatne programe za rezanje DVD-eva, piše o InterVideo WinDVD Platinum 6, najskupljem programu ove namene.

Usled mrtve letnje sezone, avgustovski „Svet igara” deluje pomalo nategnuto. Za igru meseca proglašavamo Ground Control 2: Operation Exodus, a bukvalno jedina druga poštena igra je TOCA Race Driver 2. Opisi Aura: Fate of the Ages, Uru: The Path of the Shell, Kreed i par drugih zaboravljenih gluposti popunjavaju ostatak broja.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
SoftBank preuzima ARM Holdings

 PRIMENA
Upotreba 3D laserskih skenera u forenzičke svrhe

 NA LICU MESTA
Schneider Electric donacija Muzeju Nikole Tesle
VoxxedDays Belgrade 2016 (najava)
Tromesečna praksa u Nordeusu za studente (najava)
AMD Polaris – evropska premijera
Ericsson Roadshow 2016
Asseco Journey 2016

 KOMPJUTERI I FILM
Suicide Squad
Secret Life of Pets
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Mobilne mreže

 VREMENSKA MAŠINA
Linus Torvalds i ronilački kompjuteri
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Ona je bolja od nas
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera