LAKI PINGVINI<>
092016<><>

Variety 0.6.2

Osvežite radnu površinu

Pojedine korisnike Linux distribucija bije glas da mogu da budu velike cepidlake kada je u pitanju izbor i izgled okruženja. Mogućnost promene bukvalno svakog detalja je nešto što nas izdvaja od korisnika drugih operativnih sistema. I taman kada sredimo raspored elemenata, temu ikonica, temu okruženja i ostale sitnice, ostaje nam krupna odluka izbora pozadine radnog okruženja. Za razliku od malo pre pomenutih tema čiji se broj meri u desetinama, broj fotografija koje možemo koristiti jednostavno nije merljiv. Na našu sreću, postoje programi kao što je Variety koji će nam omogućiti automatsku promenu i pronalaženje novih pozadina.

Na zvaničnoj stranici autora možete videti kratko predstavljanje programa, prikaz izgleda tokom rada, najnovije vesti o razvitku i sekciju za instalaciju. Ukoliko kliknete na link da skinete deb fajl dobićete 0.6.0 verziju, dok oni koji koriste distribucije bazirane na Ubuntuu i odaberu PPA, mogu instalirati najsvežiju 0.6.2 verziju. Korisnici ostalih popularnih distribucija za sada koriste 0.6.0 ili 0.6.1 verziju, a najverovatniji razlog je da autor još nije promenio link i spakovao novu verziju za ostale distribucije, pa je potrebno obratiti pažnju na ovaj detalj kako bi se izbegla konfuzija.

Ukoliko koristite KDE, dobićete obaveštenje da su potrebne određene intervencije van programa kako biste mogli da ga koristite, kao i link do kratkog i jednostavnog uputstva. Na istoj stranici nalaze se napomene i za GNOME, XFCE i Enlightenment okruženja, kao i za neke menadžere prozora. Sledi i obaveštenje o mogućnosti registracije na VRTY.org gde možete manipulisati omiljenim pozadinama, dodavati nove i razmenjivati ih sa ostalim korisnicima. Za program sa ovako jednostavnom namenom moramo priznati da ima veliki broj opcija i to veoma korisnih. U glavnom tabu se nalaze one najbitnije: da li da se program startuje sa sistemom, koliko često da se menja pozadina i odakle, safe mode (filter za fotografije fotomodela i sličnog sadržaja). Pored velikog broj već dodatih sajtova sa kojih se skidaju slike, moguće je koristiti i slike koje se nalaze na hard-disku. U sledećem tabu imate izbor filtera kroz koje da se prikaže slika, ukoliko to želite. Od ostalih opcija programa treba izdvojiti mogućnost izbora horizontalnih ili vertikalnih fotografija, veličinu slike te primarnu boju. Osim promene pozadine, postoje i dva zgodna dodatka, dodavanje sata i izabranih mudrosti na radnu površinu, naravno, postoje i opcije za njihovo detaljnije podešavanje.

Listanje pozadina je moguće pozicioniranjem miša na indikator programa smešten u tray i pomeranjem točkića miša. Ove akcije je moguće odraditi i desnim klikom na ikonicu i odabirom opcija Next i Previous. Pored njih, desnim klikom možete sačuvati trenutnu pozadinu, izbrisati je, oceniti je, uključiti pregled fotografija u dnu ekrana i izabrati ponovo neku od ranijih pozadina.

Pri radu nismo imali problema sa programom, svaka opcija je radila i malo je reći da smo zadovoljni. Nije jedna od onih aplikacija koja vam je neophodna, ali uneće osveženje u vaše okruženje, tako da ga preporučujemo za testiranje. Ako ništa drugo, možete uživati u prelepim fotografijama.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Mitovi i legende
Grub Customizer 5.0.6
Variety 0.6.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Razvojna platforma Arduino

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
601 kB
Cena:
besplatno
Adresa:
peterlevi .com /variety
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera